Caută

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre!

Agilitatea este fără îndoială o calitate cheie a oricărui lider bun. De rapiditatea cu care se adaptează acesta unui nou context depinde în mare măsură succesul pe termen lung al echipei pe care o conduce. De altfel, agilitatea a devenit un clișeu în multe job descriptions pentru poziții de leadership, că doar sună bine, nu? Dar ce presupune această agilitate? Concret, la ce să se aștepte un lider aflat în fața unei situații noi?

Acum mulți ani am aflat prima dată de conceptul de leadership situațional. Era la un training destinat noilor manageri, care ar fi trebuit să mă învețe cum să gestionez subordonații în funcție de experiența lor pe anumite task-uri. Mie, însă, mi-a rămas întipărit în minte pentru că mi-a oferit o explicație extrem de plauzibilă pentru stările prin care eu însumi treceam de fiecare dată când eram confruntat cu un context necunoscut. Și asta se întâmpla destul de des, lucrând la o corporație care dezvolta angajații rotindu-i pe diverse poziții la anumite intervale de timp.  

Leadership-ul situațional nu este însă doar despre manageri și subordonați! Pe mine m-a ajutat foarte mult să înțeleg ce se întâmplă cu mine în diverse situații noi și mi-a oferit o structură pe care să pot construi pentru a mă adapta mai rapid. Așadar, eu zic că este și despre leadership personal, nu neapărat formal.

Practic, de fiecare dată când ești în fața unei situații noi în care trebuie să faci ceva cu care nu ești obișnuit, teoria spune că vei trece prin 4 stadii de maturitate. Acestea sunt privite din perspectiva a două coordonate: competența în a realiza cu succes acel task și motivația personală. Dacă ești familiar cu aceste stadii, știi la ce să te aștepți și ce ai de făcut pentru a te adapta mai repede la noul context.

Ca să fie mai clar, hai să luăm un exemplu personal: gândește-te la momentul când ai avut de îndeplinit o sarcină diferită de ceea ce ai făcut anterior. Poate fi un job nou, sau un context diferit. Încearcă să-ți amintești stările prin care ai trecut și vezi dacă se potrivesc cu modelul de mai jos:

Stadiul 1: Competență scăzută, motivație ridicată. De cele mai multe ori, noutatea vine la pachet cu entuziasmul. Crezi că e mai ușor decât în realitate, pentru că nici nu știi ce nu știi. Cheia în această etapă este ascultarea. Acum e momentul să pui cât mai multe întrebări și să acumulezi cât mai multe informații. Nu pica în capcana să crezi că știi totul!

Stadiul 2: Competență scăzută, motivație scăzută. Treptat ajungi să afli ce nu știi și asta începe să-ți erodeze rapid încrederea și motivația. Nivelul de competență e un pic mai crescut ca la început, dar e în continuare destul de jos. În acest stadiu e cel mai probabil să renunți, dacă ți se oferă ocazia. Nu dispera! Dacă nu pare să meargă nimic, pur și simplu ia fiecare zi în parte și învață din orice, fără să-ți setezi obiective prea mari. Așteaptă să treacă timpul, căci la un moment dat va veni și stadiul 3!

Stadiul 3: Competență (mai) ridicată, motivație variabilă. Deși la un moment dat în stadiul 2 simți că nu faci progrese, ele totuși apar. Vine o zi când dai de o problemă pe care ai mai întâlnit-o și de data asta chiar știi cum să o abordezi. Poate chiar primești un ”Mulțumesc” de la un coleg pe care l-ai ajutat. Parcă dracul nu mai e așa de negru! Apoi din nou ai două zile grele și parcă te-ar apuca iar disperarea. Dar vine o altă zi bună și încă una și tot așa. Treptat începi să știi cum merg lucrurile, doar că n-ai ajuns încă la cel mai înalt nivel de încredere. Simți nevoia de confirmare pentru orice decizie ai de luat, de teamă să nu faci vreo greșeală. Acum e momentul să-ți întinzi aripile și să începi să zbori. Știi să o faci, mai trebuie doar să ai încredere!

Stadiul 4: Competență ridicată, motivație ridicată. Gata! Ai ajuns la viteza de croazieră! Acum știi ce ai de făcut, cum să o faci și-ți și place. Rezultatele vin și primești apreciere pentru munca ta. E momentul să începi tu să provoci schimbări. Acum, că nivelul de competență îți permite, caută soluții mai eficiente pentru a obține rezultate și mai bune!

De altfel, un lider agil va căuta întodeauna să provoace schimbări (în bine), încercând să fie cu un pas înaintea contextului, în ofensivă și nu în defensivă, reacționând la mediu. Și de aceea, e important să conștientizeze ce implică aceste schimbări și să acționeze corespunzător.

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.