Caută

Alexandru Mironov: “Charles Darwin este homo-sapiens-ul meu favorit”

Discutam de curând, la o ieșire cu de toate și cu poze frumoase, că observăm mai ușor diferențele dintre oamenii mai tineri decât noi, pe când pe cei mai în vârstă – cu scuzele de rigoare! – îi situăm în categoria “mai în vârstă”. La 31 de ani îi privești diferit pe cei de 23 și 26 de ani, pe când mari diferențe între 35 și 41, cu dublul diferenței, ți-e greu să găsești. Această observație umană este strâns legată de felul în care simțim timpul. În oglindă, avem memoria trecutului și avem felul în care proiectăm viitorul.

Schimbările pe care le introduce tehnologia în viața noastră sunt imprevizibile. Totuși, ca în cazul oricărei schimbări, anumite aspecte pot fi planificate.  Iar pentru că Alexandru Mironov este unul dintre acei oameni care de profesie se ocupă cu studierea viitorului, discuția cu dumnealui ne oferă două lucruri: o planificare a schimbărilor si, la fel de important, cheia discuției noastre de la Nucșoara.

– Spuneți-mi, vă rog, cum se vede viitorul peste 5-10 ani?

– 5-10 ani e foarte aproape. Eu vă dau o cifră, de pildă, care va fi de schimb de lume. Se schimbă complet lumea. Un moment de singularitate.

Prin natura meseriei, incertitudinea dumnealui cu privire la viitorul societății umane este mult redusă. Are o cultură impresionantă de lucruri studiate, atât despre trecut, cât și despre viitor.

Ceea ce ne spune despre cum o să trăim pare câteodată înfricoșător: “2031 va fi anul când Inteligența Artificială din jurul nostru intră în noi. Aparatul pe care-l țineți dumneavoastră în mână vă intră în ochi și pe laringe, și-n ureche, și sunteți un jurnalist care are asupra lui toate mijloacele tehnice cu putință”.

Pentru 2070, schimbările nu (par) că vor mai fi atât de radicale. “[Despre Inteligența Artificială n.r.] Mai târziu spre 20’70-’80, va depune cereri de integrare în statutul de cetățean al civilizației omului. Lumea va avea atunci (n.r. 2070) homo-sapiens și homo-mechanicus, omul electronic, care nu neapărat va merge pe picioare.

Prin felul în care povestește, Alexandru Mironov (membru al Asociației Internaționale a Profesioniștilor din S.F., delegat național al Societății Europene de S.F.) ne determină să vorbim despre viitor cu aceeași certitudine cu care vorbim despre trecut. La fel cum ne-amintim. Transfigurează complet modul în care ne raportăm la un timp intrinsec incert . Îl zguduie din temelii. Ne obligă să ne raportăm la viitor așa cum ne aducem aminte moda anilor ’90 sau de schimbările sociale din 1848. Cu ani specifici, Alexandru Mironov deschide o lume care ne pare străină, dar care va veni.

Tot înspre 2031, deja s-a pus piciorul pe planeta Marte. Și înspre Marte va pleca, după câteva echipaje de roboți, un echipaj cu om, dar care va veni înapoi. Iar la a doua plecare vor pleca 100 de oameni tineri și geniali.

Viitorul pe care îl descrie este însă indiscutabil măreț, unul în care tehnologia a eliminat și ultimele slăbiciuni umane. Tot spre 2031, medicina lumii s-a schimbat fundamental, devenind medicină personalizată, medicină regenerativă”.

Alexandru Mironov vorbește cu aceeași pasiune despre trecut, aducând de multe ori în discuție realizări remarcabile ale unor români. “[Despre Internet n.r.] Un câmp de cunoaștere și de comunicare care va fi în jurul Planetei. Așa cum își închipuia cândva profesorul Mihai Drăgănescu.”

De cele mai multe ori, proiectează trecutul pentru a justifica planificarea viitorului. Iar trecutul pe care-l povestește Alexandru Mironov poate părea, așa cum recunoaște și dumnealui, S.F. “Am văzut la Karolinska Institut, acum 2 ani, o ureche. Creștea într-un vas Petri dintr-o celulă stem a unui pacient bolnav care dăduse celula, era dezvoltată, era crescută, iar pacientul avea nevoie de o ureche.” Informațiile lui Alexandru Mironov contestă simțul timpului natural pe care-l avem, în care ne amintim trecutul și ne proiectăm viitorul.

Rolul acesta de-a inversa felul în care ne raportăm la repere fundamentale nu este deloc unul comod. Ascultându-l ne încearcă un ușor disconfort, se naște un sentiment greu, o oarecare temere. Iar dumnealui înțelege că pot exista anumite lucruri din viitor care ne sperie. În ceea ce privește schimbările profesionale ce stau să apară ca urmare a felului în care începem să  trăim înconjurați de tehnologie, semn de întrebare comun al generației mele, ne îndeamnă să ne folosim propria rațiune, deoarece “nimeni nu știe ce meserii va aduce viitorul pentru că așa cum spune profesorul Radu Jugureanu adesea, se va lucra în profesii despre care încă nu știm nimic, vor apărea răspunsuri la întrebări care nu s-au pus încă, și vom rezolva probleme despre care nici măcar nu vom ști că sunt probleme.

Prin vocație, este limpede că Alexandru Mironov este educator. Găsește, așadar, modalități prin care să scoată în evidență stereotipurile gândirii umane. Între discuții despre trecut și viitor, funcția dumnealui este indispensabilă azi. Și alege să vorbească despre ce se poate face acum. „În această carte, sunt întrebați mai mulți români ce cred despre schimbări și ce trebuie făcut pentru ca schimbările să vină mai repede. Eu am fost întrebat ce cred despre schimbările din învățământ. Am dat răspunsuri care nu or să placă nimănui. Ziua de școală trebuie să fie toată ziua, de dimineață până seara, cu masa de prânz a elevului român și cu lecții pe care ți le faci la școală, și la țară și la oraș, obligatoriu”. Poate cea mai radicală idee, cel puțin pentru societatea românească, dar “dictată de capitalism” este “diferențierea salarilor dascălilor pentru că un foarte înalt performant nu poate avea aceeași remunerație cu un coleg de-al său care este mai supus legilor entropiei, mai puțin activ”. Pentru planificarea viitorului, în opinia dumnealui, învățământul primează.

Viitorul pentru societatea românească pe care-l amintește Alexandru Mironov poate părea, ca și trecutul la rândul lui, S.F.:  „Această diferență va fi rapid sesizată de cel mai important partid, cel al părinților, și în locul în care grozavul domn Trandafir, cum spune Sadoveanu, se va face o coadă imensă de părinți care așteaptă să-și dea copilul pe mâna acestui constructor de suflet și minți care este marele profesor”.

Pentru a reduce anxietatea legată de felul în care vom face față viitorului, discuția cu Alexandru Mironov ne ajută să ne planificăm schimbările. Mai mult, ne oferă și soluția pentru a ajunge, dacă vrem, acolo unde ne promitem că putem ajunge – la medicină regenerativă sau fuziune nucleară. Concomitent, am găsit și cheia discuției din fața plăcintei cu mere. Pentru că, deși ne este uneori incomod să ne schimbăm reperele fundamentale, avem nevoie să ne educăm. Despre diferențele dintre 23 și 26, ca și de cele dintre 35 și 41.

 

 

 

Alexandru Mironov a fost, în anii 90 preşedinte al Federației Române de Scrimă.

 A fost realizator al emisiunii săptămânale „Știință și imaginație” de pe TVR 1. A publicat 16 volume și este autorul a circa 1.000 de articole cu caracter de popularizare a științei. A deținut diverse funcții în redacția revistei Știință și tehnică (un timp Director Onorific). Realizează emisiunea săptămânală „Deschide cartea” la postul de televiziune TVRM.

  În perioada 28 august 1993 – 11 decembrie 1996 a fost ministru al tineretului și sportului.

 Este editorialist principal al revistei “Știință și tehnică”. 

Articole similare

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.