Caută

Ce poți face tu pentru noua generație?

Recent am luat parte la un eveniment care m-a readus în contact cu multe dintre personaje care fac parte din sistemul educațional românesc. Inițial părea că acest sistem este format din mai multe tabere, cu interese și abordări diferite. La acestea se adaugă și diferența de generații, pe alocuri foarte vizibilă.   După două zile intense pline de inspirație, am ajuns la o concluzie comună: toți ne dorim să contribuim pozitiv la dezvoltarea noii generații și pentru noi toți, rezultatul final și relevant este reprezentat de felul în care arată nouă generație, ce știe, ce face cu ceea ce știe și care îi sunt valorile definitorii.   

Astăzi lucrăm cu tinerii care vor intră pe piață muncii peste 5-10 ani și voi fi prezenți aici până în 2070. Noi cei care îi pregătim prin diverse forme, îi pregătim pentru job-uri care încă nu s-au inventat. Având asta în minte, trebuie să le dezvoltăm două  competențe cheie: adaptabilitate și cooperare.

Educația este la baza societății armonioase spre care tindem. Cu siguranță sunt multe lucruri care pot fi îmbunătățite în sistemul educațional românesc. De mulți ani căutăm modele, reforme în educație care sa ne ducă acolo unde sunt și alții. Din fericire, după multe încercări de tip încercare-eroare, întelegem că modelele nu pot fi copiate. Ele rămân la nivel de inspirație și solicita adaptare și răbdare. Admirăm ceea ce se întâmplă în țările nordice, ne luam notițe și începem sa aplicăm.

Poate că nu putem să contribuim cu toții direct la reforma în educație dar cu siguranță putem să dăm un exemplu pozitiv, putem face o schimbare la nivel individual care să inspire.

Schimbarea începe la nivel de individ urmând să se propage în jurul nostru, “Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” asta cum spunea Mahatma Gandhi în perioadă în care iniția revolta nonviolentă din India.

Educația este cel mai intens joc al încrederii. Este regula de bază  pentru ca acest lucru să se întâmple și pe care de multe ori o trădăm. Cu o multitudine de stakeholderi implicați, profesori, traineri, părinți, administrație etc. încrederea și obiectivul comun sunt cele care pot face toate părțile implicate să performeze în interesul direct, cel al elevului.

Iar dacă te întrebi ce poți face tu, iată care sunt cele 4 lucruri pe care le poți face pentru a contribui la dezvoltarea noii generații, pentru a o pregăti pentru viață:

  1. Evită să critici școală sau profesorii de față cu învățăceii.
    De ce? Pentru că, așa cum menționam mai sus, educația este jocul suprem de încredere, încredere care este pierdută imediat ce adulții pun la îndoială profesorii sau instituția. În fond și noi suntem produsul sistemului educațional românesc, imperfect așa cum este el;
  2. Oferă mentorat pentru un tânăr!
    Te pricepi de minune la ceva? Indetifică un tânăr care are nevoie de exeperiența ta și ia-l cu ține în călătoria mentoratului;
  3. Promovează călătoriile realizate în mod organizat, prin programe de tip Erasmus+ , stagii de practică, schimburi de tineret, excursii sau individual, cu grupul de prietenii;
  4. Lucrezi într-o companie? Convinge-ți echipă să organizați stagii de practică sau job shadowing la voi în companie.
    În acest fel, o să contribui la o societate formată din adulți mai fericiți cu propriile alegeri profesionale, poate nu azi, dar cu siguranță mâine.

Îți place sau nu să o crezi, peste 20 de ani, lumea o să fie condusă de copiii de astăzi. Cum vrei să arate lumea?

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Iubirea pentru societate vine din iubirea față de sine

Februarie este despre iubire. 20 Februarie este despre iubirea pentru societate. Ziua Mondială a Justiției sociale reprezintă un moment important în care ne amintim de valoarea dreptății sociale pentru bunăstarea

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.