fbpx
Caută

O odă a somnului

Articol preluat din Newsletter-ul LEADERS #63 din 16 aprilie 2019

Dacă faci parte dintr-un club al oamenilor care se trezesc foarte devreme cu siguranță citești newsletter-ul nostru după ce ai mers deja la sală, ai reușit să fii in flow pentru cel puțin 3 ore, iar ziua ta a început mult mai devreme, deja te afli pe la jumătatea programului de lucru.

Există în lume numeroase articole, grupuri și cluburi care încurajează trezitul de dimineață ca un element pe care îl au în comun oamenii de succes. Cu siguranță ai citit în cel puțin o biografie cum antreprenori și manageri de succes își încep ziua la 4:00 dimineața și reușesc să facă multe task-uri până la răsăritul soarelui. Ce vrem să punem astăzi în lumină este opusul acestor teorii, relevându-i somnului de calitate toate aspectele care pot avea un impact direct atât în viața noastră personală, cât și în indicatori de performanță de business precum productivitate, concentrare, motivație.

În 1942 oamenii din toată lumea dormeau în medie cam 8 ore pe noapte. 70 de ani mai târziu, în prezent, oamenii au o durată a somnului foarte diferită: americcanii dorm în jur de 6 ore și 18 minute, iar japonezii dorm 6 ore și 12 minute. Oamenii de știință au făcut un studiu care relevă rezultate îngrijorătoare: în japonia lipsa somnului are un impact asupra economiei de 138 de miliarde de dolari anual.

Văzând aceste rezultate, conducerea organizațiilor, cât și guverne au început să aducă soluții: guvernul japonez a lansat Shining Mondays, o strategie prin care îi încurajează pe angajatori să ofere personalului o dimineață de luni liberă – încercând să se lupte astfel inclusiv cu o problemă mult mai mare – moartea cauzată de munca excesivă.

NASA a inventat și introdus conceptul de power nap. Totul se întâmpla în anii ‘90 când oamenii de știință din organizație au început să-și facă griji cu privire la lipsa de somn a astronauților care realizează lucrări improtante sub o presiune foarte mare. Dacă în business efectele lipsei de somn au un impact asupra productivității, în știință acești astronauți gestionează situații la limită în medii total diferite față de viața obișnuită, iar orice lipsă de concentrare poate să fie fatală atât pentru ei, cât și pentru întregul experiment științific din care fac parte. Prin power nap NASA a încurajat angajații să-și lase munca atunci când se simt obosiți și să doarmă timp de 26 de minute. Rezultatele au fost surprinzător de eficiente. Performanța cognitivă s-a îmbunătățit cu 34%, iar viginelnța cu 54%. Cu toate aceste studii și exemple la îndemână continuăm să tăiem din timpul alocat somnului fiind duși de valul articolelor motivaționale legate de lipsa de somn. Nu vrem să te convingem din studii, în schimb vrem să te provocăm. Mai ai trei zile din această săptămână în care te încurajăm să dormi 8 ore pe noapte. Totodată, dacă te simți epuizat, să încerci un power nap.

Suntem curioși de ce se întâmplă în experimentul tău și nerăbdător să aflăm cum somnul poate să devină o resursă extrem de importantă pentru leadership.

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.