Caută
Care sunt câteva dintre aspectele pe care ar trebui să le luăm în considerare atunci când “facem curățenie” în organizații?

Când facem “curățenie” în echipe

Cum arată echipa din care faci parte? Cât timp petreci cu colegii tăi atunci când nu este necesar să petreci timp cu ei și care sunt emoțiile și sentimentele pe care le împărtășești față de ei?

Valoarea unei echipe este recunoscută ca fiind indicatorul principal al succesului unei organizații. Dacă ai stat de vorbă cu un investitor cu experiență vei ști că pentru aceștia contează foarte mult calitatea echipei și a relațiilor membrilor fondatori, poate uneori mai mult decât ideea în sine în care urmează să investească. 

În acest context, cum facem să construim echipe puternice și performante? Care sunt câteva dintre aspectele pe care ar trebui să le luăm în considerare atunci când “facem curățenie” în organizații?

Rețeta perfectă? Totul pleacă de la compoziție. Este bine ca în fomarea echipei să ții cont de dimensiunea acesteia și să încerci să păstrezi un număr de membri ușor de gestionat, o echipă în care să poți aloca rolurile cheie pentru ca lucrurile să meargă înainte și pentru a avea un proces eficient de luare a deciziilor. Cercetările spun că eficiența echipelor începe să scadă atunci când acestea sunt formate din mai mult de zece persoane, apărând sub-echipele încurajate de diviziune și de faptul că în echipele mari vom simți mult mai mult că părerea noastră nu este luată în considerare, că nu contribuim la decizie și că totul se mișcă cu o viteză diferită de cea în care suntem noi.

În pasul următor ne vom uita la conflicte. Oricât de bine ai pus baza, diferențele de opinie, de valori și percepții vor ieși la iveală, iar asta va genera potențiale rupturi în echipe. De multe ori plecăm de la ideea că suntem maturi și că aceste diferențe se vor rezolva ușor. Însă această presupunere poate să ducă de la început la eșecul echipei. Ceea ce poți face, mai ales dintr-un rol de lider de echipă, este să încurajezi o abordare rapidă și directă a conflictelor. Să dați mereu cărțile pe față și să nu ascundeți aceste diferențe. Liderii de echipe care se concentrează pe cooperare versus concurență, care se vor implica în echilibrarea dinamicilor încă de la început, vor putea ajunge la rezultate remarcabile. 

În continuare ne uităm la importanța încrederii, pentru că dacă lipsește încrederea într-o echipă, putem cu ușurință să numărăm zilele până la dizolvarea completă a acesteia. Există trei piloni care pot determina nivelul de încredere într-o echipă. Primul pilon se referă la relații – avem încredere în oamenii care ne plac. Dacă vei construi relații autentice în echipa ta vei contribui și la întărirea încrederii. Cel de-al doilea pilon al încrederii este cunoașterea sau expertiza. Avem încredere în cei care demonstrează că știu, care vor fi acolo la rezolvarea problemelor. Implică-te activ în gestionarea anumitor probleme din echipa ta și încurajează acest comportament, oferă-le colegilor tăi șansa să-și pună în valoare talentele pentru a străluci în ochii celorlalți. Cel de-al treilea pilon al încrederii este integritatea. Fă ceea ce spui că vei face, ține-te de promisiuni și fii autentic în relația cu colegii tăi. 

Echipele sunt un organism viu, într-o permanentă schimbare, iar unul dintre instrumentele pe care le veți folosi pentru a deveni o echipă performantă este feedback-ul. Deși rolul acestuia este unul foarte important, de multe ori lipsa unui cadru și a unui acord prin care acesta este oferit la nivel de echipă determină două tipuri de consecințe – fie ne simțim incomod atunci când trebuie să oferim feedback, fie destinatarul feedback-ului devine defensiv și scopul acestuia devine irelevant. Ceea ce poți face este să stabilești cu membrii echipei când, cum și în ce fel se poate oferi feedback-ul și să-l încurajezi prin propriul exemplu. Astfel, vă veți putea bucura de efectele acestuia și vă asigurați că aveți la îndemână unul dintre cele mai puternice instrumente pentru creșterea echipei. 
Oricât de greu poate să pară la început, dacă reușești să echilibrezi un amestec corect de abilități, atitudini și comportamente, echipa pe care o formezi va ajunge să atingă performanțele dorite. Pe măsură ce trece timpul, revino la schița inițială a echipei, atunci când lucrurile nu funcționează vezi ce s-a schimbat în dinamică, ce roluri au rămas poate descoperite și ce relații consumă energie. Nu uita că ești în control și deții toate resursele pentru a conduce echipa către succes.

Abonează-te la Newsletterul LEADERS pentru a primi săptămânal resurse similare, opinii și știri de la Leaders.

Photo by Leon on Unsplash

Articole similare

Gestionarea stresului în echipe

Venim astăzi către tine cu câteva idei despre cum poți acționa în echipă astfel încât să navigați cu ușurință valul emoțional al momentului.

Ai parte de competiție în echipă?

Aspecte legate de competiția în echipe, și mai ales câteva idei care să te însoțească în rolul de leadership atunci când analizezi ce este mai bine pentru echipa ta.

Ești pe lista managerilor buni?

contextul anului pandemic a determinat apariția unor nevoi comune pe care le vom împărtăși astăzi cu tine și pe care te încurajăm să le incluzi în managementul echipelor tale

Atenția – instrument fundamental

Când se întâmplă atât de multe lucruri în jurul nostru una dintre cele mai mari provocări este să ne păstrăm concentrarea. Există mai mulți factori care contribuie la pierderea atenției

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.