Caută

Cum măsurăm eficiența leadershipului?

Dacă ai lucrat cu specialiști din L&D pentru tine și echipa ta sau dacă te afli pe cealaltă parte a baricadei cu siguranță te-ai regăsit în situația în care ai fost nevoit să explici schimbările și rezultatele dorite în urma dezvoltării unor programe de leadership / învățare pentru persoanele aflate în roluri de leadership.

Dacă ne uităm la rolul funcțional al unui lider, acesta este de a influența comportramentul și a îmbunătăți performanțele individuale și colective ale echipei sale. Totodată, leadershipul este catalogat ca fiind atât o artă, cât și o știință care are la bază inspirația și care-i determină pe ceilalți să realizeze obiective și viziuni comune. Deși s-au dezvoltat multe teorii cu privire la cele mai eficiente stiluri de leadership, nu s-a ajuns la concluzia unei abordări unice, potrivită în toate situațiile și astfel și evaluarea eficienței unui program de dezvoltare a abilităților de leadership este o provocare. 

Un model clasic care poate să ajute în această situație este schimbarea perspectivei: întrebarea frecventă pe care o primim de la cei care vor să dezvolte viitorii sau actualii lideri dintr-o organizație este care va fi ROI (return on investment)? Fiecare program de dezvoltare fie că este realizat pentru o echipă omogenă, fie că este un program public la care poți adera individual presupune o investiție, iar de cele mai mutle ori investiția este făcută de către angajator / chiar direct de către antreprenorii care investesc în dezvoltarea lor și a oamenilor din propria organizație. Ceea ce se întâmplă însă într-un astfel de program, deși are beneficii colaterale care se reflectă în cifrele companiei, presupune în primul rând rezultate care vin sub forma schimbării unor obiceiuri de gândire și comportamente care sunt mai greu de măsurat folosind metode tradiționale.

Schimbarea de perspectivă despre care vorbeam se referă la trecerea de la ROI (Return on Investment) la ROE (Return on Expectations). Acest model fiind văzut ca un mod de evaluare al programelor de dezvoltare a leadershipului, măsoară modul în care un astfel de program și-a îndeplinit cu succes obiectivele și a răspuns așteptărilor referitoare la schimbarea de comportamente pe care și le-a propus. 
În multe dintre filmele care ne țin captivați the end is in the beginning. Același lucru se întâmplă și în cazul ROE, o practică care ne provoacă să ne imaginăm înainte ca un program de formare să fie implementat, care sunt schimbările comportamentale pe care ne dorim ca acest program să le aibă. Altfel, dacă nu cunoaștem specific rezultatul final al unei astfel de inițiative ne vom regăsi mereu în încercarea de a atinge o țintă mereu aflată în mișcare.

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.