fbpx
Caută

Follow the fear

Îți propunem astăzi o conversație despre limitele pe care ni le punem singuri, despre cum ne construim acel loc familiar, bazat pe multe rutine, cu doze controlate de schimbare și risc, un loc pe care-l numim simplu: zona de confort. 

Zona de confort este o graniță autoimpusă peste care o persoană refuză să treacă. Orice încercare de a face acest lucru îi va provoca nervozitate și anxietate. Și aici se opresc de cele mai multe ori tentativele noastre de a părăsi acest spațiu cunoscut și a păși în exterior. Conceptul zonei de confort a apărut pentru prima dată într-un experiment clasic de psihologie, în anul 1908 când psihologii Robert M Yerkes și John D. Dodson au explicat că o stare de confort relativ poate crea un nivel constant de performanță. În experimentul lor au descoperit totodată că o stare de anxietate relativă, un spațiu în care nivelul de stres este mai mare decât în mod normal, va maximiza performanța și va determina totodată o dezvoltare mai accelerată. 

Ideea anxietății optime cu siguranță ai simțit-o / testat-o cel puțin o dată în viața ta. Oricine s-a motivat să treacă la nivelul următor știe despre ce vorbim. Cu toate acestea, o încercare prea bruscă de a ieși din zona de confort sau chiar o procesare greșită a unei astfel de experiențe poate consolida sentimentul că este mai bine să nu ieși din spațiul cunoscut, fiind modul nostru natural de a reveni la o stare neutră de anxietate, o stare confortabilă pe care creierul nostru și-o dorește. Studiile spun același lucru: este bine să revii în zona ta de confort după fiecare experiență care te-a determinat să-ți depășești limitele, iar fiecare revenire va fi modul în care vei putea procesa toate experiențele prin care ai trecut. 

Și dacă tot am povestit despre aceste granițe, hai să vedem puțin cum arată realitatea de partea cealaltă a lor și ce vom descoperi cu fiecare ieșire din propriile noastre limite:

  1. Vei fi mai productiv: sentimentul de neliniște care vine din încercarea lucrurilor noi, din termene limită care te provoacă îți vor oferi sursele necesare de energie pentru a ieși din “minimul necesar” și a oferi o variantă îmbunătățită a ta.
  2. Vei face față mai ușor schimbărilor: Brené Brown, profesor  la Universitatea din Houston explică faptul că unul dintre cele mai grave lucruri pe care le putem face este să pretindem că frica și incertitudinea nu există. Ieșirea controlată din zona de confort te va pregăti pentru situațiile în care vei fi forțat să faci față unor schimbări / incertitudini din viața ta.
  3. Îți va fi din ce în ce mai ușor: cu fiecare ieșire din zona de confort te vei obișnui cu starea de anxietate optimă, “disconfortul productiv” devine o stare normală pentru tine și astfel procesul tău de dezvoltare este accelerat. 
  4. Vei fi mai creativ / vei ști mai multe lucruri: când încercăm lucruri noi ne lărgim universul de cunoștințe, abilitățile pe care le avem, experimentăm suficient cât să ne provocăm bias-urile de confirmare – tendințele pe care le avem de a căuta / vedea doar informații cu care suntem de acord deja. 

Un exemplu foarte ușor de observat în care anxietatea productivă poate să ducă la creație și chiar descoperirea unui nou univers este teatrul de improvizație. Când actorii se urcă pe scenă, fiecare pas pe care îl fac în lumina reflectoarelor în scoate din zona de confort și îi aduce într-un loc în care totul este necunoscut: cine sunt ei, ce rol urmează să joace, care dintre colegii actori îi va urma și va împărți scena cu ei. De cele mai multe ori rezultatul unei astfel de expuneri este magic pentru public, ieșirea din cunoscut determinând un proces creativ care-i surprinde inclusiv pe cei care joacă pe scenă. Del Close, unul dintre primii actori de teatru de improvizație din lume a lăsat un îndemn care se potrivește oricui așteaptă să facă primul pas: follow the fear.

Articole similare

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor

Un strop de magie pentru leadershipul tău

Indiferent ce vei alege, sunt câteva elemente comune prin care îți poți dezvolta stilul de leadership și un set nou de competențe pentru echipa ta. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.