Caută

Cum antrenezi responsabilitatea?

Responsabilitatea este ușor de identificat – când vezi că indivizii își îndeplinesc angajamentele pe care și le-au luat, când le arată celorlalți că pot avea încredere să facă ceea ce spun că vor face, când vezi că lucrurile merg mai departe fără să depindă de o singură persoană. Ce faci totuși atunci când vrei să cultivi acest atribut la oamenii din jurul tău? Poți să înveți să fii responsabil?

De cele mai multe ori când alegem să nu ne asumăm responsabilitatea, motivele variază de la simpla dorință de a nu ieși din zona de confort, până la frica de eșec și sentimentul de a fi copleșit de amploarea unei probleme sau a unei situații. Oricare ar fi motivul, atunci când lipsește comportamentul responsabil șansele de a eșua sunt foarte mari: cei din jurul nostru își pierd încrederea în noi, motivația în echipă scade și direcția profesională a echipei devine una cu totul personală.

Când vedem lipsă de responsabilitate în jurul nostru, atât în calitate de lideri de echipe, cât și din interiorul echipelor, putem spera doar că problema va dispărea, iar înlăturarea din echipă a  persoanelor care nu își asumă responsabilitate fiind o soluție mereu la îndemână. Pe termen lung, această abordare nu este ideală, iar atunci când nu intervii într-o situație este foarte posibil ca aceasta să se înrăutățească.

Scopul unui lider în astfel de situații este să ofere celor din jur abilitățile și resursele necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile, să creeze un mediu în care este ușor să-ți asumi responsabilitatea pentru deciziile și acțiunile tale:

  1. Încurajează un mediu colaborativ: fiecare membru al echipei lucrează diferit și vede moduri diferite de a aborda o situație. Oferă spațiu pentru ca fiecare să-și poată manifesta modul de lucru și să ia inițiativa.  Conform unui sondaj Gallup, 37% dintre angajații implicați caută job-uri care să le încurajeze inițiativa și care să le ofere șansa de a explora noi oportunități.
  2. Stabilește clar așteptările pe care le ai: oferă-le oamenilor din echipa ta spațiu de joacă dar definește foarte clar care sunt regulile și limitele. Neîndeplinirea unui termen limită este poate o dovadă de lipsă de asumare dar dacă este asumată și completată de un plan de back-up atunci nu este o problemă de responsabilitate.
  3. Fii conștient că ești un exemplu: când cei din jur văd modul în care acționezi în diverse situații acesta poate deveni un catalizator pentru ca ceilalți să își asume la rândul lor responsabilitatea.

Antrenamentul responsabilității este mai degrabă o confruntare a fricilor care-i duce pe cei din jurul tău într-o zonă din care ies cu greu, iar comunicarea poate fi cheia în astfel de situații. Adresează fiecare situație care nu funcționează  și astfel le vei oferi oamenilor din echipa ta un mediu bazat pe asumare, încredere și responsabilitate.

Photo by Carl Jorgensen on Unsplash

Articole similare

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Abordarea eșecului

Eșecul, prin definiția sa din dex, înseamnă înfrângere, insucces, neizbândă, nereușită într-o acțiune. Consider că prima și a treia variantă pot fi lăsate de o parte, având o notă ușor

Un strop de magie pentru leadershipul tău

Indiferent ce vei alege, sunt câteva elemente comune prin care îți poți dezvolta stilul de leadership și un set nou de competențe pentru echipa ta. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.