Caută
contextul anului pandemic a determinat apariția unor nevoi comune pe care le vom împărtăși astăzi cu tine și pe care te încurajăm să le incluzi în managementul echipelor tale

Ești pe lista managerilor buni?

Există în trainingurile de leadership un exercițiu în care participanții sunt rugați să se gândească la cel mai bun și cel mai rău manager pe care i-au întâlnit. Plecând de la aceste exemple se face o listă comună de comportamente și atitudini și descoperim că în general apreciem lucruri similare și fugim de aceleași tipuri de persoane.

Ce facem cu managementul în 2021 și de ce au nevoie oamenii din echipe pentru a ne trece pe lista celor mai buni manageri? În primul rând…să fim conștienți că nu există soluții general valabile. Pentru anumite persoane și în contexte specifice putem fi managerii perfecți, însă cu același stil de conducere putem să fim total nepotriviți în alte situații. Chiar și când nu o facem conștient, stilul nostru de management se schimbă, iar măiestria constă în a putea să ne dăm seama de ce anume au nevoie echipele noastre și cum să le susținem. 

Anul 2021 este unul atipic din toate punctele de vedere și deși spuneam că nu există neapărat o singură soluție salvatoare, contextul anului pandemic a determinat apariția unor nevoi comune pe care le vom împărtăși astăzi cu tine și pe care te încurajăm să le incluzi în managementul echipelor tale.

Nevoia pentru un manager-coach
Acest stil de management se concentrează pe a-i ajuta pe oamenii din echipa ta să-și îmbunătățească rezultatele, să-și urmărească obiectivele profesionale și să rămână aliniați la obiectivele orgnanizației. Liderii care adoptă un stil de management-coaching sunt deschiși și transparenți cu echipa, împărtășesc în mod deschis așteptările pe care le au și mențin o legătură apropiată pentru a se asigura că membrii echipei sunt pe rolurile potrivite. 

Nevoia de viziune

Liderii și managerii vizionari sunt cei care privesc spre viitor, dezvoltă obiective și planuri și fac tot ce le stă în putință pentru a ajunge acolo unde și-au propus. Un astfel de manager nu se va implica neapărat în detalii și nu va face micromanagement ci se va concentra pe a menține echipa motivată și orientată către o direcție comună. Te va ajuta să te înconjori de experți și coechipieri care au la rândul lor o orientare spre viitor, pentru a avea o perspectivă cât mai variată și a te asigura că nu tragi toată compania după tine în baza viziunii tale unice. În acest caz perspectivele diferite te vor menține ancorat în realitate.

Nevoia unor decizii democratice 

E bine să redistribui din autoritate, cât și să-i încurajezi pe cei din echipe să contribuie la decizii pentru că astfel reușești să le dezvolți sentimentul de apartenență, de ownership pe anumite proiecte și decizii, cât și să le facilitezi un excelent proces de învățare și creștere. Atunci când le ceri părerea îi ajuți să gândească pe cont propriu, să-și dezvolte abilități de a rezolva probleme și să-și asume responsabilitatea pentru direcția în care merge organizația. 

Nevoia unui stil inovator, transformațional

Pandemia ne-a adus pe mulți dintre noi în situația în care a trebuit să facem schimbări majore în organizațiile noastre. Mulți ne-am transformat complet obiectul de activitate, alții am adăugat noi linii de business pe care probabil le vom valorifica și după 2022. Ce a contat? Că am fost deschiși să ne adaptăm, să o luăm de la 0 pentru a continua să fim relevanți, iar dacă am făcut asta ne încadrăm managementului transformațional. Un astfel de stil de management se cultivă în timp și presupune să rămâi deschis la orice poate veni către voi, ca echipă / organizație. 

Felul în care se simt oamenii din organizația / echipa ta depinde foarte mult de capacitatea ta de a-ți adapta stilul de management diferitelor nevoi și situații. Pentru a rămâne în continuare liderul pe care-l urmează, cât și pentru a fi printre cei de pe lista cu exemple la categoria așa da, rămâi deschis, conectat cu ei și disponibil să te adaptezi. 

Foto de Campaign Creators descarcată de pe Unsplash

Articole similare

Lider și Leadership. Perspective teoretice.

Aflat sub umbrela psihologiei organizaționale, conceptul de leadership prezintă o mulțime de definiții, oferite de diferiți autori sau cercetători, bucurându-se de un interes ridicat până în prezent și indicând complexitatea

Lider la bloc | Lider în organizații

Fiecare dintre noi am trăit pe parcursul vieții în diverse forme de vecinătate. Fie că împărțim aceeași scară a unui bloc, același palier, sau că locuim pe o stradă comună,

Agilitatea în leadership

”Schimbarea este unica constantă în viață” remarca filozoful grec Heraclitus încă din anul 535 îHr. Și cât de bine se potrivește această constatare în zilele noastre! Agilitatea este fără îndoială

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.