Timid, blând, corect, luminos. Și emanând foarte multă liniște. Așa a venit Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai mari violoniști ai lumii, în fața celor 24 de tineri din programul LEADERS Experience. Deși fără vestita vioară Stradivarius, cea care i-a fost încredințată în anul 2007 și care a fost anterior în posesia celebrului muzician Ion Voicu, Tomescu a susținut un concert de idei care au fermecat audiența. În fața tinerilor din acceleratorul de experiențe nu a fost muzicianul cu o carieră de 30 de ani, omul care a studiat în Elveția și Statele Unite și care a cântat pe cele mai mari scene ale lumii – Theatre des Champs Elysees din Paris, Carnegie Hall din New York sau Metropolitan Arts Centre din Tokio. Ci a fost omul care și-a găsit drumul și a făcut din vioară un destin.

Cum a fost sigur care îi e menirea, dilema majorității celor din acceleratorul de experiențe? „Dumnezeu a pus în noi o sămânță bună, sunt sigur. Și e important să-ți asculți vocea din interior, ca să afli care este rostul tău. Nimeni nu merge la un concert al unui artist pentru că acesta are mai multe diplome. Se duce pentru emoție, pentru talent. Majoritatea minților luminate din ziua de azi, au fost oameni care nu s-au legat de diplome, au avut drumul lor, și credință in o misiune de îndeplinit.”
În cei peste 30 de ani de carieră și excelență, Alexandru Tomescu a învățat o lecție pe care, cu generozitate, o dă mai departe. Nu există perfecțiune și, căutarea ei, este doar teama de a greși și de a fi uman. „Am lăsat în urmă ideea de perfecțiune. Există artiști care refuză să se lase înregistrați pentru că ce se aude acolo nu e la fel de autentic ca experiența dintr-un concert. Cel mai important la un disc este viața. Cred că e necesar să lași posterității ceva în care să fii tu sută la sută, nu perfect. Pentru că nimeni nu e perfect.” Și, în muzică, performanța nu se atinge mereu prin exercițiu. „Sunt violoniști care studiază 26 de ore pe zi. Sunt alții care nu studiază deloc. Nu e important câte ore studiezi, ci cât de eficient ești în ceea ce faci.”
Întrebat ce muzică ascultă atunci când se relaxează, Tomescu a surprins pe toată lumea. „Cea mai frumoasă muzică pentru mine este liniștea. Am șansa de a-mi auzi propriile gânduri. Acum învăț cântece pentru copii pentru fetița mea. Nu-mi place să ascult muzică de vioară, mai degrabă de pian sau de harpă. Și ascult jazz, Ada Milea…”, recunoaște zâmbind.
Întâlnirea s-a încheiat cu participanții LEADERS Experience adunați în jurul unui om care, cu răbdare și interes, le-a răspuns la toate curiozitățile. „Este și pentru mine o experiență să iau contact cu tineri care nu sunt din mediul artistic, să văd de ce sunt interesați și cum gândesc”, a spus cu modestie. Și asta e dovada că, mai mult decât muzica, dorința de a împărtăși și de a inspira ne leagă dincolo de orice barieră.