Caută

Despre ignoranță și frică

Frica – o emoție predominantă în ultimele luni pe care am întâlnit-o în diverse forme de manifestare: frica pentru propria siguranță, frica de necunoscut, frica de lucrurile pe care nu le înțelegem. Deși am putea crede că frica este emoția-sursă, te provocăm astăzi la o perspectivă diferită care îți va arăta faptul că frica este o consecință, iar sursa poate fi de multe ori propria ignoranță.

Folosită adesea cu scopul de a ne ține departe de anumite experiențe negative, ignoranța ne este mereu la îndemână și este un mecanism prin care ne menținem stabilitatea emoțională și mentală. Ce se întâmplă însă atunci când facem exces de ignoranță și devenim prizonierii acestui mecansim? Este cunoscut faptul că ne raportăm la lucrurile care se întâmplă în viața noastră prin prisma propriilor noastre experiențe și învățături. Dacă am reușit să ignorăm niște aspecte care ne-ar fi făcut mai mult rău, este posibil să aplicăm același lucru și în situații viitoare.

Astfel, ignoranța devine mai degrabă o capcană decât un mecanism de apărare pentru că ne izolează din a vedea și a înțelege lumea din diverse perspective. Intrăm în conflicte, cele mai multe dintre ele înrădăcinate în propriile “adevăruri” ignorante care se ciocnesc unul de celălalt. Și astfel ignoranța ajunge să nască frică, acesta fiind primul pas dintr-un viitor cerc vicios al emoțiilor negative.

Tot ignoranța este și motivul pentru care ajungem să credem poate prea mult în anumite ideologii, iar a demonstrat-o cel mai bine Daryl Davis, un muzician de blues și R&B, dar și activist și autor cunoscut pentru eforturile sale de a se lupta cu rasismul și discriminarea, reușind prin conversațiile sale să convertească sute de membri Ku Klux Klan și să-i facă să conștientizeze limitele propriilor ideologii.

Daryl oferă un exemplu de gândire întâlnit foarte rar dar care a reuși să schimbe foarte mult perspectiva asupra discriminării. Plecând de la o simplă întrebare pe care le-a adresat-o părinților să atunci când era copil “cum poate cineva să mă urască, dacă nici nu mă cunoaște”, prin conversațiile foarte deschise și sincere cu lideri ai KKK a reuși să descopere faptul că credințele lor se bazau pe multă ignoranță întreținută de frică, ură, și dorință de a distruge. Aceste emoții sunt învățate prin dialog și astfel, tot prin dialog, și el a reuși să-i convingă pe cei cu care a stat de vorbă.

Astfel, lecția cea mai importantă pe care vrem să o transmitem astăzi este o lecție a conversației și ascultării, elemente care pot reduce ignoranța și astfel, automat, dispărând și frica și sentimentele de ură și nesiguranță. Daryl spune că dacă vei petrece cinci minute cu cel mai mare dușman al tău – vei ajunge să descoperi că aveți măcar un lucru în comun. Dacă te vei concentra asupra a ce aveți în comun, vei ajunge să formezi o relație, și pe măsură ce investești timp și efort în relație, aceasta se va transforma în prietenie.

Photo by Etienne Boulanger on Unsplash

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Cum și când să ceri

Vrem să povestim astăzi cu tine despre cum și când să ceri, mai ales în contextul revenirii din pandemie,  după doi ani în care am fost mai la distanță ca niciodată unii față de ceilalți. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.