fbpx
Caută

Adelina Toader stăpânește valurile cu disciplină și finanțele cu pasiunea pentru oameni

La câteva secunde distanță de întrebarea „cu ce te ocupi”, Adelina ți-a explicat deja cum funcționează, din punct de vedere economic, petrolul și gazele, chimicalele și fertilizantele, community finance și commodities și cum influențează circumstanța politică macronutrienții din sol. Ea nu ascultă știrile doar pentru că este dimineață și își bea cafeaua. Ea le corelează automat cu ce se va întâmpla la jobul ei în ziua respectivă, unde ocupă funcția de Vice President, Structured Commodities Finance în ING Amsterdam.

 

Pe tot parcursul unei discuții cu ea rămâi surprins de naturalețea cu care îți poate explica conceptele complicate, făcând comparații simple „De exemplu în banane ai mult potasiu. Potasiul este o sare, care vine dintr-o mină, și în toate suplimentele de macronutrienți ai unei bucăți de pământ există un balans ideal între nitrogen, fosfat, potasiu, care sunt macronutrienți. Fiecare bucată de pământ, pe măsură ce este cultivată, își pierde din resursele esențiale. Fertilizantele chimice sunt extrase din zone bogate în resurse, cum ar fi Rusia sau Canada, și sunt procesate și redistribuite către fermierii din toată lumea ca să își suplinească balansul minim al nutrienților în sol.”. La sfârșit nu ești doar impresionat de simplitatea explicației, dar te simți și un pic mai deștept.

Mi se părea că dacă ești disciplinat, îți faci temele, vei deveni inevitabil bun

Și Adelina știe că este foarte deșteaptă. Dar nu este nici modestă, nici arogantă. Este obișnuită să fie remarcată în toate mediile de educație formală și informală parcurse, dar este obișnuită și cu o disciplină care a ajutat-o să performeze în toate domeniile abordate. Deși jobul pe care îl are acum este foarte specific, traseul ei nu a avut un singur focus. A început cu arte plastice, inclusiv design vestimentar, apoi s-a orientat, la sugestia părinților, către matematică. Deși nu simțea că este pasionată de asta, a ajuns la olimpiade naționale și balcaniadă. „Mi se părea că dacă ești disciplinat, îți faci temele, vei deveni inevitabil bun. Trebuie să ai și un pic de noroc, iar asta e valabil pentru orice”.

 

Matematica a apropiat-o pe Adelina de oameni. Atunci când uneori făcea contestații pentru o diferență de locul II vs locul I, observa că acele 0,5 puncte nu sunt doar un calcul, ci o dezbatere care ține mai mult de caractere, abordare și atitudine. A simțit că subiectivitatea oamenilor i-a dat o mare lecție și a început să se educe mai mult în zona de psihologie, economie și limbi străine. A început să călătorească mult cu burse, iar la facultate a ales Finanțe Bănci pentru că își dorea „să combine numerele cu oamenii”.

În bursele Erasmus poți să înveți mult sau să te distrezi, dar nu ambele? Ea a petrecut și a profitat de viața socială din Spania, făcându-și prieteni pe viață, în timp ce a adunat 90 de credite (necesarul era de 60), a fost recrutată de un profesor de piețe de capital la Centrul de cercetare al Bursei de valori din Madrid și s-a întors în anul IV în România știind deja toate materiile învățate cu un an înainte în Alcalá de Henares.

 

Următoarea poveste despre jobul din România de la BRD este similară: un profesor a remarcat-o dintr-o mulțime de studenți doar pe ea. A recomandat-o unui manager general din BRD care dorea să recruteze studenți ingenioși. Ea i-a refuzat inițial, gândindu-se la anul de licență. Ei au sunat-o și au spus că pe ea o vor, și îi oferă tot ce îsi dorește, ca într-o poveste de dragoste dintr-un film cu happy-end. Șeful ei i-a spus că a progresat în trei ani cât alții în 15. Ea spune că a avut și noroc de oameni buni, care au încurajat-o și i-au fost mentori.

Trebuie să ai și un pic de noroc, iar asta e valabil pentru orice

Atunci când auzi poveștile astea pline de superlative, te întrebi dacă vreodată a fost ceva ce nu i-a reușit. Este surprinzător să auzi că menționează des norocul și faptul că lucrurile se aranjează până la urmă, ce e al tău e pus deoparte.

 

„Știi că tot timpul îți vin o groază de frici, oare o să mă descurc, sunt o groază de idei care te înfrânează și nu te lasă”. Da, mulți știu, dar știi și tu asta? Îți vine să o întrebi, zâmbind, atunci când o auzi.

 

Menționează fricile împreună cu un moment de cumpănă pe care îl avea pe la 22-23 de ani când, deși cariera ei mergea foarte bine, ea simțea că poate manifesta mai mult părțile ei de leadership și de creativitate. Așa a ajuns la Leaders: „in the back of my head m-am gândit mereu că trebuie să existe oameni nebuni ca mine care vor să schimbe lumea.”

 

„Șeful meu se amuza mereu că pun întrebări critice.”. Adelina numește această natură a ei dequestioning, adică să vrei mereu să afli de ce facem lucrurile așa, inerție sau eficiență? There is more than it looks.

 

Cu acest spirit curios a venit la Leaders și a simțit că cel mai mult a marcat-o combinația de oameni. „Acum puteai deschide niște cutiuțe din creierul tău, despre care credeai că erau închise sau nici nu știai că sunt acolo. Toți oamenii gândesc creativ, deschis la minte, you can do better as a person”.

I’m not gonna put limits on myself

„I’m not gonna put limits on myself”, spune ea după experiența școlii. Suma de evenimente și experiențe, oamenii și modul lor de gândire au dus la înlăturarea fricilor pe care le avea legate de următorul pas. A decis să plece la un master în Olanda, la care a fost acceptată aproape instant după primul interviu.

 

La ING a fost recrutată de echipa care venise să țină o prezentare la masterul ei. Terminaseră deja recrutările, iar prezentările erau pur informative. Deși este foarte timidă în grupuri noi și de obicei era remarcată pentru răspunsurile inteligente pe care le dădea, acum s-a dus direct la ei și le-a spus „Nu vreau să fiu pushy, dar vreau să fac ce faceți și voi.”. A avut un interviu, a intrat în echipa lor, i-au oferit contractul permanent după două luni, cu zece luni mai devreme decât procedura. „Restul e istorie. Ce-i al tău e pus deoparte”, conclude iar Adelina.

 

„Lucrurile se așează într-un final când ești tu centrat, tu cu tine, într-o direcție în care te simți confortabil și nu te poartă valul, ci te porti singur. Valul îți dă un pic de joacă, un pic de noroc, un pic de spice. Dar când ești tu stăpân pe tine poți să te și bucuri mai bine, poți să vezi unde mergi.” Adelina vorbește despre disciplină ca valoare, despre igiena operațională, despre oricât de mult ai fi dus de curent, este important să te duci tu pe tine în locurile definitorii, nu valul.

 

Igiena operațională nu este un termen întâlnit frecvent, dar Adelina îl explică cu aceeași naturalețe și îți dai seama de unde a venit disciplina în toți anii aceștia. „Decât să stau supărată și să mă plâng patru – cinci ore pentru ceva, prefer să mă concentrez două ore să găsesc o soluție optimă”.

Ce-i al tău e pus deoparte

Faptul că locuiește de atâția ani departe de România a făcut-o să înțeleagă că, indiferent de educație și de călătoriile la activ, cu toții avem un set principal de valori, care te face să conectezi sau nu cu ceilalți. Configurația similară, lungimea de undă îți pot activa niște butoane sau nu. Trebuie să te cunoști pe tine, să îți înțelegi reacțiile pentru a ști dacă vrei sau nu să absorbi o parte dintr-o cultură. „Am învățat că totul se rezumă la oameni. Eu sunt un om căruia îi place să fie young at heart în tot ce fac și I have fun în tot ce fac. Îmi place să conectez cu oamenii”.

„Am învățat că totul se rezumă la oameni. Îmi place să conectez cu oamenii”.

Dorința de a fi aproape de oameni, de a se conecta cu ei și de a înțelege ce aduce ea într-o cultură în care nu ești acasă a făcut-o să nu stea nici aici pe loc. Acum organizează brunchuri de female leadership, strângând în jurul ei o comunitate de oameni mișto, care schimbă idei creative și își hrănesc mintea. Menționează des conceptul de community building, concluzionând „vorbele nu spun multe, ci execuția – apropo de disciplină”.

 

La sfârșit, Adelina ne arată o agendă cumpărată din aeroport. A schițat în ea concepte de layout pentru clubul de care se ocupă. Îți dai seama că este mereu cu un pas înainte față de stadiul pe care ți-l povestește, iar ce o aduce acolo este mixul de oameni, disciplină și leadership pe care-l îndrăgește în orice cultură ar fi.

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.