Am auzit de la multă lume faptul că de când lucrăm de acasă lucrăm mai mult. Și multe dintre explicații nu se leagă neapărat de un volum mai mare de task-uri cât de o schimbare de mentalitate: dacă tot nu am altceva mai bun de făcut, o să lucrez mai mult.

Acest tip de gândire este corelat cu ideea de suferință. Suntem obișnuiți că pentru a ne putea bucura de rezultate, pentru a putea fi în căutarea fericirii și a împlinirii personale și profesionale plătim întotdeauna un preț. Iar genul acesta de poziționare întărește dihotomia între work și fun. Vrem să ne oferim contexte care să ne coste pentru a putea să ne bucurăm de rezultate. Mintea noastră este într-o continuă căutare a unei fericiri/împliniri absolute pe care nu reușim să o atingem niciodată pentru că avem senzația mereu că mai avem nevoie de încă puțin și ajungem acolo.

Mark Manson, autorul care a reușit într-un singur an să lanseze trei cărți, una dintre ele ajungând pe locul 6 în topul celor mai bine vândute conform New York Times, vorbește despre de ce este greșit să ne aflăm mereu în această căutare: Căutarea fericirii este o valoare toxică care ne-a definit multă vreme cultura. Este înșelător. A trăi bine nu înseamnă a evita suferința, înseamnă să treci prin suferință din motive corecte. Atâta timp cât suntem nevoiți să suferim pentru a obține lucrurile pe care ni le dorim, am putea învăța să suferim bine.”

Dacă revenim la situația actuală și faptul că mulți dintre noi ne găsim activități cu care să ne umplem timpul, ajungând astfel să muncim mai mult decât este necesar, probabil că în subconștientul nostru vrem să ne găsim modalitatea prin care să suferim bine / corect. Totodată, s-a dovedit că atunci când lucrăm de acasă suntem mai productivi, datorită pauzelor mai dese și mai lungi pe care le luăm – de aici și motivul pentru care munca se întinde aparent pe aproape toată ziua. Productivitatea este contagioasă, de la dopamina care ne face să ne simțim bine atunci când tăiem task-uri de pe listă, la faptul că simțim cu adevărat validare și faptul că avem o contribuție reală, iar toate aceste elemente ne dezvoltă un soi de dependență față de muncă.

Un studiu realizat de Airtasker cu 1004 participanți demonstrează faptul să angajații care lucrează de acasă lucrează cu 1,4 zile mai mult decât cei care lucrează la birou, rezultând în mai multe de trei săptămâni suplimentare de muncă în decursul unui an. 29% dintre aceștia au declarat că se luptă cu echilibrul dintre viața profesională și cea personală deoarece munca se întinde pe perioadă mai lungă din zi, iar 31% au declarat că au nevoie de o zi liberă pe săptămână pentru a-și îmbunătăți sănătatea mintală.

Ne regăsim mulți deja în cifrele de mai sus, fie că am picat în capcana suferinței corecte care sperăm că ne va duce către rezultatele așteptate, fie că productivitatea crescută ne dă un soi de dependență, iar pentru a găsi un echilibru îți recomandăm să încerci Tehnica Pomodoro. Unul dintre cele mai eficiente moduri în care poți să rămâi productiv și să-ți găsești un echilibru și o rutină sănătoasă este să iei pauze dese. Tehnica în sine este foarte simplă. Totuși, eficacitatea sa este incontestabilă, așa cum o demonstrează miile de oameni din întreaga lume care o folosesc cu mare succes. Este vorba de câțiva pași:

1. Alege o sarcină care trebuie îndeplinită;

2. Pune un cronometru la 25 de minute;

3. Lucrează la sarcină până sună Pomodoro, apoi bifează pe listă îndeplinirea taskului;

4. Fă pauză de 5 minute (aceasta marchează finalizarea unui “Pomodoro”);

5. La fiecare 4 Pomodoro se face o pauză mai lungă.

Un “Pomodoro” are 25 de minute, urmat de o pauză de 3-5 minute. Pauzele sunt o componentă esențială a tehnicii Pomodoro. Deși poate fi tentant să sari să iei o pauză atunci când simți că facci progrese mari, acestea sunt importante pentru a-ți menține rezistența și pentru a reduce oboseala mentală. Ceea ce în cele din urmă îți va crește productivitatea.

Așadar, toți lucrăm mai mult, hai să ne luăm perioada următoare câteva repere pentru de ce lucrăm mai mult, și câteva metode prin care să ne recăpătăm echilibrul.

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Comentarii

Previous articleCum construiești o clinică de neurologie bazată pe valori și pe experiența pacientului
Next articlePetronela Rotar despre încrederea în sine și nevoia de validare.
Adina este trainer LEADERS și creator de content pentru​ programele noastre. S-a specializat, în cei 9 ani de LEADERS, în sponsorship management, parteneriate strategice și în organizarea de evenimente. Gândește în imagini, este pasionată de teatru de improvizație și de pian și veți descoperi aceste pasiuni în toate training-urile sale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.