Dincolo de lumea ta

0

Unul dintre cei trei piloni pe care am construit modelul de leadership regăsit în toate programele LEADERS este gândirea sistemică. Ne-a luat ceva timp până să ne dăm seama cât este de important ca liderii formați în programele noastre să fie conștienți de ce se întâmplă în jurul lor, de impactul acțiunilor pe care le fac și de interdependența factorilor care ne influențează viața de zi cu zi.


Conștientizarea contextuală (să cunoști foarte bine ce-urile, de ce-urile, și cum-urile vremurilor tale), viziunea și gândirea în perspectivă, abordarea multidisciplinară VS. supra-specializarea – toți aceștia sunt termenii care se află în concordanță cu era în care ne aflăm. 

Și pentru că zilele astea se întâmplă multe lucruri într-o parte a lumii care devine din ce în ce mai ruptă de realitate, ne vom asuma schimbarea de format punctuală a acestui newsletter pentru a-ți transmite câteva informații importante de la 9500 de kilometri distanță – Venezuela.

De peste 90 de ore, atât în capitala Caracas, cât și în aproape toate cele 23 de state din Venezuela are loc o pană de curent iar efectele sunt dramatice: pe străzi au apărut jafuri, cursele aeriene s-au anulat, în urmă cu câteva ore s-a anunțat și suspendarea cursurilor în școli și întreruperea activității companiilor. Efectul sistemic al acestei situații este unul și mai grav: fără curent nu mai funcționează pompele de apă curentă, în spitale situația este din ce în ce mai urgentă deoarece pacienții dependenți de aparate din secția de terapie intensivă și bebelușii născuți prematur sunt în primejdie. 


Oamenilor le este din ce în ce mai greu să comunice deoarece telefoanele fixe nu mai funcționează, nu mai au internet, iar bateria telefoanelor nu poate fi reîncărcată în scurtele momente inconsistente de revenire a curentului. Criza întreruperii curentului electric este doar una dintre crizele prin care a trecut Venezuela în ultima perioadă alături de  hiperinflație și economia falimentară care a împins milioane de oameni să fugă din țară.
Atunci când devenim conștienți de impactul sistemic al acțiunilor noastre toate lucrurile din jurul nostru capătă mai multă importanță. O analiză a lucrurilor exterioare echipelor și organizațiilor din care facem parte poate fi o lecție de implicare, empatie și leadership.

Comentarii

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version