Caută

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând!

În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum a fost?” “Groaznic!”. Mă speriasem puțin, dar îi vedeam pe colegii de echipă că nu aveau același facies supărat și erau ușor uimiți de reacția colegului. “Ce anume a fost groaznic?” “Oamenii ne-au refuzat!” În gândul meu, credeam că au fost mulți cei care îi refuzaseră în interviuri. În realitate, fuseseră doar 3 refuzuri din 15 persoane, restul de 12 răspunzând la întrebările acestora (fusese o activite practică de teren).

Anterior acestei activități, discutasem despre erorile de gândire la ziua dedicată mentalității. Prilej extrem de potrivit să ne întoarcem la ele. În cazul participantului de la curs, eroarea de gândire era generalizarea pripită, care reușise să îi modifice climatul interior sieși, dar și echipei din care făcea parte.

Eroarea lui a fost vizibilă într-un context educațional, cu posibilitatea de a fi scoasă în evidență, astfel încât toți cei de față să aibă ceva de învățat. Însă cei mai mulți dintre noi nu au ocazia asta, de a recunoaște, de a îndrepta. Un exemplu prin care mulți dintre cei care vor citi aceste cuvinte au trecut este acesta. Avem o zi relativ bună, cu întâmplări fericite sau fără vreo încărcătură emoțională puternică, dar spre finalul zilei se întâmplă ceva neplăcut și ne spunem în sinea noastră sau altora ca a fost o zi groaznica sau că “Mie întotdeauna îmi merge prost…”, repetand biasul cognitiv generalizarea pripita.

Vreo 180 de biasuri cognitive…

Dar biasurile cognitive sunt multe. Peste 180 la număr care intră insidios în limbajul nostru cotidian, uneori invizibile, producând rezultate pe care nu ni le dorim. Iată alte câteva exemple: gândirea de tip alb-negru, care este o gândire rigidă (“Nu poti să ai și bani și timp liber”, “În România nu se poate…”, “Daca nu esti cel mai bun, atunci nu ești nimic” etc.), limbajul emoțional („M-ai făcut să mă simt prost”, „M-ai făcut de rușine”, „Ar fi groaznic să rămân singur”) etc. (Briers, 2014).

Schemele noastre mentale sunt aici să ne ajute. Fac parte din procesul nostru de gândire și uneori ne ajută să luăm decizii rapid, să ajungem mai repede la niște concluzii sau ne construim o imagine de ansamblu. Totuși, atunci când gândurile sau schemele de gândire nu ne susțin, sunt dezadaptative și sunt asociate cu stări emoționale negative, ceea ce se întâmplă este că ne împiedică capacitatea de a lua decizii, de a avea relații sănătoase sau poate chiar de a prelua roluri de leadership.

Erorile de gândire și leadershipul personal

Dacă propriile noastre convingeri despre rolurile de leadership sunt precum “cei care ajung în frunte sigur au fraudat ei sistemul” sau “ma duc la scarbici sa nu zica sefu ceva” si altele similare, s-ar putea să găsesc toate motivele conștiente sau inconștiente tocmai ca să evit rolurile cu responsabilitate sau să devin conflictual cu cei care ocupă astfel de roluri. Mai mult, dacă ajung într-un astfel de rol, s-ar putea să am sentimentul că voi fi descoperit că nu sunt cel mai bun și să intru într-un proces de autosabotaj.

Tocmai de aceea în programele noastre punem mult accentul pe mentalitatea pe care o are individul și pe mentalitatea mai sănătoasă pe care acesta ar putea să o dobândească. Pe de o parte pentru ca participanții să devină mai buni în felul în care gândesc, să curețe farul interior. Pe de altă parte, în cazul liderilor sau celor care devin lideri să devină conștienți de importanța influenței propriei mentalități asupra celor pe care aceștia îi conduc. O schimbare, oricând de minoră ar fi, chiar și de 0,01%, poate să însemne schimbarea direcției spre altă zonă într-un timp mai îndelungat. Mai buni cu fiecare gând.

Briers, S. (2014). Terapia cognitiv comportamentala. Cum sa-ti imbunatatesti gandirea si viata prin Tcc. Editura All.

Articole similare

Leadership / Lonely-ship

Responsabilitatea, independența, pachetele consistente de beneficii, un nou birou cu cel mai bun view și un val de singurătate. Acestea sunt o parte dintre lucrurile pe care le primesc cei

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Compatibilitate în business

Ne apropiem unii de alții pe bază de compatibilități: interese comune, grupuri de prieteni, scopuri împărtășite, comportamente comune. Ba chiar uneori ne uităm și la stele și traducem modul în

Când a fi coleg devine un joc cu sumă nulă

E dimineață. Deschizi fereastra cu inbox-ul tău și iei pe rând mailurile, iar unul parcă îți atrage atenția. Nu neapărat prin conținut, dar simți din tonul expeditorului că ceva nu

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.