Follow the fear

Despre ieșirea din propriile noastre limite

0

Îți propunem astăzi o conversație despre limitele pe care ni le punem singuri, despre cum ne construim acel loc familiar, bazat pe multe rutine, cu doze controlate de schimbare și risc, un loc pe care-l numim simplu: zona de confort. 

Zona de confort este o graniță autoimpusă peste care o persoană refuză să treacă. Orice încercare de a face acest lucru îi va provoca nervozitate și anxietate. Și aici se opresc de cele mai multe ori tentativele noastre de a părăsi acest spațiu cunoscut și a păși în exterior. Conceptul zonei de confort a apărut pentru prima dată într-un experiment clasic de psihologie, în anul 1908 când psihologii Robert M Yerkes și John D. Dodson au explicat că o stare de confort relativ poate crea un nivel constant de performanță. În experimentul lor au descoperit totodată că o stare de anxietate relativă, un spațiu în care nivelul de stres este mai mare decât în mod normal, va maximiza performanța și va determina totodată o dezvoltare mai accelerată. 

Ideea anxietății optime cu siguranță ai simțit-o / testat-o cel puțin o dată în viața ta. Oricine s-a motivat să treacă la nivelul următor știe despre ce vorbim. Cu toate acestea, o încercare prea bruscă de a ieși din zona de confort sau chiar o procesare greșită a unei astfel de experiențe poate consolida sentimentul că este mai bine să nu ieși din spațiul cunoscut, fiind modul nostru natural de a reveni la o stare neutră de anxietate, o stare confortabilă pe care creierul nostru și-o dorește. Studiile spun același lucru: este bine să revii în zona ta de confort după fiecare experiență care te-a determinat să-ți depășești limitele, iar fiecare revenire va fi modul în care vei putea procesa toate experiențele prin care ai trecut. 

Și dacă tot am povestit despre aceste granițe, hai să vedem puțin cum arată realitatea de partea cealaltă a lor și ce vom descoperi cu fiecare ieșire din propriile noastre limite:

  1. Vei fi mai productiv: sentimentul de neliniște care vine din încercarea lucrurilor noi, din termene limită care te provoacă îți vor oferi sursele necesare de energie pentru a ieși din “minimul necesar” și a oferi o variantă îmbunătățită a ta.
  2. Vei face față mai ușor schimbărilor: Brené Brown, profesor  la Universitatea din Houston explică faptul că unul dintre cele mai grave lucruri pe care le putem face este să pretindem că frica și incertitudinea nu există. Ieșirea controlată din zona de confort te va pregăti pentru situațiile în care vei fi forțat să faci față unor schimbări / incertitudini din viața ta.
  3. Îți va fi din ce în ce mai ușor: cu fiecare ieșire din zona de confort te vei obișnui cu starea de anxietate optimă, “disconfortul productiv” devine o stare normală pentru tine și astfel procesul tău de dezvoltare este accelerat. 
  4. Vei fi mai creativ / vei ști mai multe lucruri: când încercăm lucruri noi ne lărgim universul de cunoștințe, abilitățile pe care le avem, experimentăm suficient cât să ne provocăm bias-urile de confirmare – tendințele pe care le avem de a căuta / vedea doar informații cu care suntem de acord deja. 

Un exemplu foarte ușor de observat în care anxietatea productivă poate să ducă la creație și chiar descoperirea unui nou univers este teatrul de improvizație. Când actorii se urcă pe scenă, fiecare pas pe care îl fac în lumina reflectoarelor în scoate din zona de confort și îi aduce într-un loc în care totul este necunoscut: cine sunt ei, ce rol urmează să joace, care dintre colegii actori îi va urma și va împărți scena cu ei. De cele mai multe ori rezultatul unei astfel de expuneri este magic pentru public, ieșirea din cunoscut determinând un proces creativ care-i surprinde inclusiv pe cei care joacă pe scenă. Del Close, unul dintre primii actori de teatru de improvizație din lume a lăsat un îndemn care se potrivește oricui așteaptă să facă primul pas: follow the fear.

Comentarii

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version