Caută

De ce muncim mai mult?

Am auzit de la multă lume faptul că de când lucrăm de acasă lucrăm mai mult. Și multe dintre explicații nu se leagă neapărat de un volum mai mare de task-uri cât de o schimbare de mentalitate: dacă tot nu am altceva mai bun de făcut, o să lucrez mai mult.

Acest tip de gândire este corelat cu ideea de suferință. Suntem obișnuiți că pentru a ne putea bucura de rezultate, pentru a putea fi în căutarea fericirii și a împlinirii personale și profesionale plătim întotdeauna un preț. Iar genul acesta de poziționare întărește dihotomia între work și fun. Vrem să ne oferim contexte care să ne coste pentru a putea să ne bucurăm de rezultate. Mintea noastră este într-o continuă căutare a unei fericiri/împliniri absolute pe care nu reușim să o atingem niciodată pentru că avem senzația mereu că mai avem nevoie de încă puțin și ajungem acolo.

Mark Manson, autorul care a reușit într-un singur an să lanseze trei cărți, una dintre ele ajungând pe locul 6 în topul celor mai bine vândute conform New York Times, vorbește despre de ce este greșit să ne aflăm mereu în această căutare: Căutarea fericirii este o valoare toxică care ne-a definit multă vreme cultura. Este înșelător. A trăi bine nu înseamnă a evita suferința, înseamnă să treci prin suferință din motive corecte. Atâta timp cât suntem nevoiți să suferim pentru a obține lucrurile pe care ni le dorim, am putea învăța să suferim bine.”

Dacă revenim la situația actuală și faptul că mulți dintre noi ne găsim activități cu care să ne umplem timpul, ajungând astfel să muncim mai mult decât este necesar, probabil că în subconștientul nostru vrem să ne găsim modalitatea prin care să suferim bine / corect. Totodată, s-a dovedit că atunci când lucrăm de acasă suntem mai productivi, datorită pauzelor mai dese și mai lungi pe care le luăm – de aici și motivul pentru care munca se întinde aparent pe aproape toată ziua. Productivitatea este contagioasă, de la dopamina care ne face să ne simțim bine atunci când tăiem task-uri de pe listă, la faptul că simțim cu adevărat validare și faptul că avem o contribuție reală, iar toate aceste elemente ne dezvoltă un soi de dependență față de muncă.

Un studiu realizat de Airtasker cu 1004 participanți demonstrează faptul să angajații care lucrează de acasă lucrează cu 1,4 zile mai mult decât cei care lucrează la birou, rezultând în mai multe de trei săptămâni suplimentare de muncă în decursul unui an. 29% dintre aceștia au declarat că se luptă cu echilibrul dintre viața profesională și cea personală deoarece munca se întinde pe perioadă mai lungă din zi, iar 31% au declarat că au nevoie de o zi liberă pe săptămână pentru a-și îmbunătăți sănătatea mintală.

Ne regăsim mulți deja în cifrele de mai sus, fie că am picat în capcana suferinței corecte care sperăm că ne va duce către rezultatele așteptate, fie că productivitatea crescută ne dă un soi de dependență, iar pentru a găsi un echilibru îți recomandăm să încerci Tehnica Pomodoro. Unul dintre cele mai eficiente moduri în care poți să rămâi productiv și să-ți găsești un echilibru și o rutină sănătoasă este să iei pauze dese. Tehnica în sine este foarte simplă. Totuși, eficacitatea sa este incontestabilă, așa cum o demonstrează miile de oameni din întreaga lume care o folosesc cu mare succes. Este vorba de câțiva pași:

1. Alege o sarcină care trebuie îndeplinită;

2. Pune un cronometru la 25 de minute;

3. Lucrează la sarcină până sună Pomodoro, apoi bifează pe listă îndeplinirea taskului;

4. Fă pauză de 5 minute (aceasta marchează finalizarea unui “Pomodoro”);

5. La fiecare 4 Pomodoro se face o pauză mai lungă.

Un “Pomodoro” are 25 de minute, urmat de o pauză de 3-5 minute. Pauzele sunt o componentă esențială a tehnicii Pomodoro. Deși poate fi tentant să sari să iei o pauză atunci când simți că facci progrese mari, acestea sunt importante pentru a-ți menține rezistența și pentru a reduce oboseala mentală. Ceea ce în cele din urmă îți va crește productivitatea.

Așadar, toți lucrăm mai mult, hai să ne luăm perioada următoare câteva repere pentru de ce lucrăm mai mult, și câteva metode prin care să ne recăpătăm echilibrul.

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Multitasking-ul, un sport de performanță

Începutul de an este, de multe ori, legat de obiective strălucitoare și dorința de schimbare. Pentru că cei mai mulți dintre noi declarăm că nu avem timp, încercăm să găsim

Când suficient e …SUFICIENT!

Trăim într-o perioadă în care căutăm să fim cât mai productivi, în fiecare zi mai mult, în fiecare zi să ne depășim și să facem tot ce ne propunem poate și un pic mai mult.

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.