Te-ai întrebat vreodată cum identitatea națională a României, valorile, tradițiile și cultura influențează stilul de leadership, al tău și al celor din jur? Dacă tot am avut în centrul atenției zilele acestea multe elemente de tradiție și cultură îți propunem o conversație despre cum România poate fi văzută ca o organizație și care sunt elementele care influențează cultura noastră organizațională.

Primul  element care ne influențează stilul de leadership prin filtrul identității naționale este influența încă prezentă a sistemului socialist care încă se resimt, influențe care ne poziționează către un stil de leadership mai uman, mai puțin orientat spre performanță, cu multă birocrație, puține riscuri asumate și inițiativă. Cu toate acestea, sistemul trecut influențează doar o mică parte din stilul tău de leadership, însă mulți alți factori / predictori culturali, vor determina modul în care identitatea națională influențează stilul de leadership preferat dintr-o anumită țară. Dacă ești curios care dintre aspectele culturale din România îți influențează stilul de leadership, iată o scurtă listă a acestor elemente:

  • Limba vorbită: care va influența ușurința cu care se comunică;
  • Proximitatea: care va determina frecvența interacțiunilor între grupuri;
  • Colonizarea: care va determina modul în care interacționăm cu noi culturi și modul în care le integrăm atunci când avem un rol de leadership;
  • Religia: care influențează sistemul de valori la nivel de individ;
  • Economia locală care va influența atât schimburile, modul în care ne raportăm la universul și contextul din jur, cât și modul în care ne poziționăm față de diverse alte culturi;
  • Tipurile de industrie predominantă care vor determina practicile, comportamentele și stilurile de conducere și lucru în echipă prin influența idustriei, a stilului de lucru din industriile respective cât și a modului de învățare / dezvoltare tipic industriei respective.

Companiile sunt mereu preocupate de modul în care este asimilată și integrată cultura organizațională de către angajați, valorile, misiunea și stilul de leadership fiind elementele care îi vor diferenția pe piață, care vor oferi sentimentul de siguranță și apartenență. Cultura și identitatea națională funcționează similar, atât la nivel macro influențându-ne pe toți prin factorii mai sus menționați, cât și la nivel de companii și organizații deoarece se aplică mereu ca un filtru prin care sunt dezvoltate apoi elementele ce țin de cultura proprie a fiecărei instituții.

În acest context, un element foarte important de avut în vedere de către liderii din orice colț al lumii este inteligența culturală. Fiind conștienți de modul în care identitatea națională va influența stilul de leadership și aflându-ne într-un context global, multicultural, inteligența culturală te va ajuta să păstrezi combinația potrivită de flexibilitate și rigiditate, să îmbrățișezi culturi locale fără a face abateri de la propriul tău sistem de valori.

Și pentru că tocmai a trecut 1 decembrie te lăsăm cu o provocare. Știind care sunt predictorii culturali, gândește-te cum ți-a modelat România stilul tău de leadership. Acest exercițiu de autocunoaștere te va ajuta să fii mai conștient atât de propriul tău stil, cât și mai vigilent în a identifica și deschis în a colabora cu persoane cu o influență culturală diferită.

Photo by paul mocan on Unsplash

Comentarii

Previous articleCăutăm voluntar asistent de proiect pentru acceleratorul de experiențe LEADERS
Next articleTimișoreni – căutăm Exploratori!
Adina este trainer LEADERS și creator de content pentru​ programele noastre. S-a specializat, în cei 9 ani de LEADERS, în sponsorship management, parteneriate strategice și în organizarea de evenimente. Gândește în imagini, este pasionată de teatru de improvizație și de pian și veți descoperi aceste pasiuni în toate training-urile sale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.