O luptă intensă între cele două variante de a ne doza eforturile, mai ales în această perioadă. Care este varianta care ne asigură rezultatele dorite și care va funcționa pe termen lung? În contextul în care toate lucrurile se întâmplă cu viteză, suntem presați să facem schimbări multe și să gândim în termeni de aici și acum. Totodată, toate deciziile pe care le luăm în această perioadă vor avea un impact în viitor și este important să înțelegem cum schimbările mici și consistente sunt mult mai importante decât eforturile intense pe o perioadă scurtă de timp.

Una dintre cele mai evidente demonstrații în favoarea disciplinei în a continua să faci lucruri este descrisă de către Darren Hardy în cartea sa “The compound effect”, concept care se traduce prin faptul că că acțiunile mici se acumulează în timp. Această teorie susține faptul că vom obține recompense uriașe dacă facem o serie de alegeri mici și inteligente.

Așadar, dacă revenim la lupta noastră, este clar că a fi consistent în acțiunile și comportamentele tale este varianta potrivită, cu atât mai mult cu cât argumentul lui Hardy este că succesul se poate obține pe un drum pavat cu obiceiuri care pot părea de rutină, plictisitoare și nesemnificative dar extrem de benefice în viitor. Acest principiu se regăsește și în teoria haosului despre care am mai vorbit, faptul că aerul mișcat de aripile unui fluture poate să determine pe termen lung apariția unui uragan.  

Esența acestui compound effect, conform explicațiilor lui Hardy, poate  fi următoarea:  “Gândește-te la asta. Tot ce există în viața ta, există pentru că ai făcut o alegerile. Aceste alegeri stau la baza fiecăruia dintre rezultatele tale. Fiecare alegere începe cu un comportament pe care dacă îl vei exersa pe o perioadă mai lungă de timp devine un obicei. Dacă faci alegeri nepotrivite, vei reveni mereu la varianta inițială unde va trebui să alegi din nou. Dacă nu iei nicio decizie, atunci ai făcut alegerea de a fi un receptor pasiv la orice va veni în direcția ta. În esență, tu faci alegerile, iar acestea te vor face pe tine.”

Care sunt lucrurile pe care le  acumulezi în această perioadă? Cum arată deciziile pe care le iei și cum crezi că îți vor influența viitorul?  Mai este un aspect interesant aici. Deciziile care ne conduc către un stil de viață nedorit de regulă sunt schimbări mici. Nimeni nu își începe un plan pe termen lung de a mânca nesănătos, sau de a face o infuzie de știri și informații toxice. Totul începe cu o zi de cheat în care ai făcut doar un lucru mic. Și de cele mai multe ori aceste lucruri mici se acumulează și te vei trezi în mijlocul uraganului pe care chiar tu, fluturele, l-ai creat.

Aplică aceeași metodă dar de data asta pentru lucruri pozitive. Ce poți face în fiecare zi, consistent și cu disciplină, aproape plictisitor de multe ori, dar care în ceva timp va determina un compound effect în care vei fi acumulat: cunoștințe, comportamente noi, bani sau chiar oameni noi în viața ta.

Photo by Kyle Glenn on Unsplash

Comentarii

Previous articlePetronela Rotar despre încrederea în sine și nevoia de validare.
Next articleAm lansat următoarea ediție LEADERS Explore
Adina este trainer LEADERS și creator de content pentru​ programele noastre. S-a specializat, în cei 9 ani de LEADERS, în sponsorship management, parteneriate strategice și în organizarea de evenimente. Gândește în imagini, este pasionată de teatru de improvizație și de pian și veți descoperi aceste pasiuni în toate training-urile sale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.