Cei care ne susțin: “Dacă nu știi în ce port vrei să ajungi, niciun port nu este favorabil”

Noi avem idei. Facem planuri. Căutăm și găsim oamenii cei mai potriviți pentru a le pune în practică și alegem tinerii cu potențial care să beneficieze de asemenea experiențe. Ei sunt cei care au încredere și ne oferă sprijin pentru a revoluționa educația non-formală și leadership-ul din România. Am întrebat câțiva dintre partenerii noștri de ce aleg să investească în educație, un domeniu cu rezultate pe termen lung. Ei sunt cei din spatele fiecărei reușite LEADERS, ei ne dau combustibilul de a inova și de a avea rezultate fantastice în comunitățile în care mergem. Ei sunt cei care ne susțin.

963
0
Bogdana Diaconu (Raiffeisen Bank) ne-a fost alături luna aceasta la ceremonia de absolvire a participanților din acceleratorul de experiențe, un program inovator de leadership.

Oamenii au valori. Dar și companiile au valori sub care se aliniază și pe care le urmăresc în tot ceea ce fac. Îi cunoaștem pe câțiva dintre cei care cred cu putere în forța reformatoare a educației și care aleg să-și facă viitorul începând de azi, investind în tineri.

DE CE FAC ASTA?
Bogdana Diaconu, specialist în afaceri publice la Raiffeisen Bank, își amintește că totul a început cu un mail de la LEADERS în care i se propunea un proiect de educație non-formală și leadership pentru tineri. Tocmai se întorsese de la un curs asemănător și devenise conștientă de faptul că societatea noastră are nevoie de cât mai multe programe bine articulate de leadership. Și, deși Raiffeisen susținea la acea vreme, prioritar, programe de antreprenoriat pentru tineri, a decis să facă lobby pentru altceva. “Când am ajuns la prima voastră simulare de business la Brașov, m-ați cucerit total și am decis să susțin proiectul vostru în bancă. Văzând generațiile care au trecut prin programele LEADERS în ultimii 7 ani de când colaborăm, îmi dau seama că n-am greșit: sunteți unii dinte cei mai responsabili și de nădejde parteneri pe care îi avem”, spune Bogdana.

Pentru Sorina Donisa, CEO APT Resources & Services, investiția în educație înseamnă o contribuție pe termen lung la o schimbare pozitivă și de impact în societate. “Credem cu tărie că lumea poate fi un loc mai bun dacă fiecare om își identifică pasiunile și investește în dezvoltarea sa, pentru că în acest fel poate obține performanță. Iar, în final, de progresele și inovațiile din mediul business și social ne bucurăm noi toți,“ a subliniat aceasta.

Să formezi tineri care știu cine sunt, știu ce vor și au instrumentele pentru a-și pune ideile în practică este misiunea pe care ne-am asumat-o alături de partenerii noștri.

Programele LEADERS adună sub umbrela lor studenți din diverse domenii. Un sprijin constant al studenților la Medicină și Farmacie a fost A&D Pharma care și-a făcut o misiune din a construi punți între generații. “Cum poți să ceri fără să oferi? Cum poți să dorești rezultate mai bune, fără să contribui? Dacă ne așteptăm să avem tineri pregătiți, trebuie să facem un minim efort să-i îndrumăm și să-i ajutăm să înțeleagă din timp care ne sunt sunt așteptările”, a spus Ilona Lixandru, director de Resurse Umane la A&D Pharma.

Cea mai mare bucurie pentru noi este când reușim să mobilizăm parteneri la nivel local care să susțină proiectele noastre în comunitățile din care fac parte. Este și cazul HELLA România, cei care ne-au fost alături în programul LEADERS Explore pentru studenți Timișoara. “Educația este un domeniu de interes principal pentru noi. Aceasta joacă un rol important nu numai în formarea angajaților, ci și în viața lor dincolo de job; fie că sunt încă studenți, fie că au copii, formarea continuă, formală sau non-formală, și reprezintă un subiect de actualitate permanent în viețile lor. Prin urmare, și HELLA Romania dorește să se implice cât mai mult în astfel de proiecte și, desigur, programele de educație non-formală vin cu un plus – acela de a oferi o legătură cu viitorul angajator,” crede Mihaela Popa, Director de Resurse Umane la HELLA.

Pentru Liana Epure, director de Marketing și Comunicare la Star Storage, educația este motorul unei națiuni. “Dacă ne dorim o țară mai puternică, avem nevoie de oameni cu puterea de a schimba lucrurile. Avem nevoie de muzicieni care să ducă numele țării în afară, avem nevoie de sportivi care să se poată antrena și să revină acasă cu medalii, avem nevoie de tineri brilianți care să nu renunțe la visurile lor doar din lipsa fondurilor. Tinerii cu potențial au nevoie de îndrumare pentru a-și găsi vocația și a fi performanți în cariera pe care și-o aleg.

SCHIMBAREA DIN CEILALȚI
Să știi că ești parte din schimbare, individuală și colectivă, e o responsabilitate pe care partenerii noștri și-au asumat-o o dată ce ni s-au alăturat. “Seneca a spus: ‘Dacă nu știi în ce port vrei să ajungi, nici un vânt nu este favorabil.’ Susținând programele LEADERS, ne dorim și sperăm să fim pentru tineri sprijinul de care au nevoie pentru a descoperi ‚portul’ în care vor să ajungă,” spune cu convingere Sorina Donisa, CEO APT Resources & Services.

Schimbare și context favorabil de dezvoltare. Asta văd partenerii noștri în programele LEADERS. “Sunt convinsă că am creat contextul și le-am oferit elementele care să-i ajute în alegerile pe care le-au făcut”, spune și Ilona Lixandru de la A&D Pharma. Iar când aceste rezultatele devin cuantificabile prin transformarea lor din tineri nesiguri și fără perspective în tineri încrezători și dornici de autodepășire, rezultatul pe termen lung e speranța că România poate avea un viitor mai bun.

Pentru cei de la Star Storage, programele LEADERS înseamnă pentru tineri: “Încredere in sine, dorința de și mai multă cunoaștere, de evoluție, de a oferi valoare prin specializarea pe care și-au ales-o. Totodată, câștigă informații de valoare de la mentori cu experiență care pot deveni modele profesionale pentru ei.”

Și, de cele mai multe ori, programele de leadership reprezintă acele spații sigure în care tinerii au curajul să încerce, să riște. Să experimenteze, să îndrăznească. “Cred că în România avem de nevoie de oameni și organizații care să investească responsabil în dezvoltarea competențelor de leadership. Voi, LEADERS, ați creat acest cadru valoros prin care, dincolo de investiția în dezvoltarea unor abilități cheie pentru secolul în care trăim, oferiți tinerilor experiențe unice, curaj și inspirație,” spun cei de la APT.

În toată această ecuație, un element esențial ne leagă pe toți cei care credem că educația e răspunsul viitorului la toate întrebările din prezent. Bogdana Diaconu de la Raiffeisen Bank pune punctul pe “i”. “În societatea românească, există un deficit de încredere unii în alții. Ca să reclădim încrederea că putem face lucruri împreună și să creăm punți, este nevoie de lideri. Să aducem oamenii laolaltă. Eu am încredere că viitorul va fi mai bun. E important ca și cei din jur să aibă această încredere.”

Comentarii

Previous articleDe ce întreaga noastră existență organizată se bazează pe ficțiuni
Next articleLucian Ciolan, decanul Facultății de Psihologie: “Învățarea nu înseamnă să aștepți într-o stare zen să vină lucrurile la tine.”
Ionela este jurnalist din anul 2005, lucrând la Dilema Veche, Jurnalul național, Digi24 și emisiunea În premieră cu Carmen Avram de la Antena 3. Colaborează în prezent și cu recorder.ro. S-a implicat în proiecte sociale, reușind să inițieze două proiecte legislative în domeniul sănătății și educației. Crede că educația și leadership-ul sunt cheia unui viitor mai bun și newsfeed.leaders.ro este platforma în care și-a pus speranțele unei schimbări structurale în România.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.