fbpx
Caută

Decizii bazate pe valori

Cum ești la capitolul decizii importante? Fie că sunt profesionale sau personale, deciziile ne pot încărca atât de mult încât putem ajunge în punctul în care ne este greu să mai alegem ceva, doar pentru că avem prea multe de ales. În termeni științifici, oboseala decizională (decision fatigue) se referă la deteriorarea calității deciziilor luate de o persoană ca o consecință a unor lungi perioade de luat decizii. La baza acestui fenomen stă ideea că voința noastră este finită, ca un mușchi care obosește atunci când utilizezi prea mult.

Pentru a elimina oboseala decizională ne-ar fi de folos uneori un ghid interior al celor mai bune decizii, un ghid bazat pe cine suntem noi și ce este important pentru noi, care să ne ajute chiar și în momentele în care funcționăm pe pilot automat. Există mai multe moduri prin care putem lua o decizie: intuiție, bazându-ne pe  credințe & valori personale, bazându-ne pe instinct sau prin inspirație. Pe măsură ce evoluăm spre niveluri mai ridicate de conștiință, devenim capabili să luăm acele decizii bazate pe valori, intuiție și inspirație, astfel, procesul nostru decizional fiind mai ușor. Când am mai povestit aici despre valori, îți spuneam că este util să le vedem ca fiind punctele cardinale de pe busola noastră internă, acele direcții care ne cheamă și pe care le putem accesa oricând.

Cum facem să descoperim aceste elemente, înainte de a le utiliza în procesul decizional? Există multe modalități prin care îți poți face inventarul valorilor personale. Fie că te gândești la cele mai importante decizii din trecut (poți face un invers acest proces) și apoi să încerci să identifici elementele comune care te-au ghidat în acele decizii, fie că te uiți la oameni care te inspiră și te gândești care sunt acele lucruri pe care le admiri la ei, sau pur și simplu îți alegi dintr-o listă acele valori care simți că rezonează cel mai mult cu tine, etapa de autocunoaștere este esențială pentru a-ți stabili ierarhia personală de valori.

După ce ai identificat o listă de valori este momentul să le prioritizezi. Pune-ți întrebări precum “peste care dintre acestea nu pot trece niciodată”, “care dintre aceste elemente nu sunt negociabile”? Aceset filtre au ca scop o grupare a valorilor în funcție de importanță, iar în momentul în care vei avea o listă cu 3-5 valori, vei avea și punctele cardinale de pe busola interioară. Cum te ajută asta în procesul decizional? În primul rând drumul de la opțiune la decizie va fi unul mai scurt și mai puțin obositor (atunci când deciziile au legătură cu valorile tale personale vei ști clar ce să alegi). Totodată, aplicarea acestui principiu te va ajuta și în gestionarea situațiilor emoționale, când o decizie este foarte grea, compromisul o să te afecteze mai puțin atunci când decizia este în concordanță cu valorile tale personale. În calitate de lider, te va ajuta să fii un exemplu pentru echipa ta luând astfel de decizii. Cu siguranță pentru că suntem diferiți, pe anumite decizii va fi greu să mulțumești pe toată lumea. Atâta timp cât decizia este asumată, și consecințele se navighează mai ușor.

Publicat prima dată în Newsletterul LEADERS #130.

Photo by Jake Melara on Unsplash

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Consistență V.S. Intensitate

O luptă intensă între cele două variante de a ne doza eforturile, mai ales în această perioadă. Care este varianta care ne asigură rezultatele dorite și care va funcționa pe

Fără granițe

Atunci când ne gândim la o țară, o cultură, o religie, ne este ușor să ne imaginăm că acestea se întind în limitele delimitate geografic și că influențele și că

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.