fbpx
Caută
o buclă neurologică simplă care stă la baza oricărui obicei, o buclă formată din trei părți: un declanșator (cue), o rutină și o recompensă

Obiceiuri noi…de toamnă!

Intrăm într-o etapă personală și profesională cu noi schimbări, se termină perioada de concedii, încep școlile, se deschid restaurante și spații culturale, lucrăm în continuare de acasă și ne pregătim de Q4 în organizațiile și companiile din care facem parte. Cu această ocazie ne-am gândit să abordăm subiectul schimbărilor de comportament și mai exact, un model prin care putem să ne formăm obiceiuri noi și de ce nu, să determinăm acest lucru și în rândul celorlalți.

Când vorbim de obiceiuri ne dorim să accesăm rapid formula secretă, un model care să funcționeze pentru orice și oricine și pe care să-l aplicăm fără costuri prea mari. Oamenii de știință au descoperit că nu există astfel de tipare și că o rețetă general valabilă ar fi o minciună. Suntem diferiți și obiceiurile noastre sunt diferite, astfel încât diagnosticarea modelelor de schimbare diferă de la persoană la persoană și de la comportament la comportament: schimbarea modului în care comunici cu o persoană este diferită de schimbarea dietei, obiceiuri care țin de viața profesională sunt la rândul lor diferite de schimbarea unui comportament precum renunțarea la fumat. 

Charles Duhigg face apel  în primul capitol al cărții sale The Power of Habit la o cercetare făcută de MIT a cărei descoperiri este o buclă neurologică simplă care stă la baza oricărui obicei, o buclă formată din trei părți: un declanșator (cue), o rutină și o recompensă. Astfel, pentru a-ți înțelege propriile obiceiuri, trebuie să identifici componentele buclei tale. Un astfel de proces pornește întotdeauna de la rutină. Să luăm un exemplu simplu: obiceiul de a intra în magazinul cu prăjituri, zilnic, și a-ți cumpăra ceva dulce la un anumit moment al zilei. Care este declanșatorul pentru această rutină? E vorba de foame? Plictiseală? Și care este recompensa pe care o primești? Prăjitura? Schimbarea de peisaj venită cu plimbarea până la magazinul de dulciuri? 

Duhigg explică faptul că odată ce ai identificat acest proces, schimbarea poate veni din ajustarea recompensei. De fiecare dată când este declanșat acest obicei, fă o schimbare de recompensă: fă doar o plimbare, alege să mănânci ceva sănătos nu o prăjitură. Nu contează atât de mult ce vei alege, ci procesul în sine prin care vei identifica exact care este declanșatorul pentru acest obicei, pentru că prăjitura s-ar putea să fie doar o recompensă colaterală. 

Declanșatorul este motorul obiceiului, comportamentului pe care vrei să-l schimbi, iar aceste declanșatoare (triggers) sunt de două tipuri: externe și interne. Odată declanșat un comportament urmează acțiunea în sine, comportamentul pe care îl facem în așteptarea unei recompense.  Odată identificată propria ta buclă, vei ști care este recompensa care te mulțumește cu adevărat și care îți conduce comportamentul, care este declanșatorul rutinei, vei putea să începi să îți schimbi comportamentul, iar cel mai simplu mod este să-ți planifici triggerele și să alegi o acțiune care o să-ți ofere recompensa pe care ți-o dorești cu adevărat.

Publicat prima dată în Newsletterul LEADERS #133.

Photo by Marten Bjork on Unsplash

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Iubirea pentru societate vine din iubirea față de sine

Februarie este despre iubire. 20 Februarie este despre iubirea pentru societate. Ziua Mondială a Justiției sociale reprezintă un moment important în care ne amintim de valoarea dreptății sociale pentru bunăstarea

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.