Caută

Cum faci dintr-o ruină cel mai puternic laser din lume

În acceleratorul de experiențe LEADERS, participanții se hrănesc cu energie. Și de unde putem lua mai multă energie și inspirație dacă nu de la cel mai puternic laser din lume, laserul de la Măgurele. Profesorul Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Cercetare pentru Fizică și Inginerie Nucleară și manager al proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) este omul care a pus din nou România pe harta cercetării mondiale. În fața celor 24 de participanți, acesta a vorbit despre autenticitate, perseverență, muncă, potențial și sacrificiu.

„Din capul locului vă spun: cheia succesului nu există, o fi la zâne, la Făt-Frumos, nu știu. Dar vă vorbesc din experiență și vă spun ce factori mi-au influențat viața și cariera.”

Să fii la locul potrivit, la momentul potrivit. Sunt atâtea șanse pe lume, trebuie să deschizi ochii și să le iei.
Trebuie să rămâi om, indiferent de situație, și asta se construiește o viață întreagă.

„Mi-a fost mereu teamă să nu mă fac de rușine. Mama a fost învățătoare la țară și îmi spunea să nu o fac de rușine. E o frică care m-a acompaniat toată viața. În gimnaziu, am descoperit matematica și fizica, uneori îți alegi meseria după un profesor pe care-l îndrăgești. Fizica mi-a trezit curiozitatea și suprema aspirație în domeniu era să lucrezi la Măgurele. În anii ’60, Institutul de Fizică Atomică era simbolul cercetării românești, erau condiții extraordinare: au realizat primul calculator românesc, un reactor nuclear. Am făcut liceul la Brașov, în prima clasă specială de fizică din județ. Am intrat în echipa olimpică de fizică, apoi am ajuns la facultate. Am ajuns profesor de fizică la un liceu din București, drumul meu a fost foarte stabil. Dar visul meu era să ajung la Institut.”

Dragostea de locul de muncă e foarte importantă. Dacă nu sunteți fericiți într-un loc, e bine să vă căutați altul, pentru că marea majoritate a timpului din viață – acolo îl petreci.

„A venit Revoluția în anul 1989. A avut un efect extraordinar asupra societății și diverselor profesii. Așa cum Napoleon zicea că fiecare soldat are bastonul de mareșal în raniță, așa visam și eu că orice cercetător are diploma de Premiu Nobel la îndemână. În februarie ’90, am plecat din țară, în Germania. La început, a fost dorința de a lucra. Și, bineînțeles, nu voiam să mă fac de rușine. Cariera mergea foarte bine: după doi ani am plecat în SUA, la New York, apoi am predat la Universitatea Yale. Dar eu eram cu gândul acasă.
Veneam din când în când în țară și vedeam la Măgurele o decădere totală. Erau tinerii care se angajau ca să poată să aplice afară, să plece. Toată lumea pleca. Ajunsese o ruină. Pur și simplu, la un moment dat, am mers la Ministrul Cercetării și i-am zis că vreau să fiu director al Institutului. La concurs, am descoperit că n-aveam dosarul complet, lipsea avizul psihiatric. Era vineri după amiaza, cu greu am găsit o doamnă doctor care să mă primească. M-a întrebat doamna doctor, unde lucrați? În străinătate? Și vreți să vă întoarceți la un institut-ruină? Chiar vreți să vă dau hârtie că sunteți sănătos la cap?”

Voiam să am satisfacția lucrului bine făcut. E important să ai asta, orice ai face: fie că croiești o rochie sau speli o mașină. Dacă critici, e bine să critici acolo unde poți să faci ceva.
Să-ți faci datoria, așa ai satisfacție proprie și aprecierea celorlalți. Binele fiecăruia depinde de binele tuturor. La noi lipsește acest sentiment.

„În 2009, ministrul de la acea vreme ne-a spus că trece un tren prin gară, îl luăm sau nu? România avea șansa să aplice pentru un proiect fabulos. Eu am fost entuziast, ceilalți mai puțin. România nu avea niciun argument puternic, spre deosebire de țările cu care concuram, Franța, Germania. Când lucrurile s-au precipitat ,mi s-a spus: „Tu ai dat din gură cu laserul ăsta, ia fă-l. În momentul în care am cerut părerea tuturor, colegii s-au cuplat la idee și au muncit enorm. Toată lumea se simte responsabilă așa. Am unit fizica atomică cu cea nucleară într-un institut, o inovație, și așa am avut câștig de cauză. Ne-a luat doi ani de zile să convingem Comisia Europeană că suntem în stare. O întrebare a lor m-a jignit atunci, dar îmi dau seama că au avut dreptate puțin. Mi-a zis șefa care lua decizia finală: „Gata, beneficiarul vrea, poate, dar România poate?”

Lucrul în echipă e vital, să fii loial și să sudezi acea echipă. Dacă există disensiune, orgolii imense, se plătesc polițe.
Omul e legat de locul unde s-a născut, există o parte, o identitate care-l urmărește toată viața.

Din păcate, greutățile pe care le-am întâmpinat au fost cumplite: dacă alte popoare, când văd o roată, pun umărul și împing, noi suntem maeștri în a căuta bețe să împiedicăm orice progres. Dar sunt mândru că am reușit să-mi mobilizez colegii și să facem din nou un institut de prestigiu la Măgurele. Laserul înseamnă enorm de multă lumină concentrată într-un fascicul. Aplicația lui cea mai practică este că e un mod revoluționar de a accelera particulele. Laserul e o mândrie națională, dar trebuie să servească și societății și viitorul ne rezervă enorm de multe variante. Eu mi-am găsit pasiunea și menirea. Ca fizician sau ca director, nu știu, dar sunt împlinit.”

Articole similare

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.