Caută
Vrem să vorbim astăzi despre cum transformăm eșecul din invizibil în vizibil și care sunt avantajele acestor experiențe în viețile noastre profesionale și personale.

Cum ne asumăm eșecurile profesionale?

Oricât de mult ne-am dori să fugim de eșec, de greșeli, de momentele în care “nu ne-a ieșit”, ele ne vor prinde din urmă. Și ăsta nu e un lucru neapărat rău. 

Există multe mituri și chiar gânduri de încurajare care ne spun că dacă ne pasă suficient de mult o să reușim, dacă ne pregătim și muncim mult în direcția unui obiectiv este imposibil să nu-l atingem. Ce este cu adevărat imposibil? Să evităm momentele în care rezultatul iese pe minus. Tindem să vedem eșecul într-o lumină negativă, iar un principal motiv este ceea ce învățăm în școală unde sistemul de notare ne face foarte clar acest lucru. Ceea ce nu descoperim atunci însă este faptul că în lumea reală poți învăța și poți dobândi mai mult dintr-o “notă mică”.

Vrem să vorbim astăzi despre cum transformăm eșecul din invizibil în vizibil și care sunt avantajele acestor experiențe în viețile noastre profesionale și personale.

Menținem ego-ul sub control

Harvard Business Review a descoperit într-o cercetare că liderii umili sunt percepuți ca fiind cei mai buni lideri. Conform acesteia, smerenia este unul dintre cei patru factori esențiali pentru crearea unui mediu favorabil echipelor din diverse medii. Sondajul a fost realizat pe mai mult de 1500 de angajați din Australia, China, Germania, India, Mexic și SUA și s-a constatat faptul că un comportament altruist al managerilor a fost caracterizat prin: umilință și acceptare – învățarea din experiențe negative și asumarea greșelilor /  încurajarea unui mediu favorabil dezvoltării / asumarea riscurilor / responsabilizarea echipelor. 

Astfel, eșecurile capătă valoarea de experiențe de învățare și ne ajută să devenim conștienți de propriile limite și să începem să căutăm mereu să ne îmbunătățim și să acceptăm și apreciem valoarea celorlalți, iar asta contribuie la dobândirea unor atribute importante de leadership.

Gestionăm mai ușor schimbarea

Am povestit mult împreună despre schimbare. Am căutat moduri prin care să o putem gestiona mai ușor și ne-am provocat să facem pași în afara zonei călduțe de confort. Dacă există un accelerator prin care putem să parcurgem schimbările în cel mai eficient mod acesta poate fi reprezentat de eșecuri. Uneori poate fi vorba de o simplă decizie de care ne este teamă și pe care nu o luăm, iar atunci când ceilalți/contextul o favorizează, inițial să o percepem ca pe o înfrăngere, chiar dacă este exact ceea ce aveam nevoie pentru a merge înainte, pentru a face o schimbare.

Simțim apartenență

O experiență  care a avut un impact mare asupra noastră, împărtășită cu ceilalți, ne apropie într-un mod neașteptat. Când construim mici grupuri / comunități și vorbim despre momentele în care ne-am simțit vulnerabili și lucrurile nu au mers conform așteptărilor, ascultându-i pe ceilalți exersăm cel mai bine empatia și primim sprijinul și suportul de care avem nevoie. Astfel de comunități ne ajută să ne apropiem de ceilalți și să găsim oameni cu valori comune pe care să-i avem aproape în viitor.

Dezvoltăm reziliența

Atunci când reușim să o luăm de la capăt chiar dacă lucrurile nu au mers cum ne-am propus, atunci când ne revenim după un eșec și mergem mai depart ne dezvoltăm puterea care ne va ajuta să trecem mai ușor prin aceste procese mai târziu, reziliența. Se spune că succesul este compus din multe experiențe nereușite, de fapt, este vorba de perseverența și consistența acțiunilor noastre susținute tocmai de această reziliență. 

Abonează-te la Newsletterul LEADERS pentru a primi săptămânal resurse similare, opinii și știri de la Leaders.

Photo by the blowup on Unsplash

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Când suficient e …SUFICIENT!

Trăim într-o perioadă în care căutăm să fim cât mai productivi, în fiecare zi mai mult, în fiecare zi să ne depășim și să facem tot ce ne propunem poate și un pic mai mult.

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.