fbpx
Caută
Nomazii digitali călătoresc și explorează în mod continuu, adaptându-se ușor unui nou context și căutând în mod intenționat varietatea acestuia. 

Office for the day

Unde te găsește toamna? De unde citești săptămânal newsletter-ul nostru? Dacă peisajul tău se schimbă constant și biroul tău înseamnă oriunde cu o conexiune bună la internet atunci faci parte din poate cea mai mare schimbare rezultată în urma pandemiei, creșterea trendului de digital nomads. Spre deosebire de cei care doar lucrează de la distanță care au tendința să stea într-un singur loc, nomazii digitali călătoresc și explorează în mod continuu, adaptându-se ușor unui nou context și căutând în mod intenționat varietatea acestuia. 

Harvard Business Review a realizat o cercetare în rândul americanilor iar aceasta relevă faptul că între 2019 și 2020 numărul celor care călătoresc și lucrează din locuri mereu diferite a crescut cu 49%. O descoperire și mai interesantă este că un număr mare dintre ei îl reprezintă persoanele cu joburi tradiționale, o schimbare venită în contextul pandemiei deoarece până în 2020 mulți dintre nomazii digitali erau freelanceri sau angajați în domeniul IT. 

Vrem să facem un exercițiu de imaginație și să descoperim împreună ce ar însemna atât pentru tine, cât și din perspectiva organizației tale, un astfel de stil de lucru.

Alegera destinației

Este foarte important să-ți găsești o comunitate cu care să te conectezi. Alegerea unui oraș unde există rețele formate, cât și comunitate de sprijin este un prim pas foarte important. Sunt multe lucruri de luat în considerare când schimbi destinațiile, costul vieții, conexiunea la internet, siguranța, dar și opțiunile pe care le ai pentru a petrece timpul liber. Nomadlist este un bun punct de plecare într-un astfel de research. 

Partea financiară

Pune-ți la punct un plan financiar-bancar astfel încât să fii cât mai ușor de mutat dintr-o țară în alta și să te poți bucura de politicile fiscale avantajoase. Ia în considerare inclusiv elemente precum tipul de card pe care îl ai, tipul de cont, cum poți extrage bani și cum poți face plăți.

Fusul orar

Ca digital nomad poți lucra de oriunde pentru companii bazate oriunde. Poți profita de libertatea pe care o ai alegând țări în care ți-ai dorit întotdeauna să ajungi și care sunt pe același fus orar, sau similar, cu compania pentru care lucrezi. Dacă jobul tău nu presupune sincronizarea cu alți colegi atunci poți să te bucuri de o libertate și mai mare și poți alege țările mai degrabă în funcție de climă, perioadă, costuri sau tradiții. 

Tehnologia

Poți avea acces la internet de oriunde însă e important să te asiguri că ai la îndemână cele mai bune unelte pentru a-ți îndeplini task-urile. Trăim într-o țară cu o conexiune excelentă la internet, dar dacă România nu este pe lista ta de digital nomad s-ar putea să nu te țină banda la fel de bine și în alte țări. Ia în considerare opțiuni cum ar fi cartele de internet și soluții de urgență pentru orice situație posibilă. 

Dacă ți se pare interesant dar ești totuși o persoană care-și ia energia din interacțiunile cu ceilalți și îți este teamă de singurătate, te anunțăm că un digital nomad poate să se alăture cu ușurință unei comunități. Poți folosi spațiile de coworking din țările în care călătorești sau poți pur și simplu să găsești grupuri online unde să afli despre întâlniri, evenimente și adunări organizate în aceste comunități. 

Înainte de pandemie se credea că un nomad digital va sacrifica stabilitatea financiară pe care i-o asigură un job tradițional pentru libertatea de a lucra cu tălpile în nisip. Schimbările care au apărut în ultimul an și jumătate ne-au arătat că mult mai multe joburi decât ne-am imaginat pot fi făcute și în afara biroului, iar asta ar trebui să te încurajeze dacă crezi că o astfel de experiență este pentru tine.

Cum e din perspectiva angajatorului? Există organizații ai căror angajați sunt declarați ca fiind nomazi, chiar dacă până la un anumit punct acel job / rol a fost unul strict legat de birou. 

Din punct de vedere al angajatorului, a lucra cu astfel de angajați poate să îi expună la o varietate de riscuri din punct de vedere juridic și financiar. Dacă te regăsești în rolul liderului de echipă / organizație, este bine să conștientizezi acest trend și să te pregătești să ai în curând la tine în echipă și astfel de angajați. Cei care înțeleg nevoia, rolul și tipul de colaborare pe care îl poți avea cu un digital nomad sunt cei care vor fi mult mai pregătiți la viitoarele schimbări și transformări ale pieței muncii. 

Foto de Christin Hume disponibilă pe Unsplash

Articole similare

Relația cu inovația

Cum este percepută inovația în mod diferit și ce așteptări poți să ai în calitate de lider de la oamenii din organizația ta

Noi abordări în educație în 2021

O serie de trenduri observate pe care le vom întâlni în următorii ani fie din rol de elevi / studenți, profesori, părinți, profesioniști în învățământ sau chiar angajatori.

Computer Generated Leader

Ce părere ai avea dacă ți-am spune că sesiunile tale de coaching de leadership pot căpăta o nouă dimensiune, iar coach-ul tău at fi A.I.?

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.