fbpx
Caută

Cum să-ți descoperi și dezvolți mentalitatea de explorator?

Articol preluat din Newsletterul din data de 26 februarie

Te invităm astăzi la o conversație despre elementele care pot prezice succesul în viață, mai exact la factorii observați care îți pot asigura un parcurs de creștere.

Când vine vorba de succes, este ușor să credem că oamenii binecuvântați cu capacități cognitive superioare sunt cei care vor reuși în viață, dar noi cercetări de la Universitatea Stanford demonstrează contrariul. Carol Dweck, psiholog, și-a petrecut mare parte din carieră studiind legătura dintre atitudine și performanță, iar ultimul ei studiu arată că atitudinea este un predictor mai bun al succesului decât inteligența. Din cercetările ei s-a desprins teoria despre care cu siguranță ai auzit: mentalitatea poate fi împărțită în două categorii – mentalitate fixă – mentalitate de creștere.

Mentalitatea fixă: nu îți permite să te adaptezi foarte ușor, iar atunci când te întâlnești cu provocări și cu situații noi te vei simți depășit și fără speranță. Din acest motiv provocările vor fi asociate mai degrabă cu obstacole, capacitatea de a depune efort ca fiind inutilă, iar critica și feedback-ul negativ le vei ignora și respinge.

Mentalitatea de creștere: principalul atribut este acela că în urma efortului vei progresa. Astfel, o mentalitate de creștere te va ajuta să cataloghezi provocările ca pe oportunități de a învăța ceva nou, chiar și atunci când IQ-ul este mai scăzut.  

Tindem să migrăm uneori către o mentalitate fixă deoarece istoria ne-a demonstrat și ne-a și modelat în acest fel: favorizându-i pe cei cu o viziune pesimistă. Astfel suntem “înzestrați” cu un bias negativ care de multe ori ne face să evităm provocările doar din considerentul de supraviețuire. Astfel creierul nostru continuă și astăzi să funcționeze conform acestei tendințe negative și din acest motiv principiul general răspândit este că “răul” este mai puternic decât “binele” lucru care influențează puternic și mentalitatea noastră.

Modul în care mai putem vedea această mentalitate de creștere este mentalitatea de explorator. Un lucru pe care îl facem încă din primele programe LEADERS este să le expunem elevilor de liceu diferența dintre mentalitatea de explorator și mentalitatea de vânător și să le creăm contextul în care aceștia să experimenteze mentalitatea de explorator. Atitudinea noastră joacă un rol foarte important în comportamentul pe care îl afișăm, și după cum s-a demonstrat poate influența și succesul. Conform teoriei din Betari Box atitudinea ne influențează comportamentul, iar noi la rândul nostru influnețăm mai departe atitudinea și comportamentul celorlalți.

Concluzia? Mentalitatea de creștere, de explorator, poate fi contagioasă! Descoperă momentele în care ești prins într-o mentalitate fixă și fă o schimbare – cu siguranță îi vei influența și pe cei din jurul tău.

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.