Caută
Cum facem ca în condițiile date să luăm decizii corecte și potrivite pentru carieră

Cum îți alegi o carieră în 2021

Ne pregătim de începerea școlilor, de un back to school / back to office și deja simțim toamna în aer. În perioada asta mulți dintre noi am trecut prin schimbări mai mari sau mai mici de carieră. Înainte de pandemie se supunea că generațiile care învață acum în școli se pregătesc pentru joburi care nu au fost inventante încă, dar pandemia ne-a schimbat planurile atât de mult încât indiferent de vârstă și experiență am fost luați prin surprindere și am simțit că încă nu suntem pregătiți pentru cum se transformă joburile noastre.

Cum facem ca în condițiile date să luăm decizii corecte și potrivite pentru carieră? Care sunt uneltele la care putem apela, exercițiile relevante, cât și trendurile pe piața muncii în 2021? Povestim împreună astăzi și împărtășim cu tine gândurile și experiențele noastre.

Începe cu tine
Alege-ți cariera care să se potrivească intereselor tale. Poți face asta plecând de la niște întrebări simple pe care ți le poți adresa precum care sunt activitățile care-ți aduc satisfacție, dacă ai putea fi plătit oricât pentru orice job – care ar fi jobul pe care l-ai alege. Poți apela și la teste de orientare vocațională, cel mai popular este modelul Holland de interese ocupaționale care îți va situa pe o axă între idei și date, oameni și lucruri, profilul tău împărțit în șase posibile direcții realist, investigativ, artistic, social, întreprinzător sau convențional. O astfel de inițiativă completată de introspecție, cât și un posibil ghidaj din partea unui consilier / coach te poate ajuta să faci un prim pas.

Cercetează piața
S-au schimbat foarte multe în ultimul an. Industrii și domenii de activitate care îți puteau asigura o carieră de succes în 2019 (ex. turism, ospitalitate) sunt astăzi sectoare care se luptă să supraviețuiască crizei. Din acest motiv considerăm că un research bun este un pas important la începutul căutărilor tale. Ia în considerare și impactul tehnologiei în joburile pe care le cauți. În afară de schimbările cauzate de pandemie, tehnologia a produs schimbări enorme în ultimii ani, atât prin simplificarea unor procese, transformarea și chiar eliminarea unor roluri, implicarea inteligenței artificiale, toate acestea vor duce la desființarea unor cariere tradiționale și apariția unor noi roluri.

Fă-ți un inventar al skill-urilor
Ce știi să faci și la ce nivel de performanță? Fă-ți o listă de skill-uri pe care apoi să o compari cu joburile din piață unde ai descoperit o potrivire cu interesele tale și o direcție promițătoare a pieței. În paralel, începe o listă și cu skill-urile noi pe care ți-ai dori să le dobândești / perfecționezi. 2021 a fost un an al upskilling-ului și cu siguranță vor mai apărea transformări. Ceea de am învățat cu toții este că nu mai vorbim de cariere pe care să le avem pe tot parcursul vieții ci de o continuă schimbare și recalificare prin care vom reuși să ținem pasul cu piața muncii.

Învață în mod continuu
Ce mai este nou în 2021 este ușurința cu care putem accesa aproape orice curs, experiență online, webinar, conținut de la facultăți de prestigiu și organizații recunoscute internațional. Există online peste 450 de cursuri de la Harvard, Yale, Brown, Princeton sau Columbia pe teme precum Computer science, Data science, Business, Art & Design, iar aceste cursuri pot fi accesate în mod gratuit. Astfel de experiențe de învățare online te vor ajuta să experimentezi interesele identificate, cât și să acumulezi informații și lecții recunoscute care te vor ajuta să te diferențiezi. 

Încearcă
Partea bună este că în 2021 poți găsi multe oportunități de angajare online unde să experimentezi pe proiecte punctuale anumite joburi pe care le consideri potrivite pentru tine. Dacă până în 2019 un consilier de carieră te-ar fi sfătuit să încerci practică / shadowing oricând ai ocazia, în 2021 poți deja să câștigi și niște bani exersând un interes vocațional pe un rol de freelancer online. Fă-ți un profil și încearcă una dintre platforme, aici poți exersa o gamă foarte variată de interese, atât în tehnologie, business, comunicare, științe, educație, design sau consultanță/ 

Chiar dacă va mai dura ceva până când vei putea merge din nou din “ușă în ușă” să testezi posibile viitoare joburi, 2021 este un an în care din punct de vedere al carierelor putem să explorăm fără granițe, să ne angajăm online la jobul acela dintr-o altă țară pentru care n-am avut curaj să fac o schimbare, putem să dăm viață unor interese vocaționale pe care le manifestam doar la nivel de hobby / ideal. Este totodată un an bun pentru schimbări, pentru că suntem deja obișinuiți cu ele, dar și un an în care să ne obișnuim mai des să căutăm răspunsul în interior înainte de orice decizie importantă, nu doar cea de carieră.

Photo by Ben White on Unsplash

Articole similare

Relația cu inovația

Cum este percepută inovația în mod diferit și ce așteptări poți să ai în calitate de lider de la oamenii din organizația ta

Noi abordări în educație în 2021

O serie de trenduri observate pe care le vom întâlni în următorii ani fie din rol de elevi / studenți, profesori, părinți, profesioniști în învățământ sau chiar angajatori.

Office for the day

Nomazii digitali călătoresc și explorează în mod continuu, adaptându-se ușor unui nou context și căutând în mod intenționat varietatea acestuia. 

Computer Generated Leader

Ce părere ai avea dacă ți-am spune că sesiunile tale de coaching de leadership pot căpăta o nouă dimensiune, iar coach-ul tău at fi A.I.?

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.