Caută

Dilema carierei la umbra părinților

Despre cine vorbim?

Stau de vorbă pe tema opțiunilor de carieră cu adolescenți și întâlnesc două tipuri principale de răspunsuri: cele care reflectă dorințele interlocutorului (adolescentului) și cele care reflectă un amestec terifiant între dorințele adolescentului și cele ale părinților săi. De ce “terifiant”? Primul motiv este acela că interlocutorul se străduiește să răspundă la întrebările din bateria de inventar vocațional. Efectiv, se străduiește, consumă mult mai multă energie decât ar fi necesar.

O parte din timp răspunde prin prisma propriilor percepții și o altă parte din timp răspunde prin prisma așteptărilor părinților săi. Al doilea motiv este că nu își dă seama că lupta aceasta există în interiorul său și îi consumă energie. Al treilea motiv este uimirea de pe fața sa când eu întreb “Pe bune, tu ce îți dorești?”, în combinație cu viteza cu care vine răspunsul. El/ea știe partea care îi aparține, oricât de mică sau de neclară este. Știe și care sunt așteptările părinților. Și caută cu disperare o modalitate de a le împăca.

Am rareori ocazia să întâlnesc părinții acestor adolescenți într-un cadru în care să pot repeta întrebările și la adresa lor. De fapt, am avut această ocazie de exact două ori. Astfel, pentru mine rămâne o curiozitate cum sau dacă și ei caută, cu la fel de multă disperare, să împace aceste două lumi ale așteptărilor privind potențiala carieră a copilului lor.

În momentul în care descoperim indivizii despre ale căror asteptări discutăm, conversația se destinde și lucrurile se clarifică. Ajungem să avem o listă cu diverse elemente: mi-aș dori X; dacă aș putea să; îmi place să; a, dar știu că nu pot face bani din asta; e o opțiune, doar că pregătirea profesională în domeniu costă cam mult în raportul cu bugetul familiei etc.

Despre ce vorbim?

Subiectele pe care le abordăm sunt: activitățile care îi fac placere, care îi încarcă bateriile, posibile alternative de carieră, nevoia de a avea traiul zilnic asigurat, posibilitățile educaționale care îl/o pot apropia de vocația sa, câți bani sunt necesari pentru a ajunge la diverse nivele de expertiză în anumite domenii. Mai vorbim și despre dilema combinațiilor neobișnuite precum arta și medicina, muzică și inginerie.

Vorbim despre necunoscut. Știu sigur că ceea ce explorez eu în aceste conversații cu acești adolescenți are o limită inerentă: nici eu și nici ei nu știm cum vor arăta meseriile de peste 20 de ani. Și cum putem lua în calcul doar un număr mic de variabile, revenim la esență, adică la individ. Și aici găsim variabilitate: ce îi place astăzi unui adolescent e posibil să nu-i mai placă adultului de peste 10 ani. Așa că ne uităm foarte atent la ce îi bucură sufletul cu adevărat. E unul dintre elementele care are cel mai mare potențial de a rămâne în aceeași arie pentru o perioadă lungă de timp.

Vorbim despre paradigme. Una dintre ele este aceea ca de la bun început pasiunea ta trebuie să fie și sursa principală de venit. Această abordare e o mare sursă de confuzie și frustrare. Vorbim despre realități. Unele dintre ele extrem de nefavorabile procesului de planificare pe termen lung.

La Târgu Jiu, cu grupa de exploratori care s-a descoperit și, în procesul de învățare, a gândit și implementat proiecte în comunitate cu impact real.

Si cum rămâne cu alegerea carierei?

După ce îndepărtăm umbrele, ne rămâne de regulă un set de opțiuni. Uneori, lista conține o singură opțiune, alteori mai multe.
De aici începem exercițiul mental numit “Într-o lume perfectă”. Și împărțim opțiunile rămase în: activitate profesională, activități recreaționale, activități cu familia, activități menite să întrețină sănătatea.
Exercițiul poate fi făcut de mai multe ori pentru că există multe combinații, la fel de interesante, atât din punct de vedere al bucuriei pe care o poți obține din ele, cât și a mijloacelor financiare atașate.

Fiind la rândul meu un om cu mai multe meserii, pot spune că cel mai important lucru de făcut este acela de a experimenta. Vârsta interlocutorilor mei permite, dar eu extind recomandarea și către cei din segmentele de vârstă mai avansată.
Exercițiul descoperirii (Ce îmi place) și exercițiul (Într-o lume perfectă) pot fi realizate și acasă, între părinți și copiii lor adolescenți. Părinții pot fi parteneri în unele “probe” pentru a înțelege ce înseamnă să lucrezi în domeniul X sau Y. Lista poate continua cu alți membri ai familiei sau cu prietenii părinților. Singurul element absolut obligatoriu pentru ca această abordare să funcționeze este ca părinții să fie dispuși să asculte, indiferent de cât de mare e distanța între ce vor auzi și ce își doreau să auda. Subliniez că a asculta nu înseamna a fi de acord. Înseamnă doar să asculți ca să înțelegi, nu ca să răspunzi.

O noua întrebare

Poate ar fi cazul să transformăm întrebarea “Ce vrei să te faci când vei fi mare?” în “Cine vrei să devii?” și apoi să lucrăm la a le da adolescenților acces la instrumentele și cunoașterea necesară pentru a deveni acel/acea cineva. Ne-ar fi de folos tuturor să desprindem ce facem/ce lucrăm de nucleul a cine suntem.

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.