fbpx
Caută

Quiet Quitting – cum putem răspunde atunci când devenim quiet quitters

Un termen tot mai utilizat pe rețelele sociale, „Quiet Quitting” este un fenomen care a luat amploare în ultimul an, mai ales în rândul angajaților din generația Z sau mileniali, ce presupune o investiție redusă în activitățile specifice muncii, angajament redus față de îndeplinirea sarcinilor de muncă și renunțarea la orice altă sarcină nespecifică fișei postului.

Astfel, unui „quiet quitter” îi este greu să se mai bucure de micile victorii, de cafeaua proaspătă de la birou sau de cozonacul adus de un coleg și, poate cel mai rău, nu mai poate accesa starea de flux în timp ce lucrează.

Sună familiar? Pentru unii dintre noi, descrierea de mai sus poate amintește de un coleg sau doi, în vreme ce pentru alții reflectă o stare pe care o simțim sau am experimentat-o la un moment dat.

Când ne gândim la cauzele acestui fenomen, ar trebui să privim mai întâi înspre oportunitățile de creștere și dezvoltare, conexiunea cu scopul organizației din care facem parte și măsura în care simțim că starea noastră de bine este luată în calcul la locul de muncă. Devenim „quiet quitters” în momentele în care resimțim lipsuri considerabile la nivelul acestor trei planuri.

La final de an, echipa LEADERS vine cu o serie de sfaturi pe care ți le poți da ție sau celor din jurul tău pentru a (re)deveni prezenți la locul de muncă, și nu numai:

  • Cere ajutor. O discuție cu managerul, cu cei mai apropiați colegi sau cu un coach s-ar putea dovedi esențială în a descoperi ce te ține în loc. Dacă ai idei noi, modalități diferite de rezolvare a problemelor sau simți nevoia de o schimbare de rol, găsește-ți vocea și fii de partea ta.
  • Descoperă și definește-ți preferințele. Care sunt sarcinile care-ți plac cel mai tare? Dar cele care îți epuizeaza instant resursele? Există vreo modalitate prin care poți face mai mult din ceea ce-ți place la job?
  • Ai răbdare. Luciana Paulise, leadership coach și autor, ne amintește că s-ar putea ca „job-ul perfect” să nu apară niciodată, pentru că îl construim singuri, de-a lungul timpului, odată ce acumulăm experiență. Deci, acordă-ți timp să te descoperi, să-ți dai seama ce nu funcționează și să începi schimbarea încetul cu încetul. 
  • Evaluează-ți împrejurimile. Câteodată, adevărata problemă se poate ascunde în afara contextului de la locul de muncă, dar în interiorul gândurilor, emoțiilor sau schimbărilor prin care trecem la nivel personal.  

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.