17 metode de a ucide o idee

"O idee nouă e un lucru fragil. Poate fi ucisă cu un rânjet ironic sau cu un căscat. Poate muri înjunghiată de o glumă sau înfricoșată de o încruntătură - mai ales dacă încruntătura e pe fruntea cui nu trebuie." Charles Browser

740
0

1. Cum simți că-i vine cuiva vreo idee, schimbă subiectul.

2. Ignor-o. Tăcerea totală intimidează orice om, în afară de cei mai entuziaști.

3. Mimează interesul, dar nu face nimic în legătura cu ea. Măcar așa eviți ca persoana care a avut ideea să meargă cu ea la alții.

4. Ia-o peste picior. “Glumești, cu siguranță.” Ai grijă să-ți faci comentariile înainte ca ideea să fi fost explicată în întregime.

5. Râzi în hohote. “Ho, Ho, Ho, bună poanta, te-ai gândit toată noaptea la chestia asta?”

6. Laud-o până-și dă sufletul. După cinci minute întregi în care îi expui meritele la modul extravagant, nimeni nu mai are ochi s-o vadă.

7. Menționează că nu s-a mai încercat niciodată așa ceva. Oricum, dacă ideea e originală, chiar așa și este. Sau, alternativ, poți să te miri așa: “Dacă ideea asta e așa de grozavă, de ce n-a mai încercat-o nimeni până acum?”

8. Spune: “Aaa, am mai încercat asta odată”, chiar dacă nu-i adevărat. E o metodă extrem de eficace mai ales cu nou-veniții, fiindca îi face să realizeze cât de “outsideri” sunt.

9. Vino și tu cu o idee concurentă. Asta poate fi totuși o tactică periculoasă, pentru că s-ar putea ca una din idei să-ți rămână în cap.

10. Trage de timp, folosind una din următoarele fraze: “Nu suntem încă pregătiți pentru așa ceva, dar va veni totuși o vreme când …”

11. Modific-o până dispare cu totul. E o metodă elegantă. Te face să pari ca ești în spiritul ideii, ba chiar o pui la încercare pe ici, pe colo. Până să se prinda autorul ce faci, ideea e moartă de tot.

12. Încearcă să ciuntești părți din ea. Dacă scuturi o idee suficient timp, s-ar putea să se facă țăndări de tot.

13. Montează un atac personal viguros împotriva autorului. Până-și vine în fire, ideea s-ar putea să nu i se mai pară așa de importantă.

14. Numește un comitet care să clocească ideea. “Un comitet este o fundătură unde ideile sunt ademenite și apoi – strangulate pe tăcute” (Sir Barnett Cox)

15. Aruncă pe idee o găleată de apă rece. Ceva de genul “n-avem destul personal care să facă asta… riscurile intangibile ar fi prea mari.. sună bine în teorie, dar în viața reala …”

16. Returneaz-o autorului cu mențiunea “Formulați-vă propunerea mai concret”.

17. Dacă nimic din cele de mai sus nu merge, încurajați-l pe autor să găsească o idee și mai bună. Dă-i o temă care să-l descurajeze. Dacă chiar vine cu o idee din nou, fă-l să-și caute o slujbă nouă.

Comentarii

Previous articleCum faci dintr-o ruină cel mai puternic laser din lume
Next articleTrainerii care te învață experiența
LEADERS este o organizație care formează și susține oamenii cu valori și principii să devină liderii responsabili care fac România puternică la toate nivelurile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.