Caută

Ce vor și ce nu vor românii de la liderii lor – un sondaj de opinie realizat de Fundaţia LEADERS

Principala trăsătură pe care o doresc românii de la liderii lor este competenţa, conform sondajului de opinie “Lideri pentru România”, iniţiat în mediul online de către Fundaţia LEADERS, în luna noiembrie 2015. Principalele nemulțumiri față de liderii actuali sunt determinate de deficiențe în privința caracterului și integrității acestora, precum și lipsa conștiinței că se află în slujba cetățenilor și comunității. Totodată, se pare că românii au început să acorde mai puţină atenţie abilităților de comunicare, pentru a se concentra pe conţinut şi pe credibilitatea vorbitorului.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 11-15 noiembrie 2015, cu scopul de a oferi românilor ocazia de a-și împărtăși părerea și așteptările de la cei care vor fi liderii perioadei următoare. La sondaj au participat 1243 de respondenţi, cu vârste între 16 şi 79 de ani, din toate regiunile țării.

Lideri competenți, responsabili și corecți

Competenţa conduce cu 16% în topul trăsăturilor unui lider, indiferent de gen, vârstă, mediu, nivel de educaţie sau tip de ocupaţie, fiind urmată îndeaproape de valori precum responsabilitate (14%) şi corectitudine (12%).

Liderul aşteptat, un reper pentru cei din jur

Mergând în profunzime în descrierea liderilor perioadei următoare, 16% dintre respondenţi preferă liderii care motivează oamenii, 15% dintre ei pe cei care încurajează progresul, iar 14% vor lideri cu viziuni clare, care sunt repere pentru cei din jur. Diferenţele mici de scoruri sugerează că, din perspectiva respondenților, viitorii lideri ar trebui să aibă toate aceste calități.

Persoanele fără studii şi cele cu studii preuniversitare şi universitare preferă, în primul rând, calităţile de motivare a oamenilor şi acelea de încurajare a progresului, doar cei cu studii postuniversitare punând pe primul loc existenţa unei viziuni clare. “Acest lucru sugerează că majoritatea respondenţilor au o nevoie reală de redare a încrederii şi speranţei, a convingerii că putem progresa la nivel social şi individual. Acest lucru poate fi realizat prin adaptarea discursului la cerinţele fiecărui grup.” –  Psih. Daniel Bichiş, autorul acestui sondaj de opinie.

Antreprenorii şi liber-profesioniştii consideră important ca liderul să fie un reper pentru cei din jur, indicând faptul că nu mai sunt dispuşi să preia mesajele şi îndemnurile oricui.

Românii sancționează dur lipsa de caracter a liderilor

39% dintre respondenţi consideră că liderilor actuali le lipsesc caracterul şi integritatea, 27% consideră că le lipsește conştiinţa faptului că se află în serviciul comunităţii, 12% stabilirea şi îndeplinirea unor obiective concrete, iar 11% viziunea pe termen lung. Există o mare aliniere pe vârste, gen, mediu, nivel de educație și categorii socio-profesionale în privința acestor subiecte. Cei mai nemulțumiți de modul în care liderilor actuali le lipseşte conştiinţa că se află în serviciul comunitătii sunt respondenții din grupa 35-45 ani, care probabil se confruntă cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă sau în desfășurarea activității lor profesionale.

Lipsa de caracter şi integritate prezintă o creștere liniară a proporției de nemulțumire începând cu vârsta de 35 ani, semn al acumulării frustrărilor prin repetarea a acelorași tipuri de scandaluri sau încălcarea repetată a promisiunilor făcute de lideri.

Cei mai nemulțumiți de lipsa de caracter și integritate a liderilor sunt liber-profesioniştii, urmați de angajaţii full-time, antreprenorii şi studenții.

Este vorba despre cei care contribuie cel mai mult la bunul mers al economiei și societății și care au reprezentat majoritatea persoanelor ce au protestat în mod repetat în ultimii 3-4 ani. Elevii, care sunt alegătorii de mâine, sunt ceva mai blânzi cu această tară a clasei politice, dar au așteptări mari în privința servirii comunității.

Femeile le reproșează liderilor actuali lipsa unor obiective concrete

Chiar dacă nu există diferență de gen în privința ordinii lipsurilor constatate la actualii lideri, femeile par că se plâng mai degrabă de lipsa obiectivelor concrete, iar bărbații de absența viziunii pe termen lung. Aceste rezultate pot proveni din tipul de dificultăți pe care le întâmpină fiecare gen în viața de zi cu zi. Tradițional, femeile din România sunt cele care au grija căminului și copiilor, astfel că au mai multe ocazii să constate efectele neîndeplinirii unor angajamente concrete asupra vieții cetățenilor.

“Mă bucur că am reuşit, împreună cu echipa LEADERS şi Daniel Bichiş, să facem o scurtă radiografie a preferinţelor şi cerinţelor publicului roman cu privire la liderii perioadei următoare. Este important pentru actualii şi viitorii lideri să-și înţeleagă  oamenii cu care şi pentru care lucrează, la orice nivel şi în orice domeniu s-ar afla. De asemenea, consider că este important pentru oricine se află într-o poziţie de leadership, fie că vorbim de mediul politic, de cel de business sau de societatea civilă, să înţeleagă şi să îşi asume faptul că se află în serviciul comunităţii si mă bucur că rezultatele sondajului au evidențiat acest aspect.” – Alexandra Gorun, Director Executiv, Fundaţia LEADERS.

Analiza și interpretarea aprofundată a rezultatelor de către psihologul Daniel Bichiș, împreună cu raportul preliminar al rezultatelor sondajului de opinie (graficele) pot fi accesate online pe https://www.leaders.ro/sondaj. Acestea conţin, pe lângă cele prezentate mai sus, şi alte rezultate, precum tipul de experienţă cerută unui lider, stilurile de leadership agreate, dar şi alte preferinţe sau cerinţe menţionate de către respondenţii sondajului de opinie.

Despre Fundația LEADERS

Fundația LEADERS își propune să fie cea mai puternică sursă de idei și oameni valoroși din România. Contribuim la transformarea modernă a României prin dezvoltarea unor lideri responsabili și a unei mentalități orientată către implicare și acțiune.

Photo by Emily Morter on Unsplash

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

2023 Wrapped – Leadership

Cu siguranță în ultimele zile ai rememorat momente și aspecte importante ale anului 2023, fie că e vorba de topul tău unic din Spotify, colecția de fotografii sau topurile Google

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.