Cum ne asumăm eșecurile profesionale?

0

Oricât de mult ne-am dori să fugim de eșec, de greșeli, de momentele în care “nu ne-a ieșit”, ele ne vor prinde din urmă. Și ăsta nu e un lucru neapărat rău. 

Există multe mituri și chiar gânduri de încurajare care ne spun că dacă ne pasă suficient de mult o să reușim, dacă ne pregătim și muncim mult în direcția unui obiectiv este imposibil să nu-l atingem. Ce este cu adevărat imposibil? Să evităm momentele în care rezultatul iese pe minus. Tindem să vedem eșecul într-o lumină negativă, iar un principal motiv este ceea ce învățăm în școală unde sistemul de notare ne face foarte clar acest lucru. Ceea ce nu descoperim atunci însă este faptul că în lumea reală poți învăța și poți dobândi mai mult dintr-o “notă mică”.

Vrem să vorbim astăzi despre cum transformăm eșecul din invizibil în vizibil și care sunt avantajele acestor experiențe în viețile noastre profesionale și personale.

Menținem ego-ul sub control

Harvard Business Review a descoperit într-o cercetare că liderii umili sunt percepuți ca fiind cei mai buni lideri. Conform acesteia, smerenia este unul dintre cei patru factori esențiali pentru crearea unui mediu favorabil echipelor din diverse medii. Sondajul a fost realizat pe mai mult de 1500 de angajați din Australia, China, Germania, India, Mexic și SUA și s-a constatat faptul că un comportament altruist al managerilor a fost caracterizat prin: umilință și acceptare – învățarea din experiențe negative și asumarea greșelilor /  încurajarea unui mediu favorabil dezvoltării / asumarea riscurilor / responsabilizarea echipelor. 

Astfel, eșecurile capătă valoarea de experiențe de învățare și ne ajută să devenim conștienți de propriile limite și să începem să căutăm mereu să ne îmbunătățim și să acceptăm și apreciem valoarea celorlalți, iar asta contribuie la dobândirea unor atribute importante de leadership.

Gestionăm mai ușor schimbarea

Am povestit mult împreună despre schimbare. Am căutat moduri prin care să o putem gestiona mai ușor și ne-am provocat să facem pași în afara zonei călduțe de confort. Dacă există un accelerator prin care putem să parcurgem schimbările în cel mai eficient mod acesta poate fi reprezentat de eșecuri. Uneori poate fi vorba de o simplă decizie de care ne este teamă și pe care nu o luăm, iar atunci când ceilalți/contextul o favorizează, inițial să o percepem ca pe o înfrăngere, chiar dacă este exact ceea ce aveam nevoie pentru a merge înainte, pentru a face o schimbare.

Simțim apartenență

O experiență  care a avut un impact mare asupra noastră, împărtășită cu ceilalți, ne apropie într-un mod neașteptat. Când construim mici grupuri / comunități și vorbim despre momentele în care ne-am simțit vulnerabili și lucrurile nu au mers conform așteptărilor, ascultându-i pe ceilalți exersăm cel mai bine empatia și primim sprijinul și suportul de care avem nevoie. Astfel de comunități ne ajută să ne apropiem de ceilalți și să găsim oameni cu valori comune pe care să-i avem aproape în viitor.

Dezvoltăm reziliența

Atunci când reușim să o luăm de la capăt chiar dacă lucrurile nu au mers cum ne-am propus, atunci când ne revenim după un eșec și mergem mai depart ne dezvoltăm puterea care ne va ajuta să trecem mai ușor prin aceste procese mai târziu, reziliența. Se spune că succesul este compus din multe experiențe nereușite, de fapt, este vorba de perseverența și consistența acțiunilor noastre susținute tocmai de această reziliență. 

Abonează-te la Newsletterul LEADERS pentru a primi săptămânal resurse similare, opinii și știri de la Leaders.

Photo by the blowup on Unsplash

Comentarii

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version