Caută

Învățare sistemică

Gândirea sistemică este o disciplină complexă, de multe ori este văzută ca o simplă colecție de instrumente și metode dar ea în sine este chiar o filozofie. Atunci când experimentezi încă dintr-un rol de începător gândirea sistemică vei fi atras de instrumentele practice precum diagramele și simulatoarele, sperând că acestea te vor ajuta să-ți depășești anumite probleme din organizația / echipa în care activezi. Gândirea sistemică pleacă însă de la înțelegerea naturii circulare a lumii în care trăim, iar pentru un astfel de insight te ajută o perspectivă cât mai diversă – explorarea lumii prin filtrul mai multor culturi / țări / industrii / organizații. Această etapă te va ajuta să conștientizezi rolul structurilor în crearea condițiilor cu care ne confruntăm: o recunoaștere a faptului că există legături și legi puternice ale sistemelor pe care nu le cunoaștem și mai ales o realizare a faptului că există consecințe atât asupra noastră, cât și consecințe directe ale acțiunilor noastre pe care le ignorăm, neavând imaginea de ansamblu.

În ceea ce privește educația și învățarea, markerii evoluției ne arată cum educația s-a transformat și a trecut prin trei etape: paradigma magico mitică, paradigma deterministă științifică, iar acum aflându-ne în paradigma schimbării sistemice. 

Leadershipul ajustat realității prezente tratează o problemă astfel: cum poți să automatizezi problema cu ajutorul tehnologiei, iar apoi cum poți să organizezi și programezi resursele umane, în acest timp studiind efectul problemei într-un cadru controlat. Pentru educație acesta este un pas foarte mare deoarece se apropie de modul în care studiem și gestionăm o afacere. Este o tranziție de la elementele de bază ale epocii industriale (construcții, resurse umane, stabilire de obiective, gestionarea problemelor) către un model mult mai sustenabil și care în sine se ajustează conform condițiilor din exterior.

Exercițiul de gândire sistemică pe care ți-l propunem este următorul: ia următoarea decizie din viața ta profesională nu înainte de a-ți face o listă cu toate elementele din viața ta care pot fi influențate de această decizie – și imaginează-ți și cum va fi. Practică empatia și încearcă să descoperi consecințele asupra tuturor oamenilor / departamentelor / organizației / mediului înconjurător / societății înainte de a lua decizia. 

Pare un exercițiu greu dar efectele vor fi resimțite până departe.

Articole similare

Erorile de gândire dau formă realității noastre

Mai bun cu fiecare gând! În urmă cu câțiva ani, la un curs dedicat adolescenților în Constanța, unul dintre participanți fusese foarte demotivat de activitatea în care fusese implicat. “Cum

Feedback-ul – o perspectivă diferită

Vorbim despre feedback și vrem să împărtășim cu tine câteva tehnici descoperite de noi într-un articol recent, povestindu-ți aici ce ne-a surprins și pe noi. 

Alătura-te unei comunități de peste 8000 de abonați. În fiecare marți, îți punem noi în calendar: portrete-model, trenduri din era vitezei, recomandări de cărți și evenimente, vești din programele LEADERS.

Nume
Termenii și condițiile + Acord de prelucrare a datelor(Required)

Pentru noi este prioritar ca datele tale sa fie in maini sigure si toata experienta ta alaturi de LEADERS sa fie una excelenta.

Noi suntem Fundatia LEADERS cu datele de identificare CIF: 13136455, numar de inregistrare in Registrul Fundatiilor: 182F/2001, cu sediul social in Str. Mihai Eminescu, nr.90, apt. 8, Sector 1, Bucuresti.

Website-ul (www.leaders.ro) are scopul de a facilita inregistrarea si managementul aplicatiilor pentru selectia si accesul beneficiarilor in cadrul programelor Fundatiei Leaders si anume Leaders Explore, Leaders Experience si Leaders Challenge sau a unor initiative speciale pe care le desfasuram.

Datele tale colectate vor fi: nume, email, telefon, oras, studii, experienta profesionala si convingeri filozofice.

Aceste date vor fi stocate cu maxima responsabilitate de catre Fundatia Leaders si nu vor fi distribuite catre niciun tert, indiferent care este relatia acestora cu organizatia, fara acordul tau.

În cazul în care optezi pentru opțiunea de înscriere parțială sau completezi formularul parțial, îți vom trimite de la una pâna la 5 alerte de reminder pentru înscrierea în programul LEADERS pentru care optezi. Alertele de reminder vor consta în mesaje de tip SMS sau email.

Singurul scop in care vom utiliza datele tale personale sunt pentru analiza si selectia in cadrul programelor Fundatiei Leaders. In cazul in care nu vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul nostru doar timp de 60 de zile de la data trimiterii refuzului. In cazul in care vei fi acceptat in cadrul programului Leaders pentru care ai aplicat, datele tale vor ramane pe serverul detinut de Fundatia Leaders, insa vei putea opta oricand sa le stergi. Vom folosi aceste date pentru a comunica cu tine despre desfasurarea programului sau oportunitati Leaders viitoare.

Prin inscrierea la un program al Fundatiei Leaders poti opta separat si pentru crearea unui cont de utilizator prin intermediul caruia sa iti editezi aplicatiile si sa ai acces la stadiul acestora (admis/ respins). Contul de utilizator va stoca informatii cu privire la nume, prenume, email, telefon, studii si oras. Tot printr-o bifa separata in formular poti opta pentru a te inregistra la Newsletterul Fundatiei Leaders. Inregistrarea la Newsletter este un proces cu dubla confirmare din partea beneficiarului, iar ulterior te poti dezabona oricand folosind link-ul prezent in toate e-mail-urile trimise catre tine de Fundatia Leaders sau trimitand un e-mail la adresa [email protected] cu subiectul Vreau sa sa dezabonez.

Pentru monitorizarea traficului utilizam Google Analytics si Google Tag Manager. Pe acest site existe un pixel de monitorizare Facebook Pixel.

Serverul pe care ne gazduim datele este un serviciu oferit de Hostvision si este localizat in Romania si detine certifical SSL.

Si chiar da, confidentialitatea datelor tale si modul in care le manipulam sunt foarte importante pentru noi. Poti sa ne trimiti oricand un email pe adresa [email protected] pentru a-ti comunica ce date avem despre tine sau sa ne soliciti stergerea datelor tale din sistemul nostru.