Decizii importante

0

Blocați în trafic, cunoscând viitorii profesori ai copiilor tăi sau planificând cum va fi și unde va fi când va fi, sau poate ești printre nostalgicii care încă își amintesc de anii de școală,  oricum ar fi trebuie să recunoaștem că subiectul ține prima pagină personală a multora dintre noi.

Și dacă tot alunecăm melancolic în perioada în care totul era mai ușor îți propunem o conversație despre decizii, un element important întâlnit cu precădere în perioada studiilor dar care ne însoțește pe tot parcursul vieții.

Decizii corecte sau decizii greșite: dacă te ghidezi după principiul ăsta probabil că te gândești că universul te va răsplăti pentru un lucru și te va pedepsi pentru altul. Ceea ce uiți să iei în considerare este faptul că “corect / greșit” sunt doar construcții mentale. Și acum vin peste tine toate amintirile și întrebările, mai ales din timpul școlii / studiilor: dar ce spui despre cea mai potrivită persoană? Sau cea mai potrivită meserie? În realitate, deciziile pe care le încadrăm ca fiind corecte sau greșite sunt pur și simplu decizii arbitrare. Persoana potrivită este una din sutele de mii de persoane alături de care ai putea să trăiești o viață împlinită. Cea mai potrivită meserie? Imposibil de definit! Mai ales că toate meseriile se dovedesc a fi bune sau rele pe baza a zeci de factori pe care îi descoperi abia după ce începi să practici meseria respectivă.

Deepak Chopra, autor american de origine indiană și o figură proeminentă a curentului New Age a lansat această teorie conform căreia universul nu are o agendă fixă. După ce iei o decizie se va modela în jurul acelei decizii, fără să ia în considerare concepte precum corect sau greșit ci o serie de posibilități care se schimbă cu fiecare gând, emoție și comportament manifestat. Te poți gândi la teoria asta printr-o analogie cu corpul nostru care prin semnalele vitale se modifică și ne transmite constant mesaje de fiecare dată când luăm o decizie. Metabolismul unui alergător nu poate fi la fel de scăzut ca metabolismul cuiva care citește o carte deoarece fără aportul crescut de aer și ritmul cardiac rapid, alergătorul s-ar sufoca și s-ar prăbuși din cauza mușchilor încordați.
În concluzie? Ne adaptăm! Deciziile din viața noastră nu sunt altceva decât moduri prin care explorăm diverse forme ale universului din jurul nostru. Da, este foarte important să fii mereu în acord cu deciziile pe care le iei, dar nu printr-un filtru al celei mai bune decizii absolute ci prin filtrul propriilor tale valori personale care-ți sunt puncte cardinale pe busola interioară. Și dacă progresul tehnologiei permite în curând călătoria în timp și te vei întoarce pe băncile școlii, acum știi că răspunsul la întrebarea ce vrei să te faci când vei fi mare poate fi:  nu există un singur răspuns corect!

Comentarii

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version