Caută

Cultura emoțională VS Cultura organizațională

Articol preluat din Newsletterul din data de 3 iulie 2018

În calitate de lider, o preocupare constantă este legată de abilitățile pe care vrei să le cultivi în echipa ta. De cele mai multe ori începi lista cu exemple de tipul: productivitate, capacitatea de a persevera în fața provocărilor, tendința de a lucra și a da totul pentru un viitor de succes personal și al echipei. Tăria unei persoane o măsori uitându-te la trăsături de putere. De cele mai multe ori, însă, cel mai greu de găsit și cultivat sunt atribute precum responsabilitate, respect, decență și generozitate, acestea fiind atributele care ascund un profil cu adevărat puternic și mai mult, care marchează o persoană ca pe cineva cu care ceilalți vor să coopereze.

Dacă pentru abilități de tipul productivitate, perseverență, leadership, există o multitudine de cursuri și metode de învățare și dezvoltare în echipă, cum reușești totuși să dezvolți aceste trăsăturile soft în echipa ta? Un studiu publicat de Harvard Business Review spune că este vorba despre cultivarea în echipă a trei emoții specifice: recunoștință, compasiune și mândrie.

Aceste emoții au rolul de a dezvolta comportamente responsabile, respectul și generozitatea în cadrul echipei, dând naștere legăturilor sociale care întăresc încrederea și care-i fac pe oameni să-și dorească să coopereze pentru binele comun.

Cercetările arată că atunci când oamenii simt recunoștința în echipe, în mediul profesional, sunt dispuși să depună mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe alții, chiar și dispuși să-și împartă profiturile, beneficiile, să se gândească și la cei din jur atunci când vine vorba de un câștig. Compasiunea îi face pe oameni dispuși să-și dedice timpul și eforturile pentru a-i ajuta pe ceilalți, așadar pentru a contribui al binele echipei, iar mândria, o mândrie autentică bazată pe rezultatele și performanțele individuale ale fiecăruia îi va face pe oameni mult mai conectați la viziunea echipei.

În final, ceea ce fac toate aceste emoții este să ne ducă într-o zonă a emoțiilor și sentimentelor de iubire. Un cuvânt pe care nu-l folosim atât de frecvent în întâlnirile noastre oficiale dar care poate să fie evaluat în materie de indicatori de performanță la fel de bine ca productivitatea.

Iubirea – în sensul colegial și de conectare emoțională la o viziune comună – poate fi motivatorul care îi face pe oameni să-și atingă rezultatele, să fie alături de organizație chiar și în momente dificile, oamenii să-și dorească să fie acolo, unii cu ceilalți, și să contribuie împreună la realizarea scopului comun.

Cultura emoțională se dezvoltă prin lucruri simple, momente mici de afecțiune, respect și recunoștință între colegi, zi după zi, lucruri care vor contribui inlcusiv la creșterea satisfacției și a productivității.

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Bine ai venit în echipă!

despre câteva metode prin care poți să-i faci pe noii colegi să simtă că aparțin, să cunoască și să se identifice culturii organizației pe care o conduci.

Începe să construiești încredere

Cum stai cu încrederea în organizația din care faci parte? În echipele în care lucrezi? În perioada asta în care suntem foarte presați de context, în care ne vedem mult

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.