Aducerea și menținerea oamenilor noi în echipe a fost mereu o provocare pentru lideri. De când funcționăm online și leadershipul se manifestă via Zoom, acest proces a devenit și mai dificil, iar astăzi vrem să povestim cu tine despre câteva metode prin care poți să-i faci pe noii colegi să simtă că aparțin, să cunoască și să se identifice culturii organizației pe care o conduci.

Cultura organizațională este primul lucru pe care îl descoperă angajații noi într-o echipă, iar conform studiilor făcute de Gallup este elementul diferențiator și ce-i va face să rămână. Adesea rolul de a face cunoscută cultura organizațională noilor membri le revine liderilor, însă printr-un proces bine pus la punct de onboarding, chiar și în mediul online, poți obține rezultate neașteptate.  

Definirea programului de onboarding

Dacă înaintea pandemiei multe lucruri se întâmplau de la sine, în pauzele de cafea, momentele în care un lider / manager își vizita angajații în birouri, acum totul a dispărut și de multe ori trecem peste etapa de onboarding și trecem direct la obiectivele zilnice. 

Un prim pas pe care l-ai putea face în echipa ta ar fi să-ți definești un program de onboarding potrivit contextului de lucru online. Poți profita de faptul că totul se desfășoară virtual, iar dacă în formatul face to face prima zi la birou era destinată cunoașterii și conectării cu noii membrii, acum poți defini un program care să se întindă pe o perioadă mai lungă de timp (ex. o săptămână). Astfel, în fiecare zi a primei săptămâni poți să ai un program complet în care să aibă loc și întâlniri tehnice (cunoașterea echipei, a proiectelor), prezentări ale culturii organizaționale (cum se desfășoară lucrurile la voi în organizație), sesiuni de conectare (scurte sesiuni dinamice, poate chiar sub formă de exerciții / jocuri, prin care să-i ajuți pe cei veniți în echipe să se integreze mai ușor). 

Plănuiește în avans

Fie că este vorba de echipamente / tehnologie (laptop, telefon, acces la anumite conturi, platforme sau aplicații pe care le folosiți împreună), sau poate un pachet de bun venit cu câteva produse personalizate, poți să te asiguri că viitorii colegi le vor primi înainte de începerea întâlnirilor online. Această etapă îi va ajuta să se simtă parte din organizație și va ușura tot procesul de integrare.

Încurajează networking-ul

Înlocuiește cafeaua de dimineața care ar fi avut loc în biroul fizic cu sesiuni de networking informal pe care să le aveți pe parcursul unei perioade mai lungi. Asigură-te că la aceste întâlniri vor participa cei care vor lucra / vor interacționa cel mai des cu colegii cei noi. Poți să găsești un moderator care să facă din aceste întâlniri un prilej de a împărtăși informații despre interese, hobby-uri, preocupări. O pauză de cafea virtuală. Tot prin intermediul tehnologiei poți să-i ajuți pe colegi să lucreze și să se cunoască mai bine. Poți să folosești funcția de Breakout Rooms de la Zoom pentru a gestiona echipe de lucru / conversații pe diverse subiecte specifice, sau Donut de la Slack pentru a organiza întâlniri la watercooler oricând.

Generează contexte de feedback

Dacă în birou este mai ușor să te întâlnești cu colegii și să primești-oferi feedback spontan, în contextul mutării în online astfel de momente dispar. Iar un nou membru al echipei o să vadă lucrurile dintr-o perspectivă foarte diferită și o să aibă nevoie ca vocea lui să fie auzită. Deschiderea către feedback într-un proces de onboarding le va arăta oamenilor că nu e doar despre a asimila informații noi și a cunoaște colegi, cât și despre modul în care se simt și parcurg această etapă foarte importantă în evoluția lor în organizație.

Prima impresie este foarte importantă și modul în care le asiguri o platformă de integrare viitorilor membri va avea un impact mare asupra organizației. Conform unui raport realizat de  Boston Consulting Group, procesul de onboarding are cel mai mare impact dintre toate practicile de resurse umane. 

Un lider care va depune un efort suplimentar pentru a-i face pe cei noi să se simtă bineveniți și apreciați va vedea rezultatele acestor eforturi în angajamentul și asumarea acestora, dar și în retenția angajaților și performanțele organizației în viitor. 

Foto de Nathan Dumlao, Unsplash

Comentarii

Previous articleLeaders Explore Liceeni – autocunoaștere, curaj și viziune
Next articleEști pe lista managerilor buni?
Adina este trainer LEADERS și creator de content pentru​ programele noastre. S-a specializat, în cei 9 ani de LEADERS, în sponsorship management, parteneriate strategice și în organizarea de evenimente. Gândește în imagini, este pasionată de teatru de improvizație și de pian și veți descoperi aceste pasiuni în toate training-urile sale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.