Caută
Vrem să deschidem subiectul limitelor în context profesional.

Disciplina lui “nu” și puterea limitelor

O să trecem direct la subiect cu câteva întrebări pe care le avem pentru tine. Citești și răspunzi la emailuri la orice oră? Ai acceptat să participi la acea întâlnire târzie deși aveai deja planificată o ieșire cu familia? Rămâi peste program deși nimeni nu-ți cere în mod specific doar pentru că nu vrei să fii primul care pleacă? 

Vrem să deschidem subiectul limitelor în context profesional și cum de multe ori ne este foarte dificil să le comunicăm celorlalți cum ne simțim și care sunt preferințele și nevoile noastre, fiindu-ne teamă să nu-i supărăm / dezamăgim. Atunci când ceea ce cred ceilalți despre noi contează mai mult decât cum ne simțim, avem tendința să facem ceea ce pare mai ușor, iar propriul sacrificiu este mereu la îndemână. Când facem asta de prea multe ori ajungem la frustrare, oboseală, anxietate și chiar burnout. 

Percepția pe care o avem despre limite poate fi una negativă, însă putem schimba asta prin câteva exemple concrete. Știm că e greu să spui nu, însă dacă vei comunica încă de la început, clar și deschis care sunt granițele tale, nu vei mai ajunge în situațiile în care să le explici celorlalți de ce nu ai răspuns după o anumită oră la telefon sau de ce între anumite ore ai nevoie de timp de concentrare.

Intervalul orar în care lucrezi

Mai ales acum când mulți lucrăm în sistem hibrid este important să le transmitem colegilor care este intervalul orar zilnic în care suntem disponibili. Sigur, dacă organizația nu îți impune un interval și este la alegerea ta când lucrezi este mult mai tentant să-ți lași libertatea de a alege și a fi flexibil. Dar orele în care ești on call sunt importante pentru că astfel îți poți delimita și mai bine timpul tău.

Time-Blocking

Îți povesteam în întâlnirile noastre digitale despre această tehnică prin care poți să-ți delimitezi intervalele specifice pentru anumite activități în programul tău. Time blocking-ul este o metodă de management al timpului prin care ne organizăm ziua în anumite blocuri specifice de timp. Fiecare bloc este destinat unui anumit subiect / task, iar atunci când este momentul lui ne vom concentra exclusiv asupra acelui task. În contextul limitelor, poți să folosești tehnica de time-blocking pentru a comunica colegilor care sunt intervalele specifice pentru diverse activități precum răspuns la mailuri, întâlniri, sau perioade pentru întâlniri. 

Programul de pauze

Cât de des ți-ai programat în agendă pauzele? Și cât de mulți colegi știu că între anumite ore specifice nu poți să le răspunzi pentru că ești în pauză? Pauzele ne ajută să ne reglăm energia, să ne oferim pauze mentale de care avem nevoie, să reducem oboseala, tulburările de somn sau orice altă formă pe care o poate căpăta mintea obosită. La nivel neurologic, cortexul nostru prefrontal este cel care are nevoie de pauză! Da, este acea parte a creierului care ne menține conectați la obiective și ne ajută să gândim logic, iar cu cât ne fixăm mai multe obiective, to do’s și liste, această parte a creierului va fi și mai obosită

Clasificare și clarificare în obiective și task-uri

Nu este obligatoriu să te ocupi de toate task-urile pe care le ai astăzi în lista ta. Poți să alegi să delegi, să-ți evaluezi responsabilitățile și să le păstrezi pe cele care îți aduc satisfacții și care contribuie la planurile / obiectivele tale importante. 

Chiar dacă limitele pot părea înfricoșătoare, de multe ori pot căpăta forma unui set propriu de reguli, personalizat, unic, o formă de grijă de sine și un mod prin care poți avea o relație mai bună cu viața ta profesională, cu colegii și organizațiile din care faci parte.

Atunci când spui nu, îți spui ție da! 

Foto de Brett Jordan disponibil pe Unsplash

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Când suficient e …SUFICIENT!

Trăim într-o perioadă în care căutăm să fim cât mai productivi, în fiecare zi mai mult, în fiecare zi să ne depășim și să facem tot ce ne propunem poate și un pic mai mult.

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.