Caută

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății, responsabilitate, conservarea naturii, asistență socială, educație, justiție socială etc.

Dar ce ar fi dacă ne-am concentra asupra cuvântului “altruism”? Cred cu tărie că altruismul poate deveni o forță extrem de mare, o resursă benefică pentru antrenarea constantă a motivației intrinseci de a face bine în lume. Asta, bineînțeles, vine la pachet cu facerea de bine interioră deoarece noi putem da în exterior ce este deja în interior. Așadar, aș pleca de la întrebarea “Cât de mare este organizația nonguvernamentală din interiorul meu ca să știu cât de mult pot să ofer celorlați?”. Nu e nevoie aici neapărat de un răspuns, uneori este suficient să lăsăm ca o întrebare să se decanteze în timp.

Am avut ocazia să îmi pun această întrebare acum patru ani și jumătate când m-am implicat într-un proiect extrem de frumos în Organizația AIESEC, un spațiu cu oameni la fel de frumoși care m-au condus spre o experiență mai mult decât frumoasă. Iar atunci când spun “frumoasă” mă refer la faptul că am luat din plin în brațe, în acea perioadă, altruismul de care vorbeam mai sus. În acele momente mi-am dat seama că ăla era sensul pentru mine în viață sau cel puțin unul dintre ele: de a face bine celorlați. Ei bine, mă bucur extrem de tare că acesta a rămas încă un sens foarte important pentru mine în viață, sens pe care îl împărtășesc și cu Fundația Leaders acum.

Astăzi nu ai trăit cu adevărat până nu ai făcut ceva pentru cineva care nu te va putea răsplăti niciodată” spune John Bunyan, citat care mi se pare că poate, cu succes, să fie lozinca organizațiilor nonguvernamentale. Pe data de 27 februarie mă voi bucura și mai mult de “facerea de bine” alături de echipele din care fac parte, oameni care țes aceeași pânză de paianjen, care se extinde tot mai mult și de care “se lipesc” emoții pline de magie precum fericirea, iubirea, recunoștința.

Voi încheia printr-un paragraf ce merită ținut în buzunar, la loc cald pentru a putea fi folosit ori de câte ori este nevoie:

Declarând că omul este responsabil și că trebuie să actualizeze sensul potențial al vieții sale, vreau să subliniez că adevăratul sens al vieții trebuie descoperit mai degrabă în lume decât în ​​om sau în propriul său psihic, ca și cum ar fi un sistem închis. Am numit această caracteristică constitutivă „depășirea de sine a existenței umane”. Ea denotă faptul că a fi uman indică și este direcționat întotdeauna către ceva sau către cineva, altul decât tine însuți – fie că este vorba despre ceva de împlinit sau de o altă ființă umană de întâlnit”. (Viktor Frankl)

Să facem bine în continuare!

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Iubirea pentru societate vine din iubirea față de sine

Februarie este despre iubire. 20 Februarie este despre iubirea pentru societate. Ziua Mondială a Justiției sociale reprezintă un moment important în care ne amintim de valoarea dreptății sociale pentru bunăstarea

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.