Caută

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor prea dramatică pentru viziunea mea asupra eșecului. Astfel, rămânem cu două explicații care (mi se) par mai apropiate de lumea în care trăim: insucces și nereușită într-o acțiune.

Începem cu a doua, care pare mai simplă la prima vedere: nereușita într-o acțiune. Acțiunea propusă (sau impusă) poate fi de mai multe tipuri. Hai să luăm câteva exemple. Ți-ai propus să te trezești mai devreme în ianuarie 2023, adică la ora 6:00 în loc de 7:30. Trebuie să dai un telefon inconfortabil unui partener (pe care-l tot amâni de la începutul anului). Ai de implementat o funcționalitate nouă în aplicația pe care o dezvolți și nu ai reușit să te încadrezi în deadline-ul asumat în ședințe, pentru că task-ul te-a surprins cu complexitatea sa. În toate aceste cazuri, o lipsă de acțiune poate conduce în mintea ta sau a managerului/ șefului tău la impresia de eșec.

Insuccesul, pe de altă parte, implică mai multe acțiuni nereușite. Reprezintă un cu totul alt nivel și implică o cu totul altă abordare. 

În viziunea mea de lider, în care conduc de 2 ani o echipă de tineri project manageri și, în cadrul căreia, eșecul apare zilnic, am învățat să am o abordare mai orientată spre soluții și spre învățare, și nu pe a da vina. Astfel, vin către voi cu câteva modalități de abordare a eșecului, atât din perspectiva leadershipului personal, cât și a celui de oameni.

  1. Când setezi un obiectiv (al tău, al altcuiva, al echipei), concentrează-te să fie cât mai realist, ancorat cu experiențe similare anterioare. Progresul implică un pic de forțare (un pic mai multă muncă și/ sau creativitate). Așadar, forțarea ar trebui păstrată în niște limite (aș zice nu mai mult de 120%). Dacă tu alergi de regulă 5km legați, cum te aștepți ca mâine să alergi 10km legați? O forțare de 200% aduce cu sine riscuri mari.
  2. Dimensiunea universului fiecărui om. Ceva ce pentru o colegă cu mai puțină experiență poate părea un insucces masiv, așadar un eșec, pentru mine poate părea o întâmplare obișnuită, prin care am trecut de multe ori. Rolul meu aici ca lider este să conștientizez că universul acelei colege este, momentan, mai mic decât al meu – și, implicit, percepția pe care o are asupra lucrurilor poate fi diferită. Ce fac este să-i prezint imaginea de ansamblu, să îi ofer din universul meu prin cunoștințe, experiențe și perspectiva mea asupra faptului în cauză. Vei observa că, cu timpul, universul colegei se va schimba, iar abordarea ei asupra eșecului va fi din ce în ce mai blândă.
    • Dacă și pentru tine pare mai simplu să ai această perspectivă când vine vorba de altcineva, comparativ cu atunci când vine vorba de tine, atunci te invit înspre un joc de rol. Dacă am o abordare atât de sănătoasă cu privire la eșecul altcuiva, hai să aplic aceeași strategie și în ceea ce privește universul meu. Fii lider cu tine cum ești lider cu alții.
  3. Nereușita unei acțiuni. Cum o tratez (eu cu mine): încep printr-o pauză. Acest tip de eșec apare în două cazuri: un blocaj (mental, creativ, fizic) sau din cauza unei complexități mult prea mari. În ambele cazuri, simt nevoia de o pauză (chiar dacă poate n-am făcut nimic, uitându-mă la task preț de 1 oră înainte). Pauza îmi dă timp să reflectez, să conștientizez în care dintre cazurile de mai sus sunt, îmi oferă timp să ventilez, să iau oxigen, oxigen care ajunge în creier și-l pune în mișcare. Odihna rezultată mă ajută mereu să îmi schimb perspectiva, să îmi reîmprospătez mintea creativă și să mă apuc de treabă.

Eșecul poate fi mai mic, sau mai mare, dar, de regulă, este mai mic decât ni se pare nouă. Cu această perspectivă în vedere, invit pe oricine se confruntă cu eșecul să ia o pauză, un moment de odihnă și să-și schimbe perspectiva. Abordarea nouă va veni de la sine.

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.