Fără granițe

0

Atunci când ne gândim la o țară, o cultură, o religie, ne este ușor să ne imaginăm că acestea se întind în limitele delimitate geografic și că influențele și că ceea ce se întâmplă acolo rămâne acolo. 

Noua realitate este că suntem interdependenți cu toți ceilalți și trebuie să învățăm să acționăm în consecință. Când președintele unui stat se adresează cetățenilor spunându-le că va face acea țară să fie din nou o putere, trebuie să înțeleagă că ceea ce proiectezi în acea țară se va reflecta în întreaga lume. Nu există granițe, ziduri de protecție pentru protejarea climei sau a economiei globale, nici pentru a îngrădi o cultură sau o religie. Fie că recunoaștem sau nu, trebuie să învățăm să coexistăm.

Același lucru se întâmplă și la nivel de organizații unde acțiunile unei echipe, ale unei companii, se reflectă mai departe în piață, iar efectele sunt resimțite la nivel macro. Ceea ce dezvolți în interior nu cunoaște limitele clădirii de birouri unde îți desfășori activitatea și trebuie întotdeauna ancorat în contextul general al lumii.

Cum te influențează pe tine această perspectivă? Din punct de vedere al leadershipului credem că este important ca liderii de echipe, organizații și proiecte să fie conștienți de efectele propriilor acțiuni, cât și de efectele exteriorului asupra lor. De 19 ani de când ne-am asumat misiunea de a contribui la dezvoltarea viitoarelor generații de lideri am căutat să păstrăm în modelul de leadership pe care îl dezvoltăm, tendințele și influența contextului exterior, iar acest lucru se vede acum foarte clar în modul în care abordăm leadershipul în toate programele LEADERS și componenta esențială de gândire sistemică.

Conștientizarea contextuală, viziunea și gândirea în perspectivă, abordarea  multidisciplinară VS. supra-specializarea, toți aceștia sunt termenii care se află în concordanță cu era în care ne aflăm. Organizațiile migrează către structuri bazate pe proiecte și fără titluri, unde un membru al unei echipei este și liderul altei echipe – astfel se antrenează flexibilitatea și agilitatea dorite iar liderii devin mai conștienți de interdependența acțiunilor lor.

Percepția despre ce înseamnă conducerea unei organizații trece astfel de la individ la organizație ca sistem și de la intervențiile orientate către management la intervenții care au efect în întreaga organizație. Un prim pas care poate ajuta în dezvoltarea acestui leadership conștient de interdependență este cunoașterea și stăpânirea de noi subiecte, o abordare multidisciplinară în opoziție cu supra-specializarea, înțelegerea complexității sistemelor și dezvoltarea abilităților de a gândi în perspectivă.

Comentarii

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version