Caută

Cele 21 de legi incontestabile ale leadership-ului

Cele 21 de Legi Incontestabile alea Leadership-ului” de John Maxwell este o carte clasică, găsită în biblioteca oricărui lider. Acesta este fondator și președinte al companiei INJOY și autor de faimos, scriind mai mult de 30 de cărți, cu peste 7 milioane de exemplare vândute.

Multe din titlurile sale au devenit bestsellers în lista de publicații ale unor organizații cum ar fi New York Times, Business Week, Wall Street Journal, USA Today și CBA Marketplace. Cele 21 de Legi Inconstestabile ale Leadershipului a depășit 1 000 000 de exemplare vândute.

În “Cele 21 de Legi Incontestabile alea Leadershipului “, John Maxwell identifică următoarele aspecte definitorii ale statutului de lider:

1. Legea Pragului – Leadershipul determină nivelul de eficiență a unei persoane. Capacitatea de conducere este întotdeauna determinată de libertatea personală și de eficiența organizațională. Orice ai vrea să realizezi, ești limitat de capacitatea ta de conducere.

2. Legea Influenței – Adevărata măsură a leadershipului este influența – nimic mai mult, nimic mai puțin. Dacă nu ai influență, nu vei conduce niciodată. Pentru a schimba organizația, ai nevoie de influență. Leadershipul nu se bazează pe poziția ocupată în organizație, ci pe capacitatea de a influența.

3. Legea Procesului – Leadership-ul se dezvoltă în fiecare zi, nu într-o zi. Leadership se învață în timp, este capacitatea de a-ți dezvolta și îmbunătăți abilitățile ce disting liderii de adepții (eng. followers) lor. Liderii de succes învață întotdeauna.

4. Legea Navigației – Oricine poate pilota o navă, dar este nevoie de un lider pentru a stabili cursul. Liderii au viziunea destinației lor, înțeleg de ce au nevoie pentru a ajunge acolo, știu de cine au nevoie pentru a atinge scopul și recunosc obstacolele cu mult timp înainte ca ele să apară.

5. Legea lui E.F. Hutton – Când adevăratul lider vorbește, oamenii ascultă. Nu luați în calcul cererile persoanei care se autodefinește ca fiind lider. În schimb, ascultați reacțiile oamenilor din jurul lui. Dovada leadershipului se găseste în adepții săi.

6. Legea Pământului stabil – Încrederea oamenilor este fundamentul leadership-ului. Pentru a construi încredere, un lider trebuie să exemplifice unele calități: competența, conexiune și caracter. Caracterul face posibilă încrederea oamenilor. Iar încrederea face leadership-ul posibil.

7. Legea Respectului – Oameni urmează, din instict, lideri mai puternici decât ei înșiși. Oamenii nu urmează alți oameni fără motiv. Urmează persoane al căror stil de conducere impune respect. Adepții sunt atrași de oamenii care sunt lideri mai buni decât ei înșiși.

8. Legea Intuiției – Liderii evaluează toate situațiile cu o înclinație de conducere. Leadership-ul depinde de mai multe lucruri decât de fapte. Liderii observă tendințe, resurse și probleme, precum și posibilitatea de a “citi” oamenii. Legea intuiției se bazează pe fapte alături de instinct și alte elemente necorporale. Un lider trebuie să înțeleagă situația și să știe instinctiv ce decizie să ia. Leadership-ul este mai mult artă decât știință.

9. Legea Magnetismului – Atragi oameni care se aseamănă cu tine. Liderii sunt mereu în cautare de oameni buni. Țn cele mai multe situații, atragi oameni care posedă aceleași calități ca tine. Cu cât ești un lider mai bun, cu atât vei atrage lideri mai buni.

10. Legea Conectivității – Liderii ating întâi o inimă înainte de a cere o mână de ajutor. Liderii eficienți știu că mai întâi trebuie să atingă inimile oamenilor înainte de a le cere o mână de ajutor. Inima vine înaintea mâinii. Oamenilor nu le pasă cât de mult te cunosc, până când nu știu cât de mult îți pasă. Pentru a vă conecta cu oamenii dintr-un grup trebuie să relaționezi cu ei individual.  Este responsbilitatea liderului de a iniția conexiunea cu oamenii.

11. Legea Cercului Intern – Potențialul unui lider este determinat de oamenii apropiați de el. Toți marii lideri au un cerc de prieteni foarte puternic.

12. Legea Delegării – Numai liderii siguri pe ei pot da puterea altora. Capacitatea oamenilor de a realiza obiectivele este determinată de capacitatea liderului de a delega.

13. Legea Multiplicării – Este nevoie de un lider pentru a crește un alt lider. Mai mult de patru din cinci liderii pe care îi veți întâlni vreodată s-au dezvoltat datorită impactului pe care l-au avut alți lideri asupra lor. Oamenii nu pot să îi învețe pe alții ceea ce ei nu știu. Potențialul unei organizații depinde de creșterea leadership-ului, a capacității de conducere.

14. Legea Încrederii – Oamenii urmează liderul, apoi viziunea. Liderul are visul, iar apoi îl au și oamenii. Oamenii urmează liderul și apoi visul. Oamenii nu urmează anumite cauze bune. Urmează lideri care promovează aceste cauze.

15. Legea Victoriei – Liderii găsesc întotdeauna o cale pentru a câștiga. Liderii cred că orice mai puțin de succesul este inacceptabil. Nu au nici un Plan B, din acest motiv continuă să lupte.

16. Legea Impulsului- Avântul/Impulsul este cel mai bun prieten al unui lider. Nu poți pilota o navă care nu avansează. Este nevoie de un lider pentru a crea impuls. Adepții îl prind din urmă. Iar managerii au posibilitatea de a-l duce mai departe odată ce a început. Crearea acestuia necesită o persoană care să motiveze oamenii din jurul lui, nu cineva care trebuie să fie motivat. Începutul este ca o luptă, dar odată ce ați început, puteți cu adevarăt să faceți lucruri uimitoare.

17. Legea Priorităților – Liderii înțeleg că orice activitate duce la realizarea obiectivelor. Aplicați principiul lui Pareto, dacă vă concentrați atenția asupra activitățile ce însumează primi 20 la sută în termeni de importanță, veți avea peste 80 la sută din totalul profitului. În calitate de lider, trebuie să-ți petreci cea mai mare parte a timpului de lucru în domeniile în care poți influența cel mai mult.

18. Legea Sacrificiului – Un lider trebuie să renunțe la multe lucruri pentru a ajunge mai sus. Sacrificiul este o constantă în leadership. “Când vei deveni un lider, îți vei pierde dreptul de a gândi pentru tine.” – Gerald Brooks

19. Legea Momentului Oportun – A conduce este la fel de important că a ști ce să faci și unde să ajungi. Numai acțiunea potrivită la timpul potrivit îți va aduce succes. În cazul în care un lider nu inspira tărie de caracter în mod repetat, chiar și față de lucrurile mici, oamenii încep să creadă că au făcut o alegere proastă să îl urmeze.

20. Legea Creșterii Explozive – Pentru a crea valoare adăugată, aduci adepți – pentru a multiplica valoarea, aduci lideri. Cheia creșterii economice este leadership-ul. “Este de datoria mea de a construi oameni care vor construi compania.” – John Schnatter. Pentru a ajunge la cel mai înalt nivel, va trebui să dezvolți lideri de lideri.

21. Legea Moștenirii – Adevărata valoare a unui lider este măsurată prin oamenii ce îl succed. La fel ca și in sport, un antrenor are nevoie de o echipă de jucători buni pentru a câștiga, o organizație are nevoie de o echipă de lideri pentru a reuși. Moștenirea este creată doar atunci când o persoană își pune organizația în poziția de a face lucruri mari fără el.

Articole similare

Mai puțin control, mai multă colaborare

Toți cei care ne-am aflat într-un rol de leadership / conducere ne-am confruntat cu următoarea situație: ai un task de rezolvat și o echipă competentă care poate să-l preia. Ție

Leadership / Lonely-ship

Responsabilitatea, independența, pachetele consistente de beneficii, un nou birou cu cel mai bun view și un val de singurătate. Acestea sunt o parte dintre lucrurile pe care le primesc cei

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.