Caută
Trăim într-o perioadă în care căutăm să fim cât mai productivi, în fiecare zi mai mult, în fiecare zi să ne depășim și să facem tot ce ne propunem poate și un pic mai mult.

Când suficient e …SUFICIENT!

Cum ai început dimineața? Câte mailuri necitite ai și cât de vinovat te simți pentru fiecare mesaj la care nu ai răspuns, pentru fiecare task amânat și pentru momentele în care pare că-ți cauți inspirație navigând online fără o direcție anume.

Trăim într-o perioadă în care căutăm să fim cât mai productivi, în fiecare zi mai mult, în fiecare zi să ne depășim și să facem tot ce ne propunem poate și un pic mai mult. Plecăm de la o definiție a productivității care, în cel mai simplificat mod, poate să sune ceva de genul să scoatem cuantificăm în rezultate fiecare efort. Ne măsurăm succesul ca la o bandă de producție, în unități raportate la timp. Ce facem atunci când la finalul unei zile de producție nu avem ce să măsurăm. La capăt de linie nu găsim clasicele unități, ci doar părți, începuturi, gânduri sau emoții. De cele mai multe ori suntem înghițiți de monstrul numit productivity shame, iar când suntem și cei responsabili de echipe / organizații, ne pierdem cu totul capacitatea de a-i motiva și inspira pe cei din jurul nostru.

Ni se întâmplă și nouă foarte des să ne simțim copleșiți de lucrurile nerezolvate, iar în ultima vreme încercăm să ieșim din acest model și să ne acomodăm cu practici noi, mai potrivite noului stil de lucru. Un material foarte interesant despre cum facem asta este acest articol cu exemple pe care le adoptăm în viața noastră profesională, câteva dintre ele le împărtășim și cu tine aici:

Redefinirea productivității

Studiile arată că petrecem aproximativ 20 de minute neîntrerupte într-o singură activitate și că o dată la 20 de secunde schimbăm focusul activităților noastre. În acest context, ne așteptăm totuși ca la finalul zilei să închidem multe task-uri și de cele mai multe ori avem o mare de activități cu care am progresat, cu unele mai mult, pe altele doar le-am verificat, abandonat, mutat focusul pentru altă dată. 

Ne simțim bine că suntem ocupați, dar productivity shame ne lovește la final de zi când nu știm ce să măsurăm.

E clar că acest model și măsurătorile nu se mai potrivesc în realitatea noastră, iar redeifnirea productivității este primul pas pe care-l putem face. Îți propunem să încerci să ieși din capcana lui mă simt bine că sunt ocupat și să încerci lucruri noi, de exemplu, să valorifici timpul de gândire pentru anumite proiecte / task-uri, sau pur și simplu pauzele în care nu faci nimic și te relaxezi. Toate aceste rutine nu o să ți scadă din importanța muncii ci din contră o să te ajute să elimin un pic din presiunea pe care o pui atunci când ai multă treabă.

Și ce dacă ai câteva mii de mailuri necitite? Lucrurile foarte importante își vor face loc în viața ta și pe lista ta de priorități, chiar dacă nu ai apucat să citești / să răspunzi la un mail. 

Poți încerca și varianta unor liste de to do mult mai scurte. Poate un singur task pe zi? Cum ar fi ca în loc să te ocupi de zece activități cu importanță scăzută din care să rezolvi 2-3, să te ocupi de un singur task important pe care să-l bifezi la finalul unei zile?

A face progres vs. a finaliza 

Ne place să îndeplinim task-uri. Să rezolvăm problemele zilnice, să tăiem pas cu pas elemente de pe listele noastre. Problema e atunci când estimăm greșit timpul necesar pentru a realiza un task. Și ne așteptăm ca la un anumit moment să putem tăia de pe lista noastră, doar că nu avem ce tăia pentru că acea activitate nu este finalizată.

Se întâmplă asta de multe ori cu acele task-uri mari care necesită mai mult timp de lucru, pentru care putem bifa zilnic doar progresul, nu și finalizarea. Și ăsta e un rezultat! Un succes! Trebuie doar să învățăm să ne bucurăm și de progres și călătorie, nu doar de rezultate finale.

Unde e motivația?

Am mai povestit  cu tine despre resursele de motivație, inspirație, energie. Și credem că cel mai important aspect legat de motivație este faptul că ne așteptăm să găsim motivația necesară înainte de a ne apuca de un task, dar motivația apare de fapt după ce începem să lucrăm la task-ul respectiv. 

Vei găsi în articolul menționat mai sus o serie de unelte care să te ajute să-ți găsești motivația specifică unor noi începuturi și să te folosești de energia ei pe parcursul unui întreg proiect. Aplicații precum cele care-ți monitorizează timpul petrecut online, pe ce tipuri de site-uri, tool-uri care te ajută să-ți împarți proiectele în obiective și acțiuni zilnice, toate acestea te vor ajuta să rămâi conectat și pe valul de motivație de început.

Nu e ușor să navighezi perioada asta și poate mai mult ca oricând ai nevoie de timp pentru tine, de spațiu de gândire și procesare. Sperăm că ideile împărtășite astăzi să te ajute în  îmblânzirea monstrului productivității și să-ți ofere spațiul mental de care știm sigur că ai nevoie. De ce? Pentru că uneori oricât ai reușit să rezolvi într-o zi este….pur și simplu… SUFICIENT. 

Foto de David Travis disponibil pe Unsplash

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.