Caută
O relație de succes de mentorat presupune efort și colaborare pentru a fi benefică de ambele părți

Câteva secrete ale mentoratului

Atunci când ne pierdem curajul, încrederea, când avem multe întrebări la care vrem să găsim un răspuns, de multe ori ne uităm către oamenii care ne inspiră și încercăm să “furăm” din energia lor.
 
Astăzi vrem să vorbim cu tine despre o practică prin care putem să ajungem mai aproape de acești oameni, sau chiar să fim noi acei oameni care împărtășesc din experiențele și cunoștințele acumulate, într-un proces de mentorat. Un studiu realizat pe 3000 de profesioniști din mediul corporate arată faptul că deși 67% dintre aceștia consideră că este important să ai un mentor, doar 37% chiar ajung într-o relație mentor-mentee.
 
O relație de succes de mentorat presupune efort și colaborare pentru a fi benefică de ambele părți. Relația începe atunci când există un acord între mentor și mente și are nevoie de câteva elemente care să o oficializeze, să-i ofere un cadru bazat pe angajament reciproc, respect și transparență, cât și pe o înțelegere a ce oferă fiecare în acest parteneriat. Am fost implicați în gestionarea multor programe de mentorat, iar pentru că acesta este mereu un subiect de interes și există nevoia de informații clare, îți vom povesti astăzi despre câteva dintre practicile care te pot ajuta, indiferent de rolul pe care-l vei avea, într-o viitoare relație de mentor-mentee:
 
Definirea unei relații și a așteptărilor
Prima întâlnire este cea mai importantă. Este momentul în care puteți să descoperiți lucruri pe care le aveți în comun, cât de compatibili sunteți, dar și momentul în care ar fi bine să vă definiți așteptările de la acest proces.
Pentru mentees: folosiți prima parte a primei întâlniri pentru a vă cunoaște mai bine. Vorbește cu mentorul tău despre pasiunile sale, întreabă-l cum își petrece timpul liber și încearcă să te conectezi cu el la nivel personal. Asta va ajuta foarte mult relația voastră și veți dezvolta o bază comună pe care să construiți. Totodată, îl va ajuta și pe mentor să se relaxeze și să se bucure de timpul petrecut alături de tine.
În cea de-a doua parte vorbiți despre așteptări și structura următoarelor întâlniri. Este important ca mentorul să știe care sunt nevoile tale, de ce ai apelat la el și cum te poate ajuta.
Pentru mentori: există o monedă de schimb foarte importantă în relația voastră și anume, timpul. Arată-i mentee-ului tău cât timp ești dispus să-i oferi pentru ca el să înțeleagă valoarea fiecărui moment petrecut împreună. Fii deschis să-l cunoști și arată-i că întâlnirea este despre el. În acest fel vei investi încredere în relația voastră și îi va fi mai ușor să se deschidă și să comunice cu tine.
 
Subiectul întâlnirilor
Este important să știți de la început care sunt subiectele pe care le veți aborda în fiecare întâlnire, calendarul întâlnirilor, pentru ca fiecare dintre voi să vă puteți veni pregătiți. Pe parcursul unei relații de mentorat este foarte posibil ca aceste subiecte să se schimbe, sau nevoile să difere de la o nevoie de încurajare, sfaturi practice, contacte sau chiar feedback pe anumite proiecte foarte specifice.
Pentru mentees: Vorbește deschis cu mentorul tău despre cum se pot schimba aceste nevoi. Cu cât vei fi mai explicit cu atât îi va fi mai ușor mentorului tău să te ajute. Și chiar dacă îți va fi greu să fii sincer la început, faptul că întâlnirile merg “în gol” va fi simțit de mentor și asta va atrage demotivarea amândurora. Ajută-ți mentorul și el te va ajuta pe tine.
Pentru mentori: Încurajează-l pe cel pe care îl mentorezi să vorbească deschis despre nevoile sale și arată-i o cale prin care le poate aborda și în afara sesiunilor voastre. Lasă-i libertatea să încerce, nu-i arăta ce și cum să facă, susține-i inițiativa. În acest fel el va căpăta autonomie și încredere.
 
Comunicare și follow-up
Când sunteți într-o relație de mentorat puteți să considerați că faceți parte din aceeași echipă. Aveți preocupări comune, întâlniri recurente, iar o comunicare constantă între voi este modul în care puteți investi și aduce valoare în această relație.
Pentru mentees: ține-ți mentorul la curent cu ceea ce faci, mai ales atunci când pui în aplicare planurile stabilite împreună. Poți face asta printr-un email scurt atunci când ai astfel de noutăți. Totodată, poți să-i transmiți pe această cale mentorului tău cum au evoluat lucrurile și ce ai vrea să faceți diferit în următoarele întâlniri.
Pentru mentori: menține relația și prin comunicare în afara sesiunilor. Poți să-i trimiți mentee-ului tău resurse care i-ar fi utile în călătoria descrisă în întâlnirile voastre, să-l pui în contact cu persoane din network-ul tău sau să-l inviți în sesiuni de mentorat de grup.
 
O relație de mentorat de succes funcționează pe bază de reciprocitate. Este important ca fiecare dintre voi să fiți atenți la mentorul / mentee-ul vostru și să vă lăsați mereu loc să ajutați și să vă implicați. Mai ales în situațiile în care avem rol de mentee, să nu presupunem că nu avem nimic de oferit, pentru că mentoratul este o relație de echilibru. În situațiile de succes vă va încărca cu energie, veți descoperi lucruri noi despre voi, despre lumea din jurul vostru și veți ajunge să așteptați cu nerăbdare următoarea întâlnire.

Publicat prima oară în Newsletterul LEADERS #160. Abonează-te pentru a primi săptămânal resurse, opinii și știri de la Leaders.

Photo by NeONBRAND on Unsplash

Articole similare

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.