Caută
Discutam despre un rol de leadership pe care fiecare dintre noi îl avem și pe care de multe ori nu știm cum să-l manifestăm, rolul de cetățean.

Exercițiu civic

Zilele acestea suntem parte dintr-un proces complex care va avea efecte asupra fiecăruia dintre noi. Când vorbim despre alegeri de multe ori ne concentrăm asupra celor care pot vota, însă acest proces vizează toți membrii unei societăți și este important să ne dăm seama cum ne putem implica activ, orice vârstă, background educațional sau profesie am avea și cel mai important, este un proces care merge mai departe de vot în sine și presupune o implicare activă și continuă.

Conversația pe care vrem să o avem astăzi nu este despre politică în mod direct, ci despre un rol de leadership pe care fiecare dintre noi îl avem și pe care de multe ori nu știm cum să-l manifestăm, rolul de cetățean.

Pornim călătoria de la primele lecții de educație civică: civic, un cuvânt derivat din latinul civics care înseamnă legătură cu un cetățean. Educația civică reprezintă astfel studiul aspectelor teoretice, politice și practice ale cetățeniei, cât și drepturile și obligațiile acesteia. Include de asemenea și studiul dreptului civil și al codului civil, studiul rolului cetățenilor în funcționarea și supravegherea guvernului. 

Care sunt acele comportamente prin care ne putem manifesta rolul de cetățeni activi?

  1. Fii activ în comunitatea ta

Un bun cetățean este activ în comunitatea din care face parte. Participă la viața socială a comunității și caută modalități de a face comunitățile lor un loc mai bun pentru toți ceilalți. Atunci când apar probleme în comunitate, cetățenii activi caută modalități de a o rezolva. 

În fiecare zi poți face mici alegeri pentru a-ți manifesta acest rol de cetățean activ: poți alege să cumperi de la producători locali și să susții micile afaceri din comunitatea / cartierul / orașul tău, poți participa la evenimentele din comunitate pentru a te conecta mai ușor cu oamenii și preocupările locale, poți să propui și implementezi proiecte în micro comunitatea din care faci parte – de ex. în blocul în care locuiești, poți propune inițiative care să-ți îmbunătățească viața atât ție, cât și vecinilor tăi.

  1. Asigură-te că ești informat corect

Când acționezi ca un cetățean activ, devii un lider pentru cei din jurul tău și astfel ești responsabil de informațiile pe care le transmiți mai departe. Este important să rămâi deschis mai multor puncte de vedere, să verifici informațiile din multiple surse și să te asiguri că aceste surse sunt credibile. Totodată, atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău, te va ajuta să rămâi conectat atât la știrile locale, cât și la cele internaționale pentru context și perspectivă, să-ți menții un interes ridicat pentru literatura istorică și politică a lumii.

  1. Fii un exemplu pentru ceilalți

Îți spuneam că rolul de cetățean activ este un rol de leadership pe care fiecare dintre noi îl primim atunci când suntem parte dintr-o comunitate. Din acest motiv, pentru toți ceilalți, putem servi drept exemplu, reper, putem să manifestăm comportamente pe care la rândul nostru ne-am dori să le vedem la ceilalți.

Gândește-te la o persoană pe care o admiri din comunitatea ta, poate fi o persoană cunoscută, un vecin sau un coleg, imaginează-ți cum ar fi dacă fiecare dintre noi am împrumuta din ceea ce face acea persoană?

Putem începe cu un set de valori personale pe care să ni le cultivăm, valori precum onestitate, integritate, responsabilitate, bunătate, autodisciplină. Poți începe cu un proces de autocunoaștere și autoevaluare – verifică ce abilități poți adăuga pe lista ta personală pentru a deveni un bun cetățean.

Când vom înțelege că acest rol trebuie manifestat zilnic, nu doar o dată la patru ani, și lumea din jurul nostru se va transforma odată cu noi.

Publicat prima dată în Newsletterul LEADERS #137.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Iubirea pentru societate vine din iubirea față de sine

Februarie este despre iubire. 20 Februarie este despre iubirea pentru societate. Ziua Mondială a Justiției sociale reprezintă un moment important în care ne amintim de valoarea dreptății sociale pentru bunăstarea

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.