fbpx
Caută

Rolul liderului și relația cu vulnerabilitatea

Liderii își trăiesc viața profesională fiind mereu sub ochiul critic al celor din jur. Fiecare acțiune nejustificată poate căpăta un sens total diferit, fiecare lucru necomunicat corespunzător se poate întoarce împotriva lor. Cu toate astea, rolul de leadership a presupus pentru mult timp clădirea unor ziduri înalte, dezvoltarea comunicării asertive, identificarea de moduri prin care să te poți impune autoritar fără să-i nemulțumești pe cei care te urmează.

Când vine vorba de subiectul vulnerabilitate ne întoarcem la studiul autoarei Brené Brown, expert în studiul conexiunii sociale care a petrecut mai mult de un deceniu cercetând atributele care determină cele mai puternice relații interpersonale.

 În acest context, vulnerabilitatea a fost definită ca incertitudine, risc și expunere emoțională. Dacă în această propoziție am înlocui cuvântul vulnerabilitate cu leadership am descoperi ca cele două au deja foarte multe în comun și merg mână în mână. Atât vulnerabilizarea în relații, cât și leadershipul presupun ca noi să ne asumăm un risc printr-un grad foarte mare de expunere. Este normal să nu vrei să te vulnerabilizezi precum și să nu-ți dorești tot timpul să ieși în față ca lider pentru că nu îți oferă nimeni nicio garanție că vei reuși.

Riscul și incertitudinea sunt două dintre elementele prezente zi de îi în viața unui lider, iar dacă asta presupune și o ieșire mai mare din zona de confort arătându-le oamenilor din jurul tău și părțile mai slabe atunci vorbim deja despre un profil de lider care demonstrează și mult curaj.

Scopul nostru nu este să te îndepărtăm și mai mult de posibilitatea de a te vulnerabiliza în echipa ta ci să-ți oferim o perspectivă diferită asupra acestui comportament, iar primul pas pe care putem să-l facem este să definim puțin ce înseamnă să devii vulnerabil în rolul de lider. În primul rând, nu înseamnă să ne arătăm toate fațetele personalității noastre, nu este despre expunerea temerilor noastre și cele mai profunde și întunecate gânduri. Vulnerabilitatea din perspectiva leadershipului se referă la împărtășirea a ceea ce este adecvat și în limitele normelor profesionale, așa cum Berné spune, expunerea fără limite nu o să ajute. Ceea ce te va ajuta în schimb este să le arăți oamenilor din jurul tău dorința ta de a te dezvolta, să vorbești despre momentele în care ai nevoie de ei și de așteptările pe care le ai de la ei, să recunoști în oamenii din jurul tău pe cei care sunt foarte buni și să le validezi talentul, să creezi un mediu în care forța de muncă este împărtășită de toată echipă și este vorba mereu despre voi.

Știm că nu este ușor pentru că ne luptăm cu vechile modele și metode, cât și cu mentalitatea de vânător care de multe ori nu ne lasă să ne îndreptăm către explorare și ne determină să privim totul în jurul nostru cu suspiciune. Totuși, schimbările mari pornesc cu pași mici, iar noi te provocăm pe tine să începi chiar de azi să-ți găsești puterea și curajul în leadership printr-o apropiere mai mare de latura umană a acestui proces.

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.