fbpx
Caută

Marele Jihad

Da, da, chiar așa. În plină epocă de supersensibilitate la tot ce are aromă musulmană, vă propun un subiect care vine din această tradiție, cu o necesară explicație.

Micul și marele Jihad

Dacă studiezi cu atenție materia coranică poți constata că se vorbește despre micul și marele Jihad. Micul e ce știm noi, să stârpim necredința etc. Însă cel mare este subiectul de azi: căci Marele Jihad este cea mai grea bătălie pe care o  poți da tu cu tine  vreodată.

Este despre triumful lui Noi împotriva lui EU.

Am predat azi, la Cluj, un curs de teamship în care mi-aș fi dorit să pot vorbi mai mult despre leadershipul personal. Dar ce să faci mai întâi în câteva ore?… Așa că am ales să spun aici ce nu a încăput în curs.

EU versus NOI

Bine-bine, veți spune, dar ce e în neregulă cu EU? Nimic, dacă ne gândim că EU este instrumentul de bază pentru supraviețuire individuală ca individ și ca specie. EU ne-a ferit să ne calce mașina, ne împinge să fim competitivi și protectori în găsirea și păstrarea unui partener apt de reproducere, așa încât corpul nostru să dăinuie cât mai mult în forma asta a lui, fizică, iar genele să călătorească în viitor cu succes. Minunat.

Dar cum rămâne când același EU, să-i spunem pe nume – EGO – vine să polueze relațiile noastre, inclusiv pe cele între noi și cei pe care îi conducem?

În momentul ăsta, simt că se ridică oarece țepișori pe spinare. Să explicăm, deci. Ce e în neregulă, totuși?

În neregulă e când binele meu personal se petrece în detrimentul binelui colectiv. Când rănesc pentru a câștiga. Când ascult doar ca să răspund. Când vreau să fiu tot timpul cel care direcționează, care este în centrul atenției, care dă ora exactă, care deține adevărul ultim. Când acțiunile mele sunt doar despre ce vreau eu, ce îmi face mie bine, ce am eu chef să fac acum. Când cer atenție și recunoaștere, dar nu ofer autenticitate. Când caut premiul și nu drumul până la el. Când aduc mai degrabă durere decât să vindec. Când alții sunt de vină. Când nimic nu îmi este de ajuns. Când  concurez în loc să colaborez. Când totul e complicat și sunt nefericit.

Cred că vedeți cât de mare e balaurul. Unde mai pui că e și bine dat cu săpun. Ca să îți alunece când crezi că ai pus mâna pe el și l-ai apucat bine.

Lupta cu balaurul

Să nu disperăm, însă. Putem face balaurul să implodeze, alegând unul dintre comportamentele de mai sus și decizând, mai întâi, să observăm de câte ori scoate capul. Atât, pentru început – cam trei săptămâni, așa, apoi în următoarea lună, după ce am învățat să observăm, să ne propunem să oprim comportamentul cât mai aproape de momentul declanșării. În următoarea lună să îl înlocuim cu altceva, care nu mai face rău, sau chiar face bine. Tuturor.

 

Timp este – avem o viață la dispoziție, important este să decidem (iată, cuvântul se repetă) să facem cele de mai sus. Și, dacă o să începeți să vă simțiți, inexplicabil, bine, să știți că ați început să câștigați bătălii în Marele Jihad. Conștienți fiind că acest Jihad durează toată viața.

 

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.