Caută

Fii arhitectul dezvoltării tale personale!

Ești în fața calculatorului într-o dimineață și cauți printr-o listă de cursuri, workshop-uri și ateliere care pare interminabilă. Ești conștient de limitările de timp și buget pe care le ai și simți că orice ai alege nu te mulțumește 100%. Ai auzit că atelierul acela de Time Management este foarte bun, dar se suprapune cu workshop-urile de Vorbire în Public pe care le ai seara, iar pentru Tabăra de Programare încă n-ai strâns bani suficienți.

E ok, nu trebuie să te îngrijorezi, nu ești tu de vină. Cauți într-un loc nepotrivit doar. Și nu, nu e vorba de un site-agregator cu mai multe opțiuni, e vorba chiar de tine însuți. Așa că închide browserul, ia-ți o foaie și un pix și hai să găsim împreună ce ți se potrivește.

Vom studia modul în care se aplică acest proces de căutare și potrivire în cadrul programului LEADERS Experience, acceleratorul de experiențe reale dezvoltat de Fundația LEADERS pentru tinerii cu potențial de leadership cu vârste cuprinse între 19 și 25 de ani.

Programul potrivit pentru tine nu trebuie să-l cauți, te va găsi el

Începe căutarea unui curs cu o hartă personală. Orice bun explorator are mereu la îndemână o hartă. Alege-ți o destinație pe hartă plecând de la întrebarea De ce?

De ce ai nevoie de un curs de dezvoltare personală? Care sunt nevoile tale în acest moment? Care sunt lucrurile pe care le faci cu ușurință și care sunt cele pe care le lași mereu la final pentru că nu te simți în flow când le faci?

Pentru ce apelezi la ajutorul celorlalți?

Ce ai vrea să știi și cine ai vrea să fii pentru ca tu să te simți împlinit din punct de vedere personal și profesional?

Oricât de specifice ar fi nevoile, ele se pot grupa în cinci categorii mari de programe care le adresează, iar aceste categorii te vor ajuta să restrângi orizontul de căutare:

  1. Programe pentru dezvoltarea unui anumit tip de inteligență:
  • Verbală-lingvistică;
  • Logică-matematică;
  • Intra personală;
  • Inter personală;
  • Vocațional-artistică;
  • Kinestezică.
  1. Programe pentru dezvoltarea unor competențe specifice: planificare, ascultare, programare, problem-solving, lucru în echipe;
  2. Programe care țin de managementul stilului de viață: creativitate, spiritualitate, dezvoltare emoțională;
  3. Programe care presupun o schimbare comportamentală: instalarea unor obiceiuri noi, sau renunțarea la obiceiuri vechi;
  4. Programe pentru dezvoltarea personalității: programe bazate pe instrumente psihometrice precum DISC sau Myers-Briggs care contribuie la descoperirea conștientă a propriei personalități.

Așa cum ne alegem hainele pe dimensiunea propriului corp, este recomandat să alegi programele care vor fi pe măsura ta.

LEADERS Experience, acceleratorul de experiențe reale pe care Fundația LEADERS îl dezvoltă în România începând cu anul 2017, este o metodă autentică ce combină cele cinci tipuri de programe, bazându-se pe experiență ca fiind elementul central pentru învățare. 

Programul este un mix de situații reale care adresează: dezvoltarea intra și inter pesonală prin situații de lucru în echipe mixte cu oameni cu background-uri foarte diverse (ex. business, artă, antreprenoriat, medicină), dezvoltarea unor competențe specifice precum Viziune, Credibilitate, Planificare, Gândire în perspectivă, Gândire strategică, Adaptare la mediu, Performanță constantă, Responsabilitate, toate contribuind la obținerea certificării oficiale Leading Yourself; Susține dezvoltarea comportamentală prin unelte de monitorizare constantă a schimbării unui comportament, mentorat și implicare în proiecte sociale;

Găsește-ți un program care nu-ți promite o soluție

Poți să elimini din start programele care îți spun că îți vor divulga o rețetă a succesului. Mergi către acele programe care vor avea rol de călăuză în dezvoltarea ta și care vor fi alături de tine pe o perioadă de timp suficientă pentru a putea să-ți conștientizezi transformările și să te poți bucura de ghidaj în acest proces.

Conform unui studiu, în Statele Unite, tinerii petrec mai mult timp în activități de învățare extra școlare decât în cele formale sau universitare. Ceea ce înseamnă că interesul pentru programe de dezvoltare personală este din ce în ce mai crescut. Trend-ul este unul natural și previzibil, cu cât vei învăța mai mult cu atât vei avea o percepție diferită asupra lumii. Teoria se confirmă și cu ideea de Auto-Depășire a lui Maslow. Așadar, cu cât te vei expune mai mult într-un program de învățare cu atât vei dori să știi mai mult. Iar dacă această dorință este focalizată pe nevoile tale atunci ești sigur pe drumul cel bun.

LEADERS Experience se desfășoară pe parcursul a 6 luni, timp în care ești parte dintr-un intens proces de urmărire, feedback și mentorat.

Prin intermediul activităților de tip Simulare de business ai șansa să treci direct la acțiune și să cunoști toți parametrii care contribuie la funcționarea unui business, a unei idei.

Experiențele de tip Laborator au cel mai avansat grad de aplicabilitate întrucât au loc într-un mediu care păstrează toate variabilele din viața reală, iar în tot acest timp te poți urmări atât tu, cât și specialiștii facilitatori care pot să-ți pună o oglindă asupra comportamentelor. Este ca și cum ai avea o telecomandă în viața reală cu care ai putea să dai pauză și play și să reiei situațiile după ce le-ai analizat și ai extras lecțiile valoroase.

 

Care este costul programelor
Fiecare curs, workshop, atelier, tabără, are un cost. Chiar și cele gratuite presupun un cost foarte important pe care ar trebui să-l conștientizezi: costul de oportunitate, la ce renunți din timpul tău în momentul în care alegi să participi în anumite inițiative.

Din acest motiv am început călătoria noastră către a-ți lege programele de dezvoltare personală cu o călătorie interioară către cine ești tu, ce nevoi ai și de ce vrei să urmezi aceste inițiative.

Pentru că forța unui efort concentrat strict în direcțiile pe care le alegi este mult mai mare, iar costul de oportunitate pe c are îl plătești în acest caz este mult mai mic.

Referitor la partea financiară, aici ai mai multe opțiuni. Poți alege să-ți concentrezi eforturile și să-ți strângi fondurile necesare pentru cursuri, ceea ce înseamnă că te va ajuta să ai p previziune clară încă de la începutul anului cu o listă specifică de inițiative alese.

Există și alte moduri creative prin care poți să-ți asiguri participarea la programe care au un cost pe care nu ți-l poți permite:

  • Poți să încerci să obții o bursă de participare: fie de la organizatori, dacă structura programului permite, fie de la oamenii/organizațiile pe care le cunoști și care ar putea înțelege cât este de important pentru tine să iei parte la acel curs.
  • Dacă lucrezi, poți să alegi să apelezi la angajatorul tău pentru a-ți acoperi taxa de participare, mai ales dacă cursurile presupun dezvoltarea unor competențe care îți vor fi de folos și la job.

Încheiem studiul de caz pe LEADERS Experience cu poate cea mai creativă formă de finanțare a participării într-un program de dezvoltare personală, I work for my education. Fundația LEADERS are ca posibilitate de finanțare pentru programul LEADERS Experience varianta „I work for my education”. Concret, tinerii care nu dispun de suma necesară și nu vor să facă fundraising pot alege să lucreze o perioadă determinată la unul dintre partenerii organizației, iar valoarea muncii prestate se transformă în taxă de participare.

La final, datoria ta este să te implici  cu responsabilitate în alegerea făcută și să construiești pas cu pas pe planul pe care ți l-ai făcut.

Acum, care este următoarea destinație din harta ta personală?

 

 

Articole similare

Reziliența – individuală sau de grup?

Colegii mei m-au provocat să reflectez asupra termenului de reziliență cu impact în formarea liderilor. În programele LEADERS dedicate tinerilor profesioniști adresăm reziliența psihologică  ca fiind o competență esențială în

Altruismul în ONG-uri

Prima dată când ne gândim la organizații nonguvernamentale, ne pot veni o sumedenie de cuvinte cheie care să fie reprezentative, cum ar fi: simț civic, responsabilitate socială, beneficii aduse societății,

Iubirea de sine între curaj și blândețe

Cel mai important instrument al unui lider este propriul sine. Iar noi suntem construiți din ce gândim și facem zi de zi. Dar și din ceea ce învățăm și din

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.