Caută
De ce nu delegăm cu mai multă ușurință?

Alegi să delegi?

Imaginează-ți situația următoare: ai de făcut o propunere pentru un client, propunere pentru care ai făcut tot research-ul, ai participat la întâlnire și ai luat pulsul clientului, este vorba de un subiect pe care-l stăpânești foarte bine și pe care l-ai mai redactat de multe ori în trecut. Totodată, pe lista ta de task-uri sunt multe altele alături de această propunere care are și un termen de livrare foarte scurt. Ce faci? În urma unei scurte analize îți spui că ție ți-ar lua undeva la 2 ore să redactezi propunerea, iar unui alt coleg din echipă i-ar lua cel puțin o zi ca să se pună la curent cu tot ceea ce știi tu și probabil încă o zi să redacteze propunerea. Cel mai probabil acesta este momentul în care decizi că vei face tu propunerea, chiar dacă înseamnă să mai întârzii cu alte task-uri, să negociezi o schimbare de deadline sau chiar să lucrezi peste programul pe care ți l-ai propus.

De ce nu delegăm cu mai multă ușurință? Pentru că atunci când ne regăsim în situația descrisă mai sus alegem de multe ori calea cea mai simplă și mai rapidă, însă, o schimbare de paradigmă ar putea să ne salveze mult timp și multă energie în viitor. Dacă ne mutăm atenția către obiectiv și anume “realizarea prezentării”, am putea transforma acest obiectiv în “formarea unor colegi competenți în a realiza prezentarea”, acesta din urmă fiind un obiectiv care pe termen lung va aduce rezultate exponențiale. 

De ce să nu faci tu task-ul? 

  • Șansele sunt că dacă îl vei prelua tu, în loc să folosești timpul tău în cel mai bun mod (ex. Să lucrezi la obiective mai complexe, strategice, să îți dezvolți la rândul tău un skill), vei folosi timpul într-un mod în care îți vei consuma rapid energia și nici nu vei simți vreo recompensă majoră;
  • Prin implicarea celorlalți îi vei ajuta să-și dezvolte abilitățile necesare pentru viitor, iar atunci când o să apară responsabilități similare acestea vor fi realizate la un nivel din ce în ce mai ridicat și cu o implicare cât mai mică din partea ta. 

Un proces prin care delegi cu succes un task nu este totuși unul simplu, din acest motiv alegem să nu transferăm responsabilitatea. Există câteva direcții care te pot ajuta și pe care te invităm să le exersezi cu prima ocazie în care te vei întâlni cu un task pe care nu ar fi recomandat să-l faci tot tu.

Explică “de ce-ul” proiectului, task-ului sau obiectivului pe care îl delegi

Acest pas este foarte important deoarece aici se poate realiza o conexiune între persoana / persoanele către care vei delega și obiectivul în sine. Scopul tău nu este să “scapi de proiect” ci să-l lași pe mâna unor colegi care să și-l asume, care să vadă valoarea acestuia și să-și dorească succesul. Astfel, poți începe prin a prezenta viziunea de ansamblu și cum se încadrează ceea ce delegi. Tot în acest pas este important să le explici celor către care delegi de ce i-ai ales pe ei. Care sunt motivele pentru care X este cea mai potrivită persoană, iar la final să obții și acordul acesteia. Delegarea nu înseamnă automat o acceptare din partea celorlalți, iar obținerea unui angajament verbal va crește și atașamentul acestora față de proiect / task / obiectiv.

Construiește o bază solidă

Procesul de delegare este foarte similar cu un proces de învățare. Mai ales dacă persoana / persoanele către care te adresezi nu au mai avut experiențe / proiecte similare. Din acest motiv, rolul tău este să construiești împreună cu ei o bază solidă, un plan despre cum va fi realizat acel obiectiv.

Vorbește despre experiența ta anterioară, identificați împreună cel mai bun mod de implementare, cere constant feedback-ul și părerea persoanei către care delegi și asigură-te la final că în continuare ai acordul lor în acest demers.

Asigură-te că au la îndemână toate resursele necesare

Faceți împreună un plan în care să expuneți toate resursele necesare îndeplinirii task-ului / proiectului. Resurse pe care le pot găsi atât la tine, cât și în exterior, în cadrul organizației. Este foarte posibil ca tu să știi exact care sunt acelea și să-i poți îndruma pe colegii către care delegi, arătându-le cum, de unde și cu cine trebuie să fie în contact pentru proiectul respectiv. Dacă veți face acest plan împreună, te vei asigura că pe parcursul realizării proiectului colegii tăi nu vor reveni cu aceste nevoi către tine ci se vor duce la sursele pe care le-ați descoperit împreună, oferindu-le astfel și mai multă autonomie, iar ție salvându-ți timp și energie.

Definește cum arată succesul 

Stabiliți împreună care sunt indicatorii de succes pe care îi veți urmări, cum veți măsura progresul și care este termenul limită al proiectului. Este foarte important să-i lași celui / celor către care delegi libertatea să-și aleagă termenul, să poată realiza sarcinile în ritmul propriu pentru a-i întări asumarea în proiect. Până la urmă, prin această delegare, ownership-ul proiectului / al task-ului merge către ceilalți, iar asta îți va asigura un transfer eficient.

Ce este cel mai important? Atunci când delegi cuiva pentru prima dată un task / un proiect vei observa că acesta va dura mai mult decât dacă l-ai face tu. Asta se datorează faptului că tu ai un avantaj, experiența de a fi făcut acel proiect de mai multe ori. Implică-te cu răbdare în tot acest proces și vei vedea cum rezultatele apar pe parcurs, dacă ai ales persoana potrivită, vei descoperi cum de la un taks la altul timpul de execuție o să scadă, iar progresul celorlalți va fi vizibil. 

Publicat prima oară în Newsletterul LEADERS #163. Abonează-te pentru a primi săptămânal resurse, opinii și știri de la Leaders.

Photo by Cytonn Photography on Unsplash

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.