Haos și/sau ordine?

0

Articol preluat din Newsletterul din data de 16 iulie 2018

Oare este posibil ca în leadership aceste două exemple contradictorii, haosul și ordinea, să aducă efecte pozitive? Îți propunem săptămâna aceasta o serie de resurse care explorează modul în care putem gestiona și controla rezultatele atât în situații liniștite, cât și în momente imprevizibile.

Să ne imaginăm două scenarii: primul este înfricoșător pentru că ne aflăm într-un moment greu de controlat, a cărui evoluție nu o poți anticipa cu ușurință. Cel de-al doilea scenariu este liniștitor, calm, cunoaștem fiecare etapă pe care urmează să o parcurgem și avem claritate către ce ne îndreptăm. Deși, cu siguranță, cel de-al doilea scenariu va fi asociat cu emoții pozitive, și momentele în care nu avem control complet pot fi văzute dintr-o perspectivă de creștere și inovație, iar aici haosul este adus în prim plan.

Teoria haosului este un principiu științific care descrie imprevizibilitatea sistemelor. Cel mai bine explorat și recunoscut pe parcursul anilor 1980, premisa care stă la baza acestei teorii este că sistemele uneori se află în haos, generând energie, dar fără nici o previzibilitate sau direcție. Aceste sisteme complexe pot fi descrise prin condițiile meteorologice, ecosisteme, fluxuri de apă, funcții anatomice sau organizații.

Astăzi, la nivel organizațional, energia generată de imprevizibilitate poate fi gestionată de către lideri tocmai pentru a crea rezultate pe care în momente de ordine este mai greu să le imaginăm.

Ori Brafman, autorul cărții The Chaos Imperative: How Chance and Disruption Increase Innovation, Effectiveness, and Success, povestește într-unul dintre interviurile sale despre modul în care în ultimii ani a lucrat cu armata Statelor Unite, una dintre cele mai structurate organizații care au existat vreodată pe pământ care au realizat importanța studierii comportamentului în momente de haos și a creării intenționate a unor momente imprevizibile.

Comentarii

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version