Ce a fost mai întâi, jobul sau pasiunea?

1700
0

Foarte puțini dintre noi putem afirma că am reușit să îmbinăm în mod armonios pasiunile și locul unde ne desfășurăm activitatea, sursa noastră principală de venit. Pentru restul, ne rămâne să ne bucurăm de multitudinea de avantajele pe care ni le aduce prezența unui hobby în viața noastră independent de locul de muncă.

Cum apar pasiunile/hobby-urile în viața noastră
O poveste clasică este cea pe care cu siguranță fiecare dintre noi am experimentat-o cel puțin o datâ în viață: părinții ne îndrumă de mici să urmăm diverse cursuri care ar putea deveni mai târziu interese vocaționale: balet, karate, pian, dansuri, chiar și cursurile de limbi străine pe care mulți copii le încep chiar înainte să înceapă să studieze limba maternă.

Motivul pentru care copiii sunt încurajați de mici să aibă astfel de activități în programul lor săptămânal este acela de a le oferi diverse contexte prin care să se dezvolte, să-și întărească stima de sine și să socializeze ușor în medii noi.

De multe ori nici nu contează dacă vorbim de sport, artă sau chiar gastronimie, important este după cum mulți spun “să experimenteze cât mai mult, să se dezvolte multilateral.”

De aproximativ 6 ani, sunt trainer în cadrul Fundației LEADERS și zi de zi am ocazia să lucrez cu noua generație, cei care acum sunt elevi de liceu. Vorbim despre viitorii adulți care vor intra foarte curând în câmpul muncii, un lucru care îmi dă foarte multă încredere într-un viitor progres al generației. Spun asta deoarece în virtutea rolului de trainer și consilier în carieră am purtat conversații cu sute de elevi din toată țara și m-am bucurat să aflu că una dintre principalele lor preocupări este să-și găsească o viitoare carieră plecând de la pasiunile și hobby-urile pe care le au în prezent. Vorbim de o generație care prețuiește impactul pe care îl va avea munca ei în detrimentul ideii liniștitoare de a avea un job sigur și atât.

Aceasta generatie are ocazia sa se bucure de părinți deschisi care îi expun la experinețe diferite, activități extrașcolare care îi dezvoltă atât din punct de vedere personal, cât și profesional. Descopăr adolescenți care au avut ocazia să dezvolte pasiuni încă de la vârste foarte fragede.  Printe pasiunile pe care le găsesc des la noua generație cu siguranță se regăsesc actoria, sportul de performanță  și voluntariat. Părinții fiind aici principalii responsabili pentru aceste preocupări.

Hobby-urile – câștig de experiență sau pierdere de timp
Eu și colegii din generația mea nu am fost atat de norocoși, părinții mei considerând până la începerea liceului că dacă îmi mai adaugă o activitate extrașcolară, performanțele de la școală vor fi mai scăzute.

Studiile arată însă contrariul: prezența unui hobby în viața unui adult poate să-i îmbunătățească semnificativ performanța la job, conform unui studiu realizat de Journal of Occupational and Organizational Psychology, cei care au un hobby creativ reușesc să fie creativi și în viața de zi cu zi.

Totodată, un hobby prezent în viața unui  adult îmbunătățește semnificativ sănătatea (chiar dacă nu este vorba doar de activități sportive. Un studiu realizat de către o echipă mixtă de psihologi și medici pe un eșantion de 1400 de persoane arată faptul că o persoană care are un hobby/o pasiune are tensiunea mai mică, un nivel scăzut de cortizon în corp și este mult mai activă fizic (chiar dacă vorbim de hobby-uri statice precum tricotajul, confecționarea de obiecte hand-made sau cântat la un instrument).

Partea bună este că astăzi datorită tehnologiei avem acces la multe resurse prin care putem să ne dezvoltăm pasiuni și hobby-uri, iar majoritatea dintre noi avem cel puțin unul. După începerea liceului mi-am descoperit și eu cele mai importante moduri de a-mi petrece timpul: voluntariatul, fiind membră în trei organizații nonguvernamentale, tir pistol pe care am ajuns să-l practic de performanță și trekking-ul. Astăzi, îmi umplu timpul tot în mediul nonguvernamental fiind coordonatorul principalului program de educație nonformală pentru elevii din sistemul preuniversitar din România, iar atunci când nu sunt în fața lor să-i ghidez și să le predau, ghidez grupul montan în expediții prin toată lumea, gândindu-mă la provocarea supremă și poate cheia către o viață fericită și împlinită.

Vă las cu acest ultim gând pe care-l port cu mine mereu și pe care această nouă generație încearcă să-l exploreze: cum reușim să transformăm hobby-urile/pasiunile în modul principal de a ne câștiga existența și a ne petrece timpul?

Comentarii

Previous articleCăutăm 140 de exploratori-studenți în Iași și București
Next articleLa ce renunțăm când facem o alegere? Viața și costul de oportunitate
Beatrice este Project Manager al programului LEADERS Explore pentru liceeni. Absolventă de Politehnică și al unuia dintre programele de succes ale LEADERS, a descoperit că nu există „nu se poate” și, astăzi, își pune energia, optimismul și încrederea debordante în organizarea celui mai ambițios proiect pentru liceeni din România și în coordonarea echipelor de voluntari din zece orașe din țară, menținând la temperatură constantă ideile și acțiunile fundației, Analizează și pune în practică scrupulos viziunea LEADERS, țintind un impact pe termen lung în comunitățile de elevi în care ajungem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.