fbpx
Caută

Identitatea națională și stilul de leadership

Te-ai întrebat vreodată cum identitatea națională a României, valorile, tradițiile și cultura influențează stilul de leadership, al tău și al celor din jur? Dacă tot am avut în centrul atenției zilele acestea multe elemente de tradiție și cultură îți propunem o conversație despre cum România poate fi văzută ca o organizație și care sunt elementele care influențează cultura noastră organizațională.

Primul  element care ne influențează stilul de leadership prin filtrul identității naționale este influența încă prezentă a sistemului socialist care încă se resimt, influențe care ne poziționează către un stil de leadership mai uman, mai puțin orientat spre performanță, cu multă birocrație, puține riscuri asumate și inițiativă. Cu toate acestea, sistemul trecut influențează doar o mică parte din stilul tău de leadership, însă mulți alți factori / predictori culturali, vor determina modul în care identitatea națională influențează stilul de leadership preferat dintr-o anumită țară. Dacă ești curios care dintre aspectele culturale din România îți influențează stilul de leadership, iată o scurtă listă a acestor elemente:

  • Limba vorbită: care va influența ușurința cu care se comunică;
  • Proximitatea: care va determina frecvența interacțiunilor între grupuri;
  • Colonizarea: care va determina modul în care interacționăm cu noi culturi și modul în care le integrăm atunci când avem un rol de leadership;
  • Religia: care influențează sistemul de valori la nivel de individ;
  • Economia locală care va influența atât schimburile, modul în care ne raportăm la universul și contextul din jur, cât și modul în care ne poziționăm față de diverse alte culturi;
  • Tipurile de industrie predominantă care vor determina practicile, comportamentele și stilurile de conducere și lucru în echipă prin influența idustriei, a stilului de lucru din industriile respective cât și a modului de învățare / dezvoltare tipic industriei respective.

Companiile sunt mereu preocupate de modul în care este asimilată și integrată cultura organizațională de către angajați, valorile, misiunea și stilul de leadership fiind elementele care îi vor diferenția pe piață, care vor oferi sentimentul de siguranță și apartenență. Cultura și identitatea națională funcționează similar, atât la nivel macro influențându-ne pe toți prin factorii mai sus menționați, cât și la nivel de companii și organizații deoarece se aplică mereu ca un filtru prin care sunt dezvoltate apoi elementele ce țin de cultura proprie a fiecărei instituții.

În acest context, un element foarte important de avut în vedere de către liderii din orice colț al lumii este inteligența culturală. Fiind conștienți de modul în care identitatea națională va influența stilul de leadership și aflându-ne într-un context global, multicultural, inteligența culturală te va ajuta să păstrezi combinația potrivită de flexibilitate și rigiditate, să îmbrățișezi culturi locale fără a face abateri de la propriul tău sistem de valori.

Și pentru că tocmai a trecut 1 decembrie te lăsăm cu o provocare. Știind care sunt predictorii culturali, gândește-te cum ți-a modelat România stilul tău de leadership. Acest exercițiu de autocunoaștere te va ajuta să fii mai conștient atât de propriul tău stil, cât și mai vigilent în a identifica și deschis în a colabora cu persoane cu o influență culturală diferită.

Photo by paul mocan on Unsplash

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Iubirea pentru societate vine din iubirea față de sine

Februarie este despre iubire. 20 Februarie este despre iubirea pentru societate. Ziua Mondială a Justiției sociale reprezintă un moment important în care ne amintim de valoarea dreptății sociale pentru bunăstarea

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.